Helenas värk berodde på sköldkörteln

"Hormonella förändringar kan påverka sköldkörtelns funktion och det är bra om kvinnor i klimakteriet informeras om detta" skriver Helena i Örnsköldsvik. Hon arbetar som sjuksköterska men har också egen erfarenhet av problem med sköldkörteln.

”Mitt sista och tredje barn födde jag 2004. Bara några månader efter förlossningen började jag få en molande värk, framför allt i benen. Nattetid värkte det som värst och jag fick svårt att sova. Muskelstyrkan var inte som tidigare. Jag kände mig svag, benen bar mig knappt och det var mycket ansträngande att ta sig uppför trappor. Jag hade ju inte rört mig så mycket och tänkte att mina muskler måste ha förtvinat.

Jag hade dessutom problem med vikten. Det var omöjligt att bli av med de extra kilon jag lagt på mig under graviditeten, vilket inte hade varit något problem med mina äldre barn. Det var mycket som var annorlunda den här gången. Men återigen kopplade jag allt samman med att jag rörde mig så lite.

Min fantastiska mamma såg till att jag tog mig till vårdcentralen. Där upptäckte man att min sköldkörtel hade en underfunktion, så kallad hypotyreos, och inte fungerade som den skulle. Jag hade brist på sköldkörtelhormon och troligtvis var det graviditeten och förlossningen som utlöst det hela. Jag fick börja äta Levaxin, så sakteliga försvann min värk och jag lyckades gå ner i vikt. Tack och lov för kloka mödrar!

Behandlingen har fungerat bra under alla år. Men för ett halvår sedan började jag åter igen känna av samma molvärk som jag haft 14 år tidigare. På min årliga kontroll hos husläkaren togs sköldkörtelprover som visade sig vara normala. Men vid jämförelse med tidigare provtagningar var det ändå en viss skillnad ansåg min läkare. Hon tyckte det var värt att höja min Levaxindos för att se om det hade någon effekt på min muskelvärk.

Redan efter några månader mådde jag bättre och värken var så gott som borta. Vid mitt återbesök hos husläkaren togs återigen nya prover som bekräftade att mina värden nu var bättre. Jag är tacksam för att min läkare var lyhörd för mina besvär och lät justera Levaxindosen trots att mina värden låg inom det normala. Tänk att en sådan liten dosjustering hade en sådan stor effekt på mitt mående.

Jag har nu lärt mig att det är ganska vanligt att man behöver justera sin Levaxindos när man kommer i klimakteriet eftersom det händer så mycket med alla hormoner då. Jag har fortfarande mens, men oregelbunden och misstänker att min muskelvärk var ett tecken på att jag var på väg in i klimakteriet.”

Helena 48 i Örnsköldsvik

Till toppen