Svallande hormoner i ny bok

Det hettar i kroppen, nattsömnen förstörs, koncentrationen rubbas – men det är inte en ny förälskelse. Det är klimakteriet som närmar sig. Och vem vill vara en klimakteriekärring?

Den nederländska författaren och illustratören Francine Oomen skildrar i sin alldeles nyutkomna bok “Hormonernas svall” på ett mycket personligt, ärligt och humoristiskt sätt sin väg genom det som kallas för övergångsåldern, klimakteriet. Och detta samtidigt utan att hon väjer för svåra ämnen eller kommer med moraliska pekpinnar.

Boken påminner om hastigt nedtecknade bilder och noteringar i ett kollegieblock, men är allt annat än slarvigt gjord, utan tvärtom mycket fyndig och träffande, för att inte tala om späckad med viktiga fakta om klimakteriet. Scenerna som utspelar sig i bokens huvudpersons liv – såväl allvarliga som dråpliga – är nog mer än välbekanta för de flesta kvinnor som har passerat, eller just nu går igenom, sitt klimakterium.

“Jag var helt säker: jag hade fått en hjärnblödning eller också var jag på väg in i en tidig demens. Tillståndet i mitt hjärnkontor liknade alltför mycket det hos min mor, 87 år, som bodde på vårdhem och var långt inne i demensdimman”, skriver och ritar Francine Oomen på bokens första sida. Och fortsätter med några exempel på det nya sinnestillståndet: “Min telefon hittade jag i frysen efter ett par timmars letande (men den fungerade fortfarande). Mina hemnycklar hittade jag efter flera dagars letande – i mina vandringskängor. Logiskt va?”

“Hormonernas svall” är en bok för alla kvinnor i klimakteriet, men lika mycket för deras partners, som här, på ett ganska lättsamt sätt, kan lära sig en hel del om hur övergångsåldern påverkar det kvinnliga måendet – men även, i många avseenden, kvinnans beteende och agerande.

Bok om klimakteriet
Francine Oomen