Torra slemhinnor i underlivet

Under klimakteriet är det vanligt att slemhinnorna i underlivet blir torra och ömtåliga. De kan börja klia och svida och det kan göra ont vid samlag. Risken att få urinvägsinfektion ökar också i och med att slemhinnorna blir tunnare.

Östrogenproduktionen i kroppen börjar minska i 35-årsåldern och under klimakteriet minskar produktionen snabbt, vilket gör att slidans slemhinnor blir tunnare och torrare.

– Det finns lokal östrogenbehandling i form av receptfria krämer och vagitorier som kan användas för att göra slemhinnan tjockare, fuktigare och mer elastisk, vilket i sin tur också minskar risken för att få infektioner i underlivet som exempelvis urinvägsinfektion. Ofta brukar man behöva behandla i några veckor innan man märker någon effekt.  Om man inte tycker att man fått någon effekt inom 5-6 veckor så kan det vara bra att söka vård för det. Hjälper inte de receptfria östrogenpreparaten finns det andra receptbelagda läkemedel som kan användas för att göra slemhinnorna mer elastiska, förklarar Klimakterieportalens barnmorska Lotta Hasselberg. 

Man bör också tänka på att alltid rengöra underlivet skonsamt, helst inte oftare än en gång om dagen, och gärna använda en mild olja. Tvål och olika typer av intimspray bör undvikas helt. Luftiga kläder i allmänhet och gärna underkläder i bomull är att föredra.

– Många kvinnor upplever att användande av glidmedel vid omslutande sex gör en jättestor skillnad, säger Lotta Hasselberg.

flytningar