Hur vet jag när jag ska sluta med mina p-piller?

Hej. Jag är 47 år och äter Cerazette. Jag har aldrig fått blödningar utan bara gjort uppehåll då jag velat bli gravid (16 år sen). Hur vet jag om jag kommit i klimakteriet? Bör jag sluta med Cerazette eftersom jag inte ska ha fler barn eller kan jag fortsätta eftersom Cerazette fungerat så bra för mig?

Mvh Katrin

___________________________________________________________________________________________________

Hej Katrin!

Vad skönt att du har ett preventivmedel som du har trivts bra med under så många år. Det här med att veta när man ska sluta med sitt preventivmedel kan ibland vara lite klurigt och det finns inte ett och samma svar som kan ges till alla. Men jag ska försöka ge dig ett så specifikt svar som möjligt. Cerazette är att så kallat mellandospiller, eller östrogenfritt p-piller, och innehåller bara gestagen (syntetiskt gulkroppshormon). Det har ett lika säkert skydd mot graviditet som “vanliga” kombinerade p-piller som innehåller både östrogen och gestagen. En av skillnaderna mellan mellandospiller och kombinerade p-piller är att man kan fortsätta att äta mellandospiller upp i högre ålder än vad man kan med kombinerade p-piller. Detta beror bland annat på att risken för blodpropp inte ökar när man äter mellandospiller. Många som använder Cerazette har också, precis som du, inga blödningar alls eftersom livmoderslemhinnan hålls tunn så länge man äter pillerna. Det är en så kallad positiv biverkan.

Man vet att fertiliteten börjar minska redan i 30-årsåldern och efter 45-års ålder är det väldigt liten risk att bli gravid. Men helt säker kan man inte vara förrän efter menopaus, det vill säga efter den sista mensen. Troligtvis är alltså risken för dig att bli gravid mycket liten, om du slutar med Cerazette. Men eftersom du mår så bra av dem och inte har några direkta klimakteriebesvär finns det ingen anledning för dig att sluta med dem i dagsläget tycker jag. Genom att du är helt blödningsfri när du tar Cerazette kommer troligen din menopaus (den sista mensen) att “kamoufleras” och du kan aldrig veta förrän du slutar med Cerazette om du har haft din sista mensblödning. Men det finns som sagt egentligen heller ingen anledning för dig att veta om du är i klimakteriet så länge du fortsätter att må bra. Mitt råd till dig är att du fortsätter äta Cerazette, men att du också med regelbundenhet, ungefär en gång per år, träffar en barnmorska för att diskutera hur du mår av dina piller och om du upplever några klimakteriesymtom. Blir det någon förändring i ditt mående tycker jag att du ska träffa en läkare för att ta ställning till fortsatt användande av Cerazette. Barnmorskor kan skriva ut recept på Cerazette tills dess att du är 52 år.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska