Vilken hjälp finns att få mot urininkontinens?

Många kvinnor i klimakteriet upplever att det blir svårare och svårare att “hålla tätt”. Men det finns en hel del metoder och tips på saker man kan göra själv för att minska risken för urininkontinens. Det finns också en särskild operation, som är väldigt effektiv mot detta.

Bäckenbottenträning stärker musklerna som finns runt ändtarmen, slidan och urinröret och hjälper till att hålla tätt. För att träningen ska få bra effekt är det viktigt att du tränar rätt muskler. Läs mer om bäckenbottenträning och hur du kan göra för att hitta rätt muskler här.

– Det är dock viktigt att man har tålamod och inte ger upp för tidigt, eftersom det för vissa kan ta upp till sex månader innan man känner av resultat av träningen, berättar Klimakterieportalens barnmorska Lotta Hasselberg. Lotta har också varit med att utveckla appen Knip, som är gjord för att underlätta bäckenbottenträning.

Hjälpmedel och kissvanor

Men det finns också särskilda hjälpmedel för kvinnor som kan göra det lättare att träna musklerna i bäckenbotten, exempelvis plastkoner eller kulor som förs in i slidan och som kan köpas på de flesta apotek.

Även kissvanorna kan faktiskt påverka förmågan att hålla tätt och när det gäller detta är det framför allt viktigt att sitta bekvämt och ge sig själv tid till att kissa klart.

– Kissreflexerna är känsliga och kan påverkas om du har för bråttom när du kissar. Urinblåsan kan också bli överaktiv  om du kissar ofta, “för säkerhets skull”, förklarar Lotta.

-Något man också kan tänka på är hur mycket vätska man dricker per dag. Kaffe och te är vätskedrivande och gör att det produceras mer urin i kroppen och det kan därför ibland hjälpa att dricka mindre av dessa drycker. Framförallt kan det vara bra att undvika mycket dryck precis innan sänggående, för att slippa springa upp och kissa flera gånger per natt, menar Lotta.

Operation under lokalbedövning

Om man inte har blivit bättre efter sex månaders bäckenbottenträning, finns även möjlighet till operation. En vanlig operation är TVT (Tension Free Vaginal Tape), som ungefär 4.000 svenska kvinnor per år genomgår.

– Vid den här typen av operation får du lokalbedövning. Du kan oftast åka hem samma dag efter ingreppet, berättar Lotta träffar många patienter som har gjort denna operation.

Operationen går till på så sätt att läkaren lägger två snitt över blygdbenet och ett under urinröret, genom slidan. Med en specialnål drar läkaren ett tunt band upp på bägge sidor om urinröret och upp över blygdbenet. Bandet stödjer sedan urinröret när man hostar eller belastar bäckenbotten och förhindrar därmed urinläckage.

– Efteråt kan man känna en viss ömhet över urinblåsan och i benen, men det brukar inte vara alltför besvärande. Som smärtlindring hjälper oftast receptfria läkemedel såsom Alvedon och Ipren. Stygnen behöver inte heller tas bort, eftersom de försvinner av sig själva och det är inget problem att röra på sig, direkt efter operationen, förklarar Lotta avslutningsvis.