Vem tar hand om våra sköra underliv?

Det är dags att satsa mer resurser på kvinnosjukvården. Visserligen är klimakteriet ingen sjukdom, men många upplever att deras livskvalitet påverkas negativt under klimakteriet. Den begränsade klimakterievård som finns idag är inte tillgänglig för alla. Lena från Västernorrland är en av alla dom som känner att hon inte får den vård hon behöver.

“Jag är så oerhört trött på den ojämlika vården i Sverige. Jag är kvinna, har passerat 50 och bor inte i någon storstad. Jag känner mig inte ett dugg privilegierad, är mest arg och uppgiven, en del skulle säkert kalla mig bitter också.

En av mina väninnor har nyligen varit i Stockholm på en mottagning där hon fått hjälp mot sina klimakteriebesvär. Besöket blev orimligt kostsamt. Jag ställer mig frågan, varför ska man behöva ta sig ända till Stockholm för att få hjälp med sådana saker? Varför ska vi som bor ute i landet behöva resa långväga för att träffa en gynekolog? Ska man behöva ta lån och ruinera sig bara för att man är född kvinna, äldre och bor i en småort? Och varför är det just kvinnovården som är så eftersatt?

Det är inte mycket jag begär. Stockholm är vackert och min huvudstad också men min önskan är att jag kan få hjälp med mitt torra och sköra underliv på hemmaplan.

Det är verkligen dags att fokus läggs på oss kvinnor som inte är purunga längre och inte heller bor i Stockholm eller någon annan storstad”.

Lena 53 år från Västernorrland

Utdrag ur ett målat konstverk. Två arga kvinnor
Till toppen