I klimakteriet kanske sexlivet inte fungerar lika bra som det gjort tidigare. Om du har en partner är det bra att prata om de förändringar du går igenom och hur det känns. Här kan du läsa om sex & samlevnad under klimakteriet.

studien klimakteriet

Ditt sexliv kan påverka när du kommer i klimakteriet

Kvinnor som har sex ofta har en lägre sannolikhet att komma in i klimakteriet tidigt, jämfört med de kvinnor som har sex mer sällan än en gång i månaden eller så gott som ingen sex alls, enligt en ny engelsk studie.

flytningar

Flytningar och klimakteriet – hur hänger det ihop?

Flytningar är den vätska som naturligt finns i slidan. Flytningar gör slemhinnorna i slidan fuktiga och håller slidan ren och skyddar den mot infektioner. Många kvinnor upplever förändringar i sina flytningar i samband med klimakteriet.

flera hjärtan sexliv

Majoriteten av kvinnor i klimakteriet är missnöjda med sitt sexliv

En ny, stor undersökning visar att 64 procent av kvinnor över 50 inte har ett frekvent sexliv och att majoriteten av dessa kvinnor är missnöjda med situationen.

Pistills grundare

Tina hjälper kvinnor i klimakteriet att njuta

I mitten av 00-talet lämnade Tina Hagelin ett tryggt och välbetalt arbete inom IT-branschen för att starta butiken “Pistill” på Drottninggatan i Stockholm.

två personer kysser varandra

Vad händer med sexlivet efter klimakteriet?

Förr sågs det som en sanning att kvinnors sexualitet förväntades ta slut efter klimakteriet men idag vet vi att det är en myt. De flesta äldre kvinnor fortsätter att ha sex och njuter av det trots att fertiliteten är över, eller kanske tack vare detta.

sexlivet i klimakteriet

Hur påverkar klimakteriet kvinnors sexualitet?

Sex handlar inte endast om hormoner och förmågan att tända kvarstår långt upp i åren. En del kanske upplever att lusten sänks och att sexlivet får sig en liten törn även om behovet av närhet och intimitet är intakt.

preventivmedel

Hur funkar det med preventivmedel och klimakteriet?

Man vet att fertiliteten börjar minska redan i 30-årsåldern och att det är väldigt liten risk att bli gravid efter 45-års ålder. Men helt säker kan man inte vara förrän efter menopaus.

klimakteriet sorg känslor

En stor förändring och ibland en stor sorg

Klimakteriet innebär en förändring i livet och det är inte konstigt om man får starka – och negativa – känslor inför den förändringen. Man kan känna sorg över och rädsla inför att man börjar åldras.

kvinna ligger på rygg och kniptränar

Bäckenbottenträning och sexliv

En gammal studie om bäckenbottenträning och sex visar att starka muskler ger ökad njutning. Redan under 50-talet beskrev den amerikanske gynekologen Arnold Kegel bäckenbottenmuskulaturens olika funktioner.

lust

Var sitter lusten egentligen?

Den som upplever att lusten till sex minskar under och efter klimakteriet kan lätt försöka förklara det för sig själv genom att hänvisa till minskade östrogennivåerna.

flytningar

Torra slemhinnor i underlivet

Under klimakteriet är det vanligt att slemhinnorna i underlivet blir torra och ömtåliga. De kan börja klia och svida och det kan göra ont vid samlag. Risken att få urinvägsinfektion ökar också i och med att slemhinnorna blir tunnare.

hormonläkemedel klimakteriet

Hormonbehandling kan minska sexuella besvär

Enligt en studie publicerad i The Journal of sexual medicine kan olika kombinationer av östrogentillskott minska obehag och smärtor vid vaginala samlag samt öka lusten och chansen till orgasm.