Vad är egentligen vallningar?

Vallningar är för många kvinnor det tydligaste tecknet på att man är inne - eller på väg in - i klimakteriet. Med vad beror egentligen vallningar på och hur känns det när man får en vallning?

En värmevallning börjar oftast uppe i huvudet och sprider sig ner i fötterna. Men vallningar kan också vara begränsade till överkroppen och gå upp mot ansiktet och halsen. Samtidigt som värmen kommer, rodnar ofta ansiktet och kroppen svettas. En del kvinnor får hjärtrusningar och vissa får ångestkänslor. Tillståndet varar som regel någon minut, men kan också vara bara några sekunder eller flera minuter. Värmevallningen åtföljs ofta av en – ganska obehaglig – känsla av frossa.

En vallning kommer oftast plötsligt och är för många kvinnor det klimakteriebesvär som upplevs som allra jobbigast. Inte bara påverkar vallningar det dagliga måendet, utan – då många kvinnor får nattliga svettattacker – påverkar dessa även sömnen negativt, vilket i sig medför en rad jobbiga besvär.

Hjärnans signalsystem skapar vallningar

I klimakteriet sjunker som bekant halterna av östrogen, men det är inte de sjunkande östrogennivåerna i sig som leder till vallningar. I en relativt ny studie kom forskarna fram till att det istället är problem med signalsystemen i hjärnan som gör att vi får vallningar. Det rapporterar tidningen Expressen.

Idag behandlar man normalt sett vallningar med östrogen, och många blir hjälpta av det, men det passar inte alla kvinnor. Har man behandlats för vissa typer av bröstcancer eller haft blodproppar rekommenderas oftast inte sådan hormonbehandling. Men genom den nya upptäckten i studien hoppas forskarna att kunna hitta andra behandlingsformer, som även passar dessa kvinnor, rapporterar SR Vetenskapsradion.

– Det finns absolut utrymme för att hitta alternativa behandlingar och där kan den här studien vara en start på en intressant utveckling, säger Mats Hammar, senior professor i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet, i en intervju med Vetenskapsradion.

Medelålders kvinna med vallningar och stege i bakgrunden kisar mot solen
Till toppen