Sagan om Lotta och Anette

En regnig dag i början av juni 1997 sladdade Lotta upp med sin bil på Anettes garageuppfart i ett villaområde norr om Stockholm. Lotta hade åkt förbi Anettes hus flera gånger den senaste månaden och spanat in Anette och hennes gravida mage. Hon ska bli min nya kompis tänkte Lotta. Och så blev det.

Kommande år gick Anette och Lotta långa barnvagnspromenader och diskuterade allt mellan himmel och jord. En dag berättade Anette plötsligt att hon bestämt sig för att lägga sitt arbete som naprapat på hyllan. Hon hade precis skickat in ansökan till sjuksköterskeutbildningen nästa termin.

Och kan ni tänka er, precis samma dag hade Lotta också bestämt sig för att lägga sitt kuratorsarbete på hyllan för att omskola sig till, till att börja med sjuksköterska, och därefter barnmorska. De två vännerna hade, utan att tala om det för varandra, sökt till samma sjuksköterskeutbildning terminen efter.

Sen följde terminer av studier varvat med arbete och sex år senare hade både Anette och Lotta fått sina barnmorskeexamen. Nu började en tid med mycket arbete inom gynekologisk vård, förlossningsvården, mödravården, abortverksamhet och ungdomsmottagningsarbete.

Oftast befann sig de två barnmorskorna på olika arbetsplatser men de kunde inte släppa tanken på att de en dag ville arbeta tillsammans. Så år 2013 var det dags för deras första samarbetsprojekt. Tillsammans utvecklade de en app för bäckenbottenträning “Knip”. Appen har sedan dess blivit mycket populär med över tio tusen nedladdningar.

Våren 2017 påbörjade Anette och Lotta nästa samarbetsprojekt. Efter många års arbete inom kvinnohälsovården hade en stor frustration väckts kring att det fanns så lite information och råd för besvär relaterade till klimakteriet.

Otaliga var de kvinnor som barnmorskorna mött genom åren och som hade frågor kring sina klimakteriebesvär. Tillsammans med två journalister bestämde sig nu Anette och Lotta att det skulle bli ändring på detta! Klimakterieportalen var därmed född och ett dryg år senare kunde den nya informationssajten lanseras.

Nu tar de två barnmorskeväninnorna nästa kliv i sitt samarbete och inom kort lanseras Sveriges första digitala vårdtjänst helt inriktad på kvinnor i klimakteriet! Mer information om detta kommer här på Klimakterieportalen.se – så stay tuned!

Lotta Hasselberg och Anette Daberius barnmorskor
Lotta Hasselberg och Anette Daberius