Mitt klimakterium har varit en mardröm. Vad ska jag göra för att må bättre?

Hej Lotta,

Jag hoppas du kan hjälpa mig och ge mig lite bra vägledning och tips.

Är kvinna snart 50 år, och i klimakteriet. Nu är det kring 3 år sedan min sista blödning. Klimakteriet har varit en mardröm rent ut sagt. Ingen har förvarnat mig för detta elände. Min gynekolog menar att jag är deprimerad, när jag söker hjälp eller försöker finna en lösning. Men jag är inte deprimerad jag är bara tjock och trött. Jag vill göra massa roliga saker, men jag finner ingen energi. Hela jag har liksom blivit en skugga av den jag en gång var. Osocial, tråkig och osäker. Prover har tagits, inget som direkt visar något speciellt, mer än att jag är i klimakteriet. Hade i början, när allt startade kraftiga vallningar var 30:e minut, frossa, sömnsvårigheter, kläda, skör hy/ naglar/ hår, ser suddigt, torra slemhinnor, ont i kroppen och muskler, viktuppgång, energilös och så evinnerligt trött. Har under åren provat det mesta för att komma tillrätta med dessa besvär, inget verkade fungera. Nu sedan 1,5 år äter jag Femoston conti och det har hjälpt mot vallningarna, och livkvaliten är något bättre. Dock kvarstår trötthet, viktuppgång ca + 10 kg (med hemska celluliter/gropar på låren, vilket jag aldrig haft tidigare. Detta har kommit det senaste året). Det lägger sig på låren, baken, midjan/magen och dallriga armar. Jag är som en dallrig muffins, hela jag.  Jag vet att min ämnesomsättning är låg, det visar maskinen på gymmet, kring 46% (ca 1260 Kal). Har googlat såklart och kanske har jag binjureutmattning också. Symptomen stämmer väl. Mediterar sedan 8 år tillbaka, nu de senaste 2 åren nästan dagligen. Tränar yoga 1 gr/vecka, promenerar 4-8 km/ dag. Ibland på gymmet. Klarar inte längre vanliga gruppass, då det känns som jag får mjölksyra direkt och jag orkar inte. Har i grunden en stark kropp, tränade mycket som ung och var en hästtjej. Jag äter överlag nyttigt och balanserat, sällan skräpmat, chips eller godis. Har provat 5:2 utan resultat. Äter vanligtvis 3 mål om dagen. Yogi till frukost, lunch ofta från salladsbuffén eller kyckling med kokta grönsaker, middag -soppa, spagetti och köttfärssås och liknande. På kvällen sen kan jag ibland ta yogi (turkiskyogi) med lite müsli. Min kropp vill inte släppa ett enda kilo….

Jag har googlat och laborerat lite med vitaminer i brist på vägledning och har sedan några månader ätit följande utan resultat:

Morgon: Msm 1 st 1000 mg, L-lysine (ska visst öka förbränningen)1 st 1000 mg, B5 1 st  (öka förbränningen 1000 mg, Kelp 1 st 225 ug, Adrenal Corex 1 st 50 mg. D vitamin 1 st 2000 iu. 1 dl rödbetsjuice och citronvatten.

Kväll: Femoston conti 1 st 5 mg, L-lysine (ska visst öka förbränningen)1 st 1000 mg, B5 1 st  (öka förbränningen 1000 mg, Kelp 1 st 225 ug, selen/zink (+A,C,B6,E) 2 st, Magnesium 1-2 st.

Verkar inte som min förbränning eller ämnesomsättning vill öka, för jag inte se att det ger något resultat. Just nu sedan ett par dagar tar jag inget alls mer än Femoston Conti.

Vad behöver jag göra för att få min kropp att fungera igen? Få en fungerande ämnesomsättning, bli av med extra vikten, celluliterna? Få mer energi och lust till livet?  Och balans i mitt hormonkaos?

Mvh Helena

___________________________________________________________________________________________________

Hej Helena!

Ja det låter verkligen som du har det jobbigt. Och det låter också som du har testat “det mesta” för att börja må bättre. Man vet ju att motion är bra, och kan lindra vissa klimakteriebesvär. Men med tanke på hur mycket du rör på dig så behövs det troligen även andra åtgärder för att du ska må bra. Vikten varierar naturligtvis under livets olika faser men i allmänhet går kvinnor upp i vikt med åren och speciellt under klimakteriet. Man uppskattar att viktuppgången är ungefär ett kilo per år. Troligtvis hänger det ihop med att ämnesomsättningen minskar när östrogennivån successivt sjunker. Så vissa saker du beskriver kan självklart ha med klimakteriet att göra medan andra tillhör normalt åldrande. Kroppen förändras när vi blir äldre, huden blir tunnare och rynkigare och många upplever förändringar som till exempel att få mer celluliter.

Kanske behöver du en justering av dosen för att må bättre eller så behöver du ett annat gestagen än det som finns i Femoston. Just nu är bioidentiskt progesteron på tapeten och många kvinnor som mår dåligt av den syntetiska varianten gestagen beskriver att det mår mycket bättre sedan de börjat med bioidentiskt progesteron. Än så länge måste läkarna skriva ut detta preparat på licens så du kan behöva stå på dig för att få hjälp med detta. Kanske skulle du också må bättre av att ta ditt östrogen genom huden i form av plåster, gel eller spray. Du nämner att prover har tagits, är även din sköldkörtel ordentligt utredd? Jag tycker hursomhelst att du ska gå vidare med utredning och eventuell justering av din behandling, för så här ska du inte behöva må. Det finns olika privatkliniker i landet som är specialiserade på kvinnohälsa och hormonell obalans. Jag tror att det skulle vara bra för dig att gå är att kontakta någon av dem för rådgivning.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska