Utreddes för Alzheimer – visade sig vara klimakteriet

Carola var 47 när hon upplevde att hennes minne började svikta och hon fick svårt att fokusera. Rädslan för att ha drabbats av en tidig Alzheimer initierade en omfattande minnesutredning. Till Carolas glädje och stora lättnad visade det sig vara tecken på klimakteriet.

För några år sedan började jag känna mig glömsk, min hjärna var så trög och mitt tal ibland osammanhängande. Jag tappade ofta bort vad jag skulle säga och hade svårt att följa en röd tråd. Jag har alltid tyckt om att läsa och ständigt haft en bok på gång, men det var som att jag inte kunde fokusera på vare sig text eller innehåll längre.

Mitt arbete klarade jag av men kände inte att jag presterade på topp. Det gjorde mig enormt stressad. Jag har aldrig varit så utåtriktade men ändå uppskattat att ha människor omkring mig. Just då tyckte jag snarare att det var jobbigt att umgås i stora sällskap och drog mig ofta undan.

I vår släkt finns den ärftliga demenssjukdomen Alzheimer, dock ingen tidig variant, men jag fruktade ändå att även jag var drabbad. Jag mådde inte bra mentalt och kände tydligt att något var fel på mig. Min man och mina barn påpekade att jag inte var mig lik.

Min husläkare skickade en remiss till minnesmottagningen på sjukhuset där jag bor. Jag kallades dit för en minnesutredning, fick röntga hjärnan och göra flera olika minnestester. Men det var inget fel på min hjärna och alla tester klarade jag av bra. När jag fick besked att det inte var Alzheimer blev jag mycket lättad men även brydd.

Vid ett återbesök hos doktorn på vårdcentralen ställdes frågan om jag fortfarande hade mens och klimakteriet kom på tal. Min mens hade alltid varit oregelbunden och jag hade aldrig reflekterat när den hoppat över några månader. Jag kunde inte ens minnas när jag haft den senast. Jag tänkte inte heller tanken att jag kunde vara i klimakteriet, jag var ju bara 47.

Tänk att jag var tvungen att genomgå en Alzheimerutredning och så visade det sig att det bara var klimakteriet.

Carola 53 år idag