Åsa driver Sveriges största klimakteriepodd

I flera år hade Månadens Klimakteriekvinna Åsa Melin, idag 52 år, sovit allt sämre, känt sig mer irriterad och ofta varit ofokuserad. Men det var inte förrän när hon vid dryga 50 fick sin första vallning, som hon började lägga ihop två plus två och förstod vad det handlade om. Nu driver hon Sveriges största podd om klimakteriet, med fler än 10.000 lyssnare i veckan.

– Klimakteriet, det är väl nånting som händer sen, tänkte jag. Att det fanns något som hette förklimakteriet hade jag ingen aning om och idag kan jag verkligen skämmas över min okunskap.

Men det här var 2016 – alltså ett par år innan klimakteriet blev i ropet – och när Åsa började leta information fann hon ganska snabbt att det inte var det allra lättaste.

– Inte ens när jag gick för att göra en gynekologisk undersökning fick jag några svar på mina frågor och att prata med väninnor var inte heller det enklaste. Trots att vi är driftiga och duktiga 60-talister, som är vana att ta för oss, så upplevde jag att ”det här med klimakteriet, det pratar vi helst inte om”. Och det gjorde mig väldigt irriterad!

Lyssnade mycket på poddar

Så kom också insikten om att om nu hon själv inte visste så mycket om vad som händer med en kvinna i klimakteriet – trots att hon försökt ta reda på och prata om det – så fanns det nog oerhört många andra kvinnor som upplevde precis samma sak.

– Jag hade aldrig tidigare arbetat med media, utan jobbat länge i resebranschen och med vinimport och produktutveckling, men jag lyssnade mycket på poddar och gillade det som ett tidlöst och bra medium för att sprida och ta till sig information.

Så hon gjorde ett förslag på tio poddavsnitt på temat klimakteriet och presenterade det för produktionsbolaget A-cast, som nappade direkt och Klimakteriepodden var född!

– Jag har alltid varit nyfiken och orädd, så att kasta mig in i en helt ny värld – med en massa komplicerad teknik och ett helt nytt arbetssätt, skrämde mig inte. Att jag sen också är väldigt frågvis av mig till naturen, underlättade ju också förstås själva intervjuandet av mina gäster, konstaterar hon glatt.

Kom rätt i tiden

Tajmingen med Klimakteriepodden var något tidig – ett drygt år innan exempelvis TV-serien ”Klimakteriet – det ska hända dig också” och en rad olika böcker om klimakteriet kom ut.

– Det känns roligt att jag var med och drog igång surret som många sedan var redo att haka på och säkert redan funderat på. Jag tror att vi som är runt 50 år idag är vana vid att ta för oss, inte skäms för att ta upp ämnet och att det är en del i jämställdhets- och feministdebatten. Vi är nog helt enkelt inte lika beskedliga som våra mammor, konstaterar hon.

I början var Åsa fundersam på hur hon skulle få intressanta personer att vilja ställa upp, men efter att hon i sina första avsnitt av Klimakteriepodden gästats av professorn i gynekologi Angelica Lindén Hirschberg och Amelia Adamo, var det inga svårigheter.

– Jag upplever det som att många, som har en spännande historia eller viktiga kunskaper, mer än gärna vill dela det med andra och att en podcast är ett väldigt bra format och medel för detta.

Stort gensvar från sina lyssnare

Hittills har det blivit hela 79 avsnitt – ett i veckan – och en lång rad intressanta personer, med kunskap och erfarenhet av olika aspekter av klimakteriet, har gästat Åsas poddstudio. Samtalen i Klimakteriepodden har handlat om vad som händer rent fysiskt i kvinnokroppen och varför, humörsvängningar, sex samt för- och nackdelar med att ta hormoner, men också om relationer, kost, motion och andra råd och tips om hur man kan underlätta klimakteriet och göra livet lite skönare.

– Det svåra nu är att lägga frågorna tillräckligt basalt så att alla hänger med och det inte blir för smalt. Alla har inte lyssnat på alla avsnitt och framförallt har jag själv lärt mig oerhört mycket, så det kan bli lite nördigt ibland. Men det finns mycket mer att gräva i, så jag ser fram emot många fler avsnitt av podden.

Förutom att hon själv är enormt intresserad av ämnet, peppas hon också mycket av det fantastiska gensvar som hon får från sina lyssnare, varav ungefär fyra procent, faktiskt är män.

– I början fick jag en hel del reaktioner som ungefär gick ut på att ”varför ska du hålla på och prata om det här, det är väl ingen som är intresserad av det”. Men nu får jag så otroligt mycket positiv feedback och kärlek från mina lyssnare och det är så många som hör av sig till mig med sina egna, unika historier!

Föreläser för att öka kunskapen

Uppmärksamheten kring Klimakteriepodden och den kunskap som Åsa tillägnat sig under arbetet med denna, har även medfört en hel del nya uppdrag, som exempelvis föreläsare vid olika former av klimakteriekurser.

– Jag brinner för att hela tiden lära mig mer om hur vi fungerar och hur vi kvinnor kan göra för att optimera vårt eget välmående. Men jag är också frustrerad över att vården inte fungerar som den ska och att så många mår dåligt i onödan.

Hon vill därför nå ut och få kvinnor att förstå att information och kunskap ger makt över hälsa och välmående och att klimakteriet inte är något fult. Men också att det faktiskt oftast går att må hur bra som helst, bara man förstår vad som händer.

– Jag vill verkligen försöka göra skillnad och om mina poddar och föredrag kan belysa problem som många kvinnor i vår ålder har och kanske hjälpa några, kan jag inte bli annat än lycklig, konstaterar hon avslutningsvis med ett stort leende.

Lyssna på Åsas podd här.

Åsa Melin med rosa hörlurar
Till toppen