Varför får jag så ont när jag tränat och vad ska jag göra åt min energilöshet?

Hej!

Vill först tacka för att ni finns! Läser det mesta ni skriver om och lyssnar på er podcast. Jag är kvinna 53 år, har hormonplåster som är Guds gåva till oss kvinnor:-). Jag undrar dock, ibland efter träning så blir jag helt slut i kroppen, även fast jag inte kört hårt, får liksom ont i kroppen och slut på energi. Det kan sitta i flera dagar. Det går sen över och sen mår jag som vanligt igen. Sen har jag dagar då jag är så så trött allmänt eg utan förklaring, kan somna typ var som helst. Kan detta hänga ihop med klimakteriet? Jag förstår att det är svårt att svara på men vill ändå höra. Trots att jag har hormonplåster så har jag ju många symptom på klimakteriet men plåstret hjälper för jag sover sååå mkt bättre och har inga vallningar längre.  Tacksam för svar.

___________________________________________________________________________________________________

Hej!

Tack för fina ord. Och jag håller med, tänk vad fantastiskt det är med hormoner och att många kan få så bra hjälp. När det gäller dina besvär tror jag att det kan finnas en koppling mellan din känsla, av “ont i kroppen och slut på energi” efter träning, och klimakteriet. Det är många kvinnor som beskriver just det du gör. Man vet ju att kvinnor generellt i åldern kring klimakteriet kan uppleva mer värk i muskler och leder och att studier visat att en del också blir hjälpta av östrogenbehandling. Du nämner att du står på hormonplåster men inte vilken styrka. Kan det vara så att den skulle behöva justeras?

Är det samma sorts träning du gör varje gång eller varierar du din träning? Finns det någon sorts träning du mår bättre eller sämre av? Äter du gestagen/progesteron cykliskt eller tar du varje dag? Kan du se någon koppling till var du är i cykeln i så fall? Det blir många motfrågor nu, men mitt råd till dig blir att föra dagbok under en period för att lättare kunna utröna om det är något annat som påverkar/har påverkat dig de dagar då du blir så trött. Skriv ner saker som till exempel hur sömnen har varit, hur du haft det på arbetet, vad du ätit, om du har druckit alkohol, hur magen har skött sig etc.

En annan sak som jag undrar över är om du har kontrollerat dina sköldkörtelvärden? Annars tycker jag att du bör göra det. Trötthet i musklerna och generell trötthet kan också vara ett symtom på rubbning av sköldkörtelhormonerna. Hoppas detta kan hjälpa dig något och att du snart börjar må bättre.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska