Tina hjälper kvinnor att bli klimakteriesmarta

Knappt fyllda 50 år bytte Tina Westberg på Gotland tvärt bana i livet. Från att ha arbetat i familjens bageriföretag i flera decennier, valde hon att utbilda sig till personlig tränare och kostrådgivare med fokus på kvinnor i och efter klimakteriet. Och det är ett beslut som hon inte har ångrat en sekund.

– Jag har alltid brytt mig om min kropp, både fysiskt och mentalt. Men extra viktigt blev det efter att jag gick igenom en rätt svår och jobbig sjukdom. Då insåg jag verkligen hur viktigt det var att ta hand om mig. Ungefär samtidigt föll det sig så att jag blev övertalig på min arbetsplats och fick ett avgångsvederlag och det valde jag att använda till att läsa till personlig tränare och kostrådgivare, berättar hon.

Intresset för just kvinnor i klimakteriet dök upp för drygt ett och ett halvt år sedan, när Tina själv började inse att hon nog faktiskt varit i klimakteriet ett tag.

– Jag hade inte riktigt förstått hela processen kring vad som händer i en kvinnas kropp. Att jag hade varit i förklimakteriet när jag var runt 46-47 år förstod jag långt efteråt, när jag började lyssna på Klimakteriepodden och verkligen började grotta ner mig i allt som fanns att hitta om klimakteriet. Och när jag pratade runt förstod jag att det fanns ett otroligt behov av och törst efter kunskap inom området även bland många andra kvinnor

Bortglömd grupp i samhället

Och det som började som en egen passion har nu blivit Tinas mission i livet; att få arbeta som pt och kostrådgivare för kvinnor i hennes egen ålder och äldre.

– Vi är tyvärr en ganska bortglömd grupp i samhället, så det visade sig att det fanns ett stort sug efter min idé om träning anpassad för kvinnor i medelåldern och uppåt. Idag tränar jag runt femtiotalet seniorer fem dagar i veckan här i Visby och det är så inspirerande och roligt!

För ungefär ett år sedan kom idén upp om att även starta onlinekurser för kvinnor i klimakteriet, och hennes koncept ”Vill du bli Klimakteriesmart?” visade sig snabbt bli en succé.

– Kursen är upplagd på sex veckor, där jag har olika teman varje vecka, som exempelvis träning, kost, meditation och intervjuer med olika experter inom området. Kursen innehåller också delar där vi samtalar i grupp och utbyter erfarenheter och det har visat sig vara otroligt populärt. Sen är så klart det faktum att man kan träna hemma eller där man just för tillfället befinner sig, mycket uppskattat, konstaterar Tina.

Många fördelar med fysisk träning

Det finns så många anledningar till varför det är viktigt för kvinnor i klimakteriet att träna, menar hon.

– Det motverkar benskörhet, bevarar och arbetar upp muskelmassan och kan förbättra immunförsvaret. Men det kan också mildra vallningarna, förbättra humöret (genom att produktionen av endorfiner ökar) och sen är det faktiskt en rätt härlig känsla att vara stark!

Och all träning är bra träning och naturligtvis ska man utgå från sina förutsättningar och var man står fysiskt och mentalt just idag.

– Jag brukar förespråka styrketräning, utifrån egen kapacitet och styrka kombinerat med viss ”stötig” träning (exempelvis lugn löpning) för att motverka benskörhet. Men jag vill verkligen också poängtera vikten av återhämtning! Det är det många som tränar mycket som glömmer idag och det är en minst lika viktig del av ett hälsosamt leverne, förklarar hon.

Mycket positiv respons

Trots att hon inte varit igång särskilt länge med sin klimakteriesmarta kurs, har hon fått en fantastisk respons från kvinnor runtom i landet.

– Det är helt otroligt med all positiv återkoppling! Just det här med att ”bli lyssnad till”, att ha någon att dela sin story med är något som jag ser är oerhört viktigt för kvinnor i vår ålder. Vi är inte ensamma i det här! Men så klart är det nog också väldigt värdefullt för många att få praktiska verktyg att jobba med och tips och råd.

Och helt klart är detta något som Tina kommer att fortsätta arbeta med lång tid framöver, så länge hon orkar.

– Jag tycker verkligen att det är roligt och jag är så glad att klimakteriet har lyfts upp på bordet! Jag känner att vi har ett stort ansvar gentemot våra döttrar att bana väg för dem, så att de får ett lättare klimakterium än vi kanske har haft och har. Och jag älskar att vi kan samarbeta, alla vi som brinner för det här – det är så viktigt!

Tina Westberg

– Utbildad personlig tränare och kostrådgivare

– Bor och jobbar i Visby

– Jobbar både online och offline som personlig tränare och kostrådgivare.

– Startade sin första onlinekurs “Vill du bli Klimakteriesmart?” i oktober 2018

– Är 54 år och har två vuxna döttrar och är nybliven mormor

Läs mer om kursen på Tinas hemsida, där du också kan anmäla dig till nästa kurstillfälle som startar den 17 mars

Tina Westberg kisar mot solen i Visby
Tina Westberg
Kvinna balanserar tränar klimakteriesmart
Till toppen