Humörsvängningar med alltifrån retlighet och irritation till nedstämdhet och gråtmildhet är inte ovanligt i klimakteriet. Sexlivet kanske inte fungerar lika bra som det gjort tidigare på grund av underlivsbesvär eller då sexlusten kanske helt enkelt har minskat. Om du har en partner är det bra att prata om de förändringar du går igenom och hur det känns. Kanske ni kan hitta andra sätt att vara nära på. För många kvinnor sammanfaller klimakteriet också med att barnen går igenom pubertet och tonår. Andra har gamla och kanske sjuka föräldrar som man vill hjälpa och ta hand om.

sexlivet i klimakteriet

Hur påverkar klimakteriet kvinnors sexualitet?

Sex handlar inte endast om hormoner och förmågan att tända kvarstår långt upp i åren. En del kanske upplever att lusten sänks och att sexlivet får sig en liten törn även om behovet av närhet och intimitet är intakt.

preventivmedel

Hur funkar det med preventivmedel och klimakteriet?

Man vet att fertiliteten börjar minska redan i 30-årsåldern och att det är väldigt liten risk att bli gravid efter 45-års ålder. Men helt säker kan man inte vara förrän efter menopaus.

klimakteriet sorg känslor

En stor förändring och ibland en stor sorg

Klimakteriet innebär en förändring i livet och det är inte konstigt om man får starka – och negativa – känslor inför den förändringen. Man kan känna sorg över och rädsla inför att man börjar åldras.

kvinna ligger på rygg och kniptränar

Bäckenbottenträning och sexliv

En gammal studie om bäckenbottenträning och sex visar att starka muskler ger ökad njutning. Redan under 50-talet beskrev den amerikanske gynekologen Arnold Kegel bäckenbottenmuskulaturens olika funktioner.

lust

Var sitter lusten egentligen?

Den som upplever att lusten till sex minskar under och efter klimakteriet kan lätt försöka förklara det för sig själv genom att hänvisa till minskade östrogennivåerna.

Pistills grundare

Tina hjälper kvinnor i klimakteriet att njuta

I mitten av 00-talet lämnade Tina Hagelin ett tryggt och välbetalt arbete inom IT-branschen för att starta butiken “Pistill” på Drottninggatan i Stockholm.