Månadens KlimakterieKvinna gör dig stark genom klimakteriet

Monika Björn är kvinnan som introducerade spinningen runt om i världen och som alltid brunnit för träning och hälsa. När hon själv kom in i klimakteriet insåg hon dock hur lite hon visste om hur det påverkar en kvinnas mående. Så hon började att ta reda på fakta och i höstas kom hennes bok ”Stark genom klimakteriet”, som snabbt har seglat upp som en bästsäljare.

Monika Björn har arbetat heltid med träning och hälsa sedan 1991 och är utbildad i såväl Skottland som vid Göteborgs universitet, där hon bland annat läst idrottsvetenskap och sjukgymnastik. När spinningen började spridas från USA i mitten på 1990-talet, var hon en av de första som introducerade träningsformen i Sverige och stora delar av Europa och Asien.

Hon driver idag en egen träningsstudio i Göteborg och ger även öppna yogaklasser på olika ställen runtom i hela Sverige. Under dessa klasser träffar hon i genomsnitt 200 kvinnor i veckan, varav de flesta är i åldrarna 35-55 år.

– Och trots att jag träffat så många kvinnor i den här åldern, slog det mig ändå med en sådan kraft – när jag själv drabbades – att jag visste så lite om vad klimakteriet innebar, förklarar hon.

Många och diffusa symtom

Monika var bara 46 år och hade under ett drygt års tid haft väldigt oregelbunden mens, fått urinvägsinfektioner, känt sig allmänt nedstämd och sovit dåligt (vilket hon aldrig tidigare gjort). Och trots att hon också fått torra ögon och en del vallningar, kopplade hon inte besvären till klimakteriet till en början.

– Men med flera diffusa, psykologiska symtom, kände jag att jag liksom inte kände igen mig själv. Min självkänsla började påverkas och jag började exempelvis skjuta upp saker och ting på ett sätt som jag aldrig innan gjort.

Så hon började göra research och ju mer hon läste och lärde sig, desto mer insåg hon – med viss förskräckelse – vilka otroliga kunskapsluckor det fanns kring klimakteriet.

– Jag hade några år tidigare gett ut boken ”Yoga för dig som tränar” så jag kontaktade mitt förlag och frågade om de var intresserade av en bok om klimakteriet och de högg direkt på min idé!

Många kvinnor är undermedicinerade

Våren 2017 skrevs kontraktet och ungefär ett och ett halvt år senare – i höstas – kom så boken ”Stark genom klimakteriet” ut och den gick snabbt upp på boktopplistorna. I boken går Monika grundligt igenom vad som egentligen händer i kroppen i klimakteriet och tipsar om vad som kan göras för att göra denna period i livet så enkel och besvärsfri som möjligt, bland annat genom att lära sig att träna på rätt sätt.

– Men trots att jag ju själv har kroppen som arbetsredskap och till hundra procent därför ”är” i min kropp och tränar enligt konstens alla regler, hade jag ju inte helt sluppit undan klimakteriebesvären. När jag började skriva boken var jag nog ganska färgad av min egen bakgrund och vikten av rätt träning och kost. Men ju mer jag läste och skrev, desto mer började jag förstå hur viktigt det också kan vara med hormoner och hur många kvinnor i Sverige idag som går och är undermedicinerande. Och det var något som gjorde mig rejält upprörd!

Stor hjälp av hormoner

Hon var från början ganska skeptisk till hormoner och hade därför själv börjat med hälsokostpreparat för att försöka komma till bukt med sina klimakteriebesvär. Och dessa tillskott hjälpte inledningsvis ganska bra.

– Men sen kom besvären tillbaka efter några månader och då valde jag att testa hormoner. I juli förra året fick jag östrogenplåster och bioidentiskt progesteron och det har därefter fungerat jättebra för mig. Det var faktiskt till och med så effektivt att jag inom ett dygn kände att mina besvär försvann. För mig var det nog alltså bara det lilla som behövdes för att min kropp skulle komma i balans, förklarar hon med ett leende, innan det är dags att inleda dagens nästa yogapass.

Fakta Monika Björn

48 år

Bor söder om Göteborg tillsammans med man, en snart 10-årig son, två katter och en alldeles ny hundvalp

Arbetar som föreläsare, utbildare, PT, yogalärare och coach

Författare till böckerna ”Yoga för dig som tränar” och ”Stark genom klimakteriet”

www.monikabjorn.se