Mitt barn har lämnat ett tomrum efter sig, och flera liter mjölk i kylen

Här följer en curlande hönsmammas funderingar och känsloyttringar när barnet lämnar boet. Vad blir det av mig nu? Och vem ska äta mina bullar?

Mitt barn har precis flyttat hemifrån. Jag känner mig övergiven och sorgsen, lite vilsen och faktiskt ganska gammal. Nyss var jag så sprudlande glad. En känsla försvinner så snabbt. Jag förstår hur min egen mamma måste ha känt det när jag själv lämnade boet och flyttade hundra mil bort. Nu är jag den mamman. Ensamheten kryper allt närmare och en rastlöshet infinner sig. Jag vankar runt i lägenheten och funderar över livet. Inte var det väl så länge sedan jag själv levde studentliv.

Jag sätter en bulldeg, måste göra mig av med all den mjölk som fyller kylen. Storkonsumenten, mitt barn, har lämnat ett stort tomrum efter sig och flera liter mjölk. Flytten till det nya boendet och studentstaden flera mil bort skedde alldeles nyss. Vad var det som hände? Snabbt gick det och jag hängde inte riktigt med.

Igår handlade vi ny säng på IKEA, kastruller och sänglinne, papperskorg till toan och stolsdynor till de begagnade pinnstolarna. Vi tog en långpromenad i de nya kvarteren, tidtagning mellan det nya boendet och universitetsområdet. – Google maps fanns inte på 80-talet, förklarar jag.  Vi drog ut kartan ur telefonkatalogen och gick efter den när vi skulle ta oss fram och hitta rätt. -Vilken katalog pratar du om mamma, undrar mitt barn?

Studentfrysen fyllde jag till bredden med nylagade enchiladas, vegetarisk paj, äggakaka med bacon, köttfärslimpa med gräddsås, hemmagjorda hamburgare på högrev, tomatbaserad köttfärssås och allt portionsvis uppdelat i små glasbyttor för enkel uppvärmning i micron. Nu måste mitt barn väl klara sig ett tag…

Ska du åka nu mamma? Jag svalde mina tårar, kramade om mitt barn och jäktade ut i bilen. Snabbt iväg och hem för att undvika bilköer med alla hemåtvändande helgfirare.

Äggklockan ringer: Jag väcks ur mina tankar, dags att baka ut bulldegen!

Illustrerad bild på ledsen kvinna som sitter i en soffa
Till toppen