Var sitter lusten egentligen?

Den som upplever att lusten till sex minskar under och efter klimakteriet kan lätt försöka förklara det för sig själv genom att hänvisa till minskade östrogennivåerna.

Man kan däremot säga att den minskade nivån av östrogen kan ge besvär med torra slemhinnor i underlivet vilket i sin tur kan göra att lusten till sex minskar därför att man oroar sig för att samlag ska göra ont.

För kvinnor som är i och har passerat klimakteriet är torra slemhinnor i underlivet en av de största anledningarna till minskad sexlustlust och för att få hjälp att bli av med torra slemhinnor kan man använda östrogensalva som verkar lokalt i underlivet.

Lokalt östrogen i slidan hjälper väldigt bra och gör att slemhinnorna blir mer elastiska och fuktiga igen. Efter att ha tillfört lokalt östrogen märker många av en förbättring redan efter en månad, medan det för andra kan ta ytterligare några månader innan effekten kommer. Det blir då skönare att ha sex igen och det blir också lättare att få orgasm.

Lusten kommer långsammare

Lusten kan förstås också påverkas av mycket annat i livet såsom stress, sömnbrist och problem i relationen och ibland kan man behöva tänka nytt och anpassa sexlivet efter nya villkor. Ibland kanske lusten kommer långsammare och det kan behövas mer tid för att bli upphetsad och man kan kanske behöva nya spännande sätt att bli smekt.

Något annat som är viktigt att tänka på är hur man har det i sin relation. Det kan också vara bra att fundera över och reflektera om det kan vara något i den som gör att lusten har minskat. Det är viktigt att fortsätta att göra roliga saker tillsammans med sin partner och kanske börja överraska varandra, till exempel med olika lustfyllda och sensuella aktiviteter.

Om du har en partner är det viktigt att ni pratar med varandra om hur du känner det. Sexlivet får inte bli en prestation. Risken är då stor att man blir blockerad och lusten inte alls kommer. Det är viktigt att ge varandra tid, och att smeka och beröra varandra utan krav på att det ska bli något annat än just bara smekningar. Att ha sex tillsammans med sin partner behöver inte nödvändigtvis betyda att man har samlag.