Loading...
Forskning & Vetenskap
2018-09-19T15:23:01+00:00

Här samlar Klimakterieportalen tidigare och nu aktuell forskning, såväl svensk som internationell, som rör frågor om klimakteriet. Vi sammanfattar större och mindre studier, forskningsprojekt och rapporter om klimakteriebesvär, behandlingar och nya rön och förklarar på ett lättförståeligt sätt vad forskarna har kommit fram till.

Tidig menopaus – ökad risk för depression

Det kvinnliga könshormonet östrogen sjunker markant vid menopaus. För kvinnor som slutar menstruera tidigt, före 40 års ålder, innebär det en långvarig exponering för låga östrogennivåer. Troligtvis har östrogenet en antidepressiv effekt, vilket ger en förhöjd risk för dessa kvinnor att utveckla depressioner senare i livet.

Lokalverkande östrogen – motverkar urinvägsinfektioner i klimakteriet

Var och varannan kvinna får någon gång i livet en urinvägsinfektion och för en del är infektionerna återkommande. Kvinnor i klimakteriet eller som har passerat menopaus är särskilt utsatta för detta och för många innebär det ett stort lidande.

Sömnstörningar kan kopplas till ökad risk för demens

En ny studie tyder på att framtida insatser för att förebygga demens även bör inkludera åtgärder för att förbättra sömnen. Sömnstörningar i medelåldern eller senare i livet är förknippade med en ökad risk att utveckla demens. Det rapporterar forskare vid Karolinska Institutet.