En stor förändring och ibland en stor sorg

Klimakteriet innebär en förändring i livet och det är inte konstigt om man får starka – och negativa – känslor inför den förändringen. Man kan känna sorg över och rädsla inför att man börjar åldras.

Mensen har upphört och man kan inte längre bli gravid. Kanske känner man sig också mindre åtråvärd eller till och med värdelös. Så ska man dock inte behöva ha det utan det finns mycket hjälp att få!

Här på Klimakterieportalen hittar du många tips, råd och information som förhoppningsvis kan hjälpa dig må bättre. Alltifrån att fundera över vilken mat som får just dig att må bra – ibland kan du behöva testa olika sorters kost under en period för att se vad som passar just dig, just nu – till olika sorters träning som kan göra ditt klimakterium lättare att hantera. Många kvinnor upplever att avslappningsövningar och motion lindrar de olika besvär som klimakteriet för med sig.

För de flesta kvinnor sammanfaller klimakteriet med den period i livet då barnen blivit större och mer självständiga och då man själv kanske inte längre behöver “bevisa” vem man är i sitt yrke. Kanske ger detta dig också lite mer tid och utrymme för att du ska kunna känna att du kan rikta fokus mot dig själv och dina behov och ta hand om dig själv bättre.

– Från att vi har varit så fokuserade på att som fertila kvinnor kunna ge liv, vilket ju ytterst symboliserats av att mensen kommer regelbundet, förändras våra perspektiv i den här åldern. Döden blir mer uppenbar och det är ju helt naturligt att många då drabbas av en slags livskris, konstaterar Lotta Hasselberg, barnmorska och kurator.

Hon uppmanar oss till att ändå – så långt möjligt – försöka att se det positiva i klimakteriet.

– Det är viktigt att komma ihåg att klimakteriet inte i sig är ett sjukdomstillstånd. Däremot kan olika symptom dyka upp under klimakteriet som kan liknas vid olika sjukdomstillstånd. Många av dessa symptom är jobbiga, men samtidigt finns det ofta bra behandling mot dem.

Att tala med en vän som också går igenom klimakteriet eller att läsa om andra kvinnors berättelser om hur det var för dem, kan även det vara till stor hjälp – klimakteriet är ju något som för de allra flesta kvinnor innebär en stor förändring i livet och, som för alla omvälvande upplevelser, känns det oftast lättare om man har möjlighet att dela sina känslor och tankar med andra.

Och kom ihåg – kontakta alltid din vårdcentral eller en gynekologisk mottagning om du mår riktigt dåligt. För många kvinnor är det endast olika sorters medicin och/eller hormontillskott som hjälper och dessa behöver du få utskrivna av en läkare.

klimakteriet sorg känslor