Pamela Andersson kämpar för bättre kvinnohälsa

Klimakterieportalens första InspirationsKvinna år 2020 är journalisten, författaren och chefredaktören Pamela Andersson, som år 2012 drabbades av en hjärntumör. Hon tog sig igenom de tuffa behandlingarna med hjälp av hård fysisk träning och nu vill hon – med sin nya bok ”Din hälsa sitter i munnen” – rikta fokus på sambandet mellan en god munhälsa och kroppens allmänna hälsotillstånd.

I samband med en joggingrunda sommaren 2012 kollapsade Pamela Andersson. Det visade sig att hon hade drabbats av en tumör, nästan lika stor som ett ägg, i närheten av hjärnans talcenter. En del av tumören kunde opereras bort, men trots strålbehandling i 28 dagar försvann inte den resterande delen av tumören och hon fick därför inleda cytostatikabehandling.

– Förutom att det så klart var helt fruktansvärt att få denna dödsdom, var det enormt frustrerande att sättas i en situation där jag inte kunde göra något för att påverka det hela. Som journalist är jag van att kunna göra det, men det gick ju inte här.

Några månader innan tumören upptäcktes hade hon tillträtt som chefredaktör för tidningen ToppHälsa och hade i samband med det känt att hon ”borde” börja träna lite mer.

– Jag är ju gammal elithandbollsspelare, men hade i princip inte tränat något alls sen jag fick mitt första barn åtta år tidigare och jag var helt ärligt i usel form. Men när jag fick min cancerdiagnos och läkarnas bedömning var att jag hade ungefär fem år kvar att leva, tänkte jag att ”okej, jag kan inte påverka tumören, men om jag nu tränar mig så stark som det bara går, kanske jag kan få leva nån månad extra i alla fall”.

Varierande träning

Och det blev en träning som blandade lågintensiva stavgångspass med högintensiva cykellopp och allt däremellan.

– Jag hade en fantastisk hjälp av min man som är personlig tränare och som planerade alla mina pass helt utifrån mina förutsättningar. Han hade full koll på min puls – i princip dygnet runt – och såg till att jag inte tränade så att jag slet ned kroppen, förklarar Pamela.

För tre år sedan kunde läkarna konstatera att tumören helt hade försvunnit – ett mirakel!

– Och jag kan inte nog säga hur mycket träningen betytt för mig för att ta mig igenom sjukdomen! Inte bara har den gjort kroppen starkare – vilket ju generellt sett är viktigt för alla kvinnor när vi närmar oss klimakteriet. Men träningen betyder ju också oerhört mycket för vår hjärna, eftersom den gör att kroppen utsöndrar dopamin, som påverkar vårt humör på ett väldigt positivt sätt.

Glömde bort munhälsan

Men trots att hon tog hand om sin kropp och sin hälsa så mycket under och efter sjukdomstiden, var det en del av kroppen som inte fick så mycket uppmärksamhet, nämligen munnen.

– Jag hade alltid varit lite rädd för tandläkaren och inte varit där på flera år när jag började arbetet med min nya bok förra året. Dessutom hade ju cancern gjort att jag, av naturliga skäl, fokuserat på helt andra saker än att ta hand om mina tänder.

Ju mer Pamela läste forskningsrapporter och intervjuade människor som drabbats av stora problem och olika sjukdomar relaterade till munhälsan, desto mer förstod hon sambandet mellan munnen och resten av kroppen.

– Det finns en hel del forskning som visar på att det finns eller kan finnas ett samband mellan dålig munhälsa och en rad olika sjukdomar, som cancer, hjärt/kärlsjukdomar, diabetes och alzheimer. Och när man tänker på det är det ju inte så konstigt att en kombination av miljoner bakterier i munnen och en inflammation där, också kan påverka andra delar av kroppen.

Pamela fick tandlossning

Sitt eget första tandläkarbesök på många år resulterade i att hon diagnostiserades med paradontit, det vill säga tandlossning.

– Det var ju helt galet, men det visade sig att jag har sex tänder som är lite lösa, men som jag aldrig själv hade märkt att de var. Förmodligen har jag haft en inflammation i munnen som pågått under en längre tid utan att jag vetat om det och som orsakat den begynnande tandlossningen.

För att så långt möjligt komma till rätta med paradontiten, tvingas Pamela nu gå till tandläkaren ofta för regelbundna kontroller och behandlingar. Och för att förhindra att andra drabbas av samma – eller andra munrelaterade problem – hoppas hon att hennes nya bok ”Din hälsa sitter i munnen”, som hon skrivit tillsammans med professorn Björn Klinge, ska bli en ögonöppnare.

– Men jag vill också skapa en diskussion om varför tandvård inte ingår i den vanliga sjukvårdsförsäkringen. Varför anses inte munnen vara en del av kroppen? Och varför ska det vara en klassfråga om en person ska få rätt till adekvat vård för mun- och tandrelaterade åkommor, problem som ju i sin tur kan påverka många andra delar av kroppen?

Arbetar för Cancerfonden

Förutom att vara författare, chefredaktör och även organisatör av träningsresor är Pamela också ambassadör för Cancerfonden och nyligen deltog hon i årets stora Cancergala. Att verka för att sprida information om cancer och vad man kan göra för att förhoppningsvis minska risken att drabbas av sjukdomen är saker som ligger henne mycket varmt om hjärtat.

– Även om man naturligtvis inte kan säga att man inte drabbas av cancer bara för att man tränar, finns det mycket forskning som visar att 30 minuters pulshöjande fysisk aktivitet om dagen, minskar risken att drabbas av sjukdomen. Och eftersom träning medför så otroligt många andra positiva saker för vårt välbefinnande, så skulle jag väldigt gärna vilja uppmana alla kvinnor att försöka röra på sig. Det behöver inte vara tuff, dyr eller svår träning, bara du gör något och du gör det regelbundet, förklarar hon avslutningsvis med sitt smittande, glada leende.

Fakta Pamela Andersson:

54 år, gift och två barn, 15 och 13 år gamla.

Född och uppvuxen i Hudiksvall och idag bosatt i Stockholm.

Författare till ”Två hål i huvudet och ett mirakel”, ”Jag ska inte dö idag” och ”Din hälsa sitter i munnen”.

Chefredaktör för tidningen ToppHälsa. Tidigare har hon arbetat inom dagspress och på magasin samt även som utrikeskorrespondent i New York och London.

Sedan 2013 är hon ambassadör för Cancerfonden. Hon har tagit emot utmärkelser som Årets Hälsoprofil 2017, Årets Kurage 2013 och Årets Krönikör 2013. Hon är även ambassadör för födelsestaden Hudiksvall.

Pamelas bästa tips för att må bra genom klimakteriet:

  • Träna styrketräning, men börja lugnt om du är ovan.
  • Försök att få in några pulshöjande träningspass varje vecka.
  • Utmana dig själv och pröva dig fram tills du hittar den träningsform som passar dig bäst.
  • Om du har möjlighet – åk gärna med på en träningsresa där du kan prova olika saker och bli peppad av andra deltagare och ledare.
  • Ta hand om din mun!
  • Borsta tänderna två gånger om dagen, med mycket tandkräm, som du inte sköljer bort efter att du borstat. Fluoren i tandkrämen fortsätter då att verka även efter borstandet.
  • Använd tandtråd och mellanrumsborste.
Pamela
Pamela