Muntorrhet i klimakteriet – vad ska man göra åt det?

Muntorrhet är ett av många tråkiga symtom som många kvinnor i klimakteriet upplever. Men det finns enkel hjälp att få! Kim i Norrtälje delar med sig av sina bästa tips.

Även om det saknas vetenskapliga rapporter som styrker att det har med klimakteriet och östrogenbrist att göra, vet jag att jag inte är ensam bland kvinnor i min ålder om att uppleva muntorrhet.

Visst kan man få hjälp mot muntorrhet med salivtabletter som man kan köpa på apoteket, men ofta hjälper de bara en kort stund tyvärr. En del kan också bli hjälpta av små tabletter som man fäster under läppen, som snus ungefär, och som kan fukta munnen under flera timmar. Vanligt munskölj innan läggdags kan också vara verksamt under några timmar under nattens sömn.

Havtornskapslar – som ska hjälpa mot torra slemhinnor i allmänhet – har jag också prövat och de hjälpte mig i några månader, innan effekten sedan började avta. Sockerfritt tuggummi med xylitol ger en viss ökad salivproduktion (om än liten) men jag är inte helt bekväm med tugga tuggummi och vill därför helst undvika att göra det.

Jag har även testat att gurgla munnen med cocosolja och linfröolja. Det fungerar och fuktar munnen på ett milt sätt och är snällt mot munnens slemhinnor. Känslan efteråt är att det lägger sig som ett skydd för tänderna och det sägs även vara bra mot djupa tandfickor. Att dricka vatten ofta och regelbundet är såklart också bra, gärna med lite blad i från växten pepparmynta.

Som ni hör har jag provat mig fram och testat det mesta mot muntorrhet… Och till slut har jag kommit fram till att mitt allra bästa tips faktiskt är grönt te! Grönt te innehåller dessutom antioxidanten quercetin som är en bra källa till fluor, zink, järn, kalcium och kalium och som även uppges ska kunna förebygga karies och hålla tandköttet friskt. Och så är det ju faktiskt väldigt gott – och mysigt – att dricka grönt te!

Detta är mina tips mot muntorrhet som jag gärna delar med mig av. Om det hjälper för dig vet jag inte, men det skadar i varje fall inte att testa!

Kim från Norrtälje

muntorrhet grönt te
Till toppen