Ditt sexliv kan påverka när du kommer i klimakteriet

Kvinnor som har sex ofta har en lägre sannolikhet att komma in i klimakteriet tidigt, jämfört med de kvinnor som har sex mer sällan än en gång i månaden eller så gott som ingen sex alls, enligt en ny engelsk studie.

I genomsnitt kommer en kvinna in i klimakteriet mellan 45 och 55 års ålder, men det finns stora individuella variationer. Menopaus (när man inte har haft mens på ett år) inträffar i genomsnitt vid 51 års ålder. Att en kvinnas sexliv påverkar när man kommer in i klimakteriet har tidigare inte studerats. Men i den nyligen genomförda engelska studien från University College i London, kunde forskarna konstatera att det faktiskt kan finnas ett samband här.

Slutsatserna i forskningsstudien visade nämligen att kvinnor som har sex varje vecka hade 28 procent lägre sannolikhet att komma in i klimakteriet vid en viss specifik ålder än kvinnor som hade sex mer sällan än en gång i månaden. “Att ha sex” inkluderade detta sammanhang vaginala samlag, oralsex, smeksex och onani.

Studien som är publicerad i Royal Society Open Science, är en Kohortstudie och baseras på data från cirka 3.000 kvinnor, Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN).

– De resultat som vi kommit fram till i vår undersökning kan tyda på att kvinnor som inte är sexuellt aktiva – och därmed inte utsätter sig för någon risk att bli gravida – tenderar att upphöra med sina ägglossningar tidigare, förklarade en av författarna till studien, Megan Arnot i samband med att resultaten publicerades. 

En medförfattare till studien, professor Ruth Mace, konstaterade samtidigt att klimakteriet naturligtvis är oundvikligt för kvinnor och att det inte finns något “specifikt beteende” som kan förhindra klimakteriet.

– Men resultaten från studien kan ändå indikera att tidpunkten när klimakteriet infaller skulle kunna vara beroende av hur ofta kvinnor har sex, menade hon.

studien klimakteriet
Till toppen