Varför sojabönor?

Sojabönan är en subtropisk planta som finns i stora delar av Asien och Australien och som har varit en del av den asiatiska kosten i minst 5000 år. Sojabönor innehåller så kallade fytoöstrogener som liknar det kvinnliga östrogenet.

Under 1700-talet introducerades soja i Europa och under 1800-talet i USA. I dag produceras sojabönor i stor skala i USA. Soja är en växt som tillhör ärtfamiljen och den har de senaste åren har sojabönan blivit mycket populär. En anledning till detta är det höga innehållet av så kallade fytoöstrogener eller växtöstrogener, som är en grupp ämnen som kemiskt liknar det kvinnliga könshormonet östrogen.

Många kvinnor uppger att de mår bättre i klimakteriet när de äter sojabaserade produkter och det finns en hel del naturläkemedel som innehåller extrakt från sojabönor, liksom det numera finns sojabönor i många olika typer av livsmedel. Men det saknas ännu tillförlitliga studier och enligt de flesta dietister är det idag inte helt klart om fytoöstrogenet i soja och sojabönor kan påverka kvinnors hormonella balansen, och för att få en effekt av fytoöstrogenerna i grönsaker behöver vi troligen äta ganska stora mängder soja.