Simning är livet för Månadens KlimakterieKvinna

Månadens Klimakteriekvinna, Anna-Carin Nordin, är den första kvinnan i världen som har fullbordat den prestigefulla ”Oceans Seven”, en utmaning med sju långdistanssimningar utan våtdräkt. Nu bor hon i en liten fiskeby i Hälsingland och vill få fler kvinnor att upptäcka det fantastiska med simning och kalla bad.

Anna-Carin är 49 år och inledde sin simkarriär som barn på Lidingö utanför Stockholm. Då var det vanligt bassängsim, i olika grenar, som gällde men när hon var 25 år fick hon upp ögonen för så kallade maratonsimningar. Simning som innebär att man simmar långa distanser i öppet hav och utan våtdräkt och där den allra tuffaste utmaningen är Oceans Seven.

För att genomföra en Oceans Seven ska man simma över följande vattendrag:

  • Irländska kanalen, mellan Skottlandoch Irland (35 km)
  • Cooksundet, mellan nord-och sydön på Nya Zeeland  (34 km)
  • Molokai-kanalen mellan Oahu och Molokai på Hawaii (43 km)
  • Engelska kanalen, mellan Englandoch Frankrike (34 km)
  • Catalinakanalen, mellan Santa Catalina Islandoch Kaliforniens fastland (33,7 km)
  • Tsugaru-kanalen, mellan öarna Honshuoch Hokkaido på Japan (19 km)
  • Gibraltarsundet, mellan Europaoch Afrika (14 km)

Första kvinnan och kortaste tiden

Inte bara blev hon den första kvinnan i världen – och den andra personen någonsin – att genomföra utmaningen, hon slutförde alla de olika etapperna inom bara tre år, vilket än idag är den kortaste tid som någon överhuvudtaget har genomfört den.

– Jag har ju alltid hållit på att simma och gillat det, men samtidigt också gillat olika typer av utmaningar. Så när jag sen fick höra om dessa maratonsimningar blev jag väldigt peppad att försöka genomföra en sån själv.

Så efter otroligt mycket förberedelser och träningar i kallt och öppet vatten på olika håll i Sverige blev det så dags för den första sträckningen – över Engelska kanalen från Dover i England till Calais i Frankrike – år 2013. Denna tre och en halv mil långa sträckning simmade Anna-Carin, i bara baddräkt, på 12 timmar och 59 sekunder och slog därmed Sally Bauers gamla svenska rekord som löd på 14 timmar och 40 minuter och som sattes år 1951.

– Visst var det en otroligt stor utmaning att simma över Engelska kanalen, men det gick bra och var bra förutsättningar; 17 grader i vattnet, lugnt och soligt. Och jag var ju väldigt väl förberedd – det är ju inte så att jag bara hoppar i, utan jag förbereder mig minutiöst för varje simning, så när det väl är dags känner jag att jag vet precis vad jag ska göra.

Simning tolv timmar i sträck

Och att simma i tolv timmar – eller mer – i ett sträck är inget som Anna-Carin tycker är särskilt jobbigt. Just det första loppet mellan Dover och Calais var hennes pappa med på följebåten och det peppade henne mycket att veta att han var där. Vid alla lopp stannar hon upp en gång i timmen och trampar vatten i ungefär en halv minut och får lite powergel eller en shaker kastad till sig från båten.

– Och så klart kommer det ibland negativa tankar medan jag simmar, men det gäller att övervinna dem. Och varje timme när jag får lite näring från följebåten, får man också lite glada tillrop och det betyder mycket för att bli peppad och orka fortsätta.

En riktigt tuff utmaning var dock hennes simning över Molokai-kanalen på Hawaii, där det periodvis gick vågor på upp till åtta meter och var fullt med brännmaneter.

– Det var väl okej när jag simmade på dagen, för då kunde jag parera maneterna hyfsat, men när jag sen simmade i mörkret och inte såg dem var det värre för då simmade jag in i flera av dem och brände mig rejält. Det var verkligen en jobbig upplevelse!

Nya utmaningar mitt i livet

När hon inte själv simmar, arbetar hon som tränare i olika simskolor i Hälsingland och vid kommunens nattpatrull. Och så klart har hon ständigt nya planer på utmanande simningar. I juli i sommar kommer hon att genomföra en – än så länge hemlig – simning som aldrig tidigare har gjorts i Sverige.

Och de senaste åren har hon varje nyårsafton samlat en grupp modiga personer för ett iskallt dopp i hembyn i norra Hälsingland. Allt för den goda saken att samla in pengar till forskningen om hjärt-/kärlsjukdomar.

-När min mamma Sigrid fick en allvarlig stroke för drygt tre år sedan bestämde jag mig för att göra något för att samla in pengar till forskningen om detta, som ju är något som tyvärr drabbar många äldre kvinnor. I många andra länder har man tradition av juldopp och nyårsdopp och på så sätt fick jag idén till insamlingen för denna, säger Anna-Carin.

Hälsosamt med kalla bad

I veckan fyllde hon 49 år och även om hon nu är mitt i livet har hon ännu inte märkt något av klimakteriet och inte heller fått några särskilda besvär.

– Kanske hör jag till de lyckliga få som inte får några besvär, men jag vill nog också tro att min träning och alla de kalla baden kanske ändå bidrar lite grann till att jag mår så himla bra, funderar hon.

Och även om långt ifrån alla kan och bör simma maratonlopp, rekommenderar hon andra kvinnor att prova på att bada vinterbad, eller i alla fall att bada kallt.

– Det är en endorfinkick som heter duga och man känner sig helt hög efteråt. Men det är också otroligt bra och nyttigt för blodcirkulationen, vilket ju i sig är viktigt för hela kroppen. Sen behöver man så klart inte simma så långt som jag, konstaterar hon avslutningsvis med ett leende.

………………………….

Anna-Carin Nordin
49 år
Bor i Sörfjärden, Hälsingland
Förutom att ha genomfört Oceans Seven, är hon den enda svensken som har simmat en Icemile, dvs 1609 meter i vatten kallare än fem grader och enda svensken som är medlem i Marathon Open Water Swimming Hall of Fame.
Förra året i juni simmade hon runt Manhattan, 47 km, i ett välgörenhetsevent och för två år sedan simmade Anna-Carin runt Isle of Man, en sträcka på totalt 140 km och med en simtid på 36 timmar, men då med ett uppehåll.
simning anna-carin nordin
simning anna-carin
simning vinterbad
Nyårsbad i Sörfjärden, Hälsingland
Till toppen