Varför en Klimakterieportal?

Vi pratar för lite om klimakteriet! Alla kvinnor går igenom klimakteriet och hela 75 procent upplever någon form av besvär. Många vet inte vad som händer i kroppen och vilka alternativ till hjälp och vård som finns. Det finns en stor okunskap kring klimakteriet som bidrar till mycket onödig oro, besvär och feldiagnoser. Det tänker vi ändra på!

På Klimakterieportalen kan du hitta all information du behöver om klimakteriet. Här kan du lyssna på vår podcast KlimakterieKoll, ta del av forskningsrapporter och mejla in frågor som rör klimakteriet. Du hittar tips och inspiration kring såväl kost, träning och hälsa som kultur. Tillsammans skapar vi en mötesplats där vi kan dela erfarenheter och få tillgång till forskning och vetenskap, om vad som händer i oss och hur vi på bästa sätt kan förhålla oss till våra kroppar.

Välkommen till Klimakterieportalen.se – din guide i hormondjungeln!

Vad andra säger om oss:

Lotta ger sina bästa klimakteriehacks i Klimakteriepodden

Lotta i stor intervju i Allas Veckotidning

Artikel i tidningen Doktorn och på sajten Doktorn.com

Intervju med Mitt I Danderyd

Lotta intervjuas i Klimakteriepodden

Artikel i Stockholm Direkt

Lotta intervjuas i P4 Uppland

Vilka är vi?

Anna Hansen

Jag är chefredaktör för Klimakterieportalen, nyss fyllda 52 år och har tre nästan vuxna barn, en hund och en häst. Jag har den senaste tiden sett fler och fler tecken på att klimakteriet kan vara i antågande och det är ju inte alltid jätteroligt… Direkt efter gymnasiet utbildade jag mig till jurist och arbetade i flera år på EU-kommissionen i Bryssel. Sen kände jag att det var dags för något annat än belgisk öl och byråkrati så jag flyttade hem och utbildade mig till journalist och det har jag nu jobbat länge som, på små och stora tidningar och olika webbtjänster. Jag har – trots att jag aldrig spelat själv – en brinnande passion för fotboll och är lagledare för Enebybergs IF:s damlag.

Lotta Hasselberg

Jag är en 50-årig barnmorska och kurator som under hela mitt yrkesliv på ett eller annat sätt arbetat med kvinnohälsa. Jag brinner för att alla kvinnor ska få möjlighet till ökad kunskap om hur kroppen funkar. Jag medverkar i TV och radio och annan media som expert i olika frågor kring kvinnohälsa. Dessutom är jag besatt av att virka och jag har alltid ett stort eller litet virkprojekt på gång. Varje sommar driver jag en liten brödbutik i Hälsingland tillsammans med min syster. Jag har fem barn med två olika pappor. Mitt första barn fick jag som 20-åring och mitt femte som 40-åring. Bara något år efter sista förlossningen förstod jag att min kropp var på väg in i en ny fas. Klimakteriet!

Anette Daberius

Jag är barnmorskan som läst klimakteriekunskap, sexologi, akupunktur och specialiserat mig inom vaginala ultraljud. Tillsammans med Lotta har jag även utvecklat appen ”Knip”, för bäckenbottenträning. Mitt hjärta klappar för kvinnors hälsa och idag arbetar jag som forskningsbarnmorska på Karolinska Institutet. Jag har även en legitimation som Naprapat, men bestämde mig för att byta bana när jag var gravid med mitt första barn. Tillsammans med min gotländska man har jag tre barn. Jag gillar att yoga och föredrar skogen framför stan. Jag har passerat femtio och använder både hormoner och kosttillskott för att må bra.

Ninni Hasselberg

Jag ansvarar för podden tillsammans med Lotta. Är utbildad radioproducent på Dramatiska Institutet i Stockholm och har en master i Sound Art.  Har arbetat för Sveriges Radio och varit lärare på Stockholms Dramatiska Högskola. Jag växte upp i västernorrland men flyttade som sextonåring till Stockholm. Sen tillbringade jag några år i Paris, var elev på Ecolé Nationalé du Cirqué där lärde jag mig att dansa på lina. Har pluggat modevetenskap och specialpedagogik på SU (Stockholms universitet) nu arbetar jag extra med kläder och dropouts.  Är gift för tredje gången, har två söner med olika pappor och flera bonusbarn. Första april fyllde jag 55 år och jag är absolut i klimakteriet.

Redaktionell policy för Klimakterieportalen

Klimakterieportalens mål är att förbättra kvinnors hälsa och mående genom upplysning, fakta och medicinsk information i frågor som rör klimakteriet, kvinnohälsa och därmed relaterade områden och på ett språk som alla kan förstå.

Barnmorskor, kuratorer och andra specialister skriver, redigerar och uppdaterar innehållet på Klimakterieportalen samt besvarar frågor från användarna i våra online-brevlådor. Samtliga tjänster på Klimakterieportalen är utarbetade av ett redaktionellt team bestående av barnmorskor, sjuksköterskor, journalister, kuratorer och webbutvecklare.

Klimakterieportalen är en tjänst som är gratis för användaren, dock kan specifika tjänster vara avgiftsbelagda. Verksamheten finansieras i huvudsak genom att sponsorer och annonser syns på Klimakterieportalens sidor. Dock är det redaktionella innehållet helt oberoende och sponsorer och annonsköpare kan inte påverka innehållet i texter eller annat material på Klimakterieportalen.

Det redaktionella innehållet på Klimakterieportalen, såsom intervjuer, nyheter och notiser, skrivs av redaktörer som jobbar på Klimakterieportalen. Allt faktainnehåll, det vill säga medicinska texter skrivs av experter.

Det redaktionella teamet avgör vilka nyheter som publiceras på Klimakterieportalen samt skickas ut i form av nyhetsbrev. Nyheterna kan vara re-writes, i regel hämtade från landets största dagstidningar, Sveriges Radio och TT, men utgörs också av utskick från universitet och andra forskningsinstitutioner.

Det redaktionella innehållet är oberoende, vilket innebär att varken sponsorer eller annonsköpare kan påverka innehåll i texter eller annat material. Icke redaktionellt innehåll är annonsmärkt och särskiljer sig på så vis tydligt från det redaktionella innehållet.