Vågar jag sluta med min p-spruta?

Hej!

Jag är 52 år och använder sen länge P-spruta. Har nu tagit prover på FSH, Östradiol och Progesteron på Vårdcentralen. Kan p-sprutan påverka provsvaren, så att de blir missvisande? Jag tänker om gestagenet gör att provsvaren visar på postmenopaus pga utebliven ägglossning? Vill gärna sluta med p-sprutan, men vill vara säker på att inte få tillbaka blödningar. Min läkare vet såklart inte…

FSH 44 (ref postmenopaus 40-175)

Östradiol <125 (ref postmenopaus <200 pmol)

Progesteron <3 (ref postmenopaus <3 nmol).

Har också läst på flera olika sajter och i böcker om hormoner, att progesteron bör ligga ca 300 gånger högre än östradiol. Gäller detta även om man är i postmenopaus? Jag har inga problem med humöret eller svettningar, däremot sover jag inte bra. Tror att det kan ha med binjurarna att göra, och har förstått att dessa påverkar även produktion av könshormoner och vice versa, så jag skulle vilja ligga så optimalt som möjligt.

Kan man utläsa någonting av mina provsvar, eller måste jag ha exakta siffror för att kunna räkna ut kvoten progesteron/östradiol? Vet att 3 nmol blir 3000 pmol när man räknar om, men ska jag räkna med att jag har 125 i östradiol och 3 i progesteron, eller kan mitt värde vara precis vadsomhelst under den siffran? Har aldrig sett såna provsvar tidigare, förutom när man tagit sänkan. Måste jag försöka hitta ett annat lab som tar prover på annat sätt, eller är detta vad man har att tillgå i min åldersfas?

Tacksam för svar och hjälp…. Vänliga hälsningar från Eva

______________________________________________________________________________________________________

Hej Eva!

Det här med provtagning i samband med klimakteriet är verkligen inte lätt. Provsvaren kan variera väldigt mycket från vecka till vecka och ett prov som är taget vid ett specifikt tillfälle säger egentligen inte så mycket. Visst tyder dina provsvar på att du passerat menopaus men man behöver ha en mer heltäckande bild innan man absolut kan säga det. (Istället för att ta prover bör man gå på de klimakteriebesvär man har, och behandla besvären oavsett vad eventuella prover visar). Men för dig är det ju egentligen inte det att du har besvär som gör att du vill veta. Vad jag förstår vill du veta om du kan sluta med din p-spruta eller inte, och att du är orolig att få tillbaka dina blödningar om du slutar med den.

Eftersom du är 52 år antar jag att du redan har börjat glesa ut injektionstillfällena. Rekommendationerna är att man, om man är under 40 år, ska ta sina injektioner var tredje månad. Är man mellan 40 och 45 år tar man injektionerna var fjärde månad och mellan 45 och 50 år var femte månad och när man fyllt 50 räcker det att ta sin p-spruta var 6-8:e månad. Har man passerat 51 års ålder är rekommendationen att man faktiskt helt kan sluta med sina injektioner. Medelåldern för menopaus, (den sista mensblödningen i livet) är 51-52 år, så det finns en god chans att du har passerat menopaus. Jag skulle råda dig att sluta med dina injektioner. Om du, mot förmodan, får tillbaka dina blödningar ska du självklart söka läkare för det så får man på nytt ta ställning till någon form av lämplig behandling. Dessutom tycker jag också att du ska höra av dig till läkaren som ordinerade proverna och ändå be hen om en förklaring till provsvaren. Det är alltid den ordinerande läkaren som ska förklara svaren.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska