Mens, menopaus och klimakteriet

Ett vanligt första tecken på att en kvinna är på väg in i klimakteriet är att mensen förändras. Den blir ibland rikligare, pågår under längre perioder och kommer oftare, men för vissa glesas den ut med allt längre mellanrum. En del kvinnor upplever detta i flera år medan andra kvinnors mens slutar att komma att komma tvärt.

En kvinnas äggstockar innehåller sedan födseln cirka en miljon omogna ägg, så kallade ägganlag. En del av dem – i genomsnitt ungefär 600 stycken – mognar till dugliga ägg som kan befruktas. Ägganlagen försvinner och tillbakabildas gradvis och menopausen – kvinnans sista mens – beror helt enkelt på att det inte finns några ägganlag kvar i kvinnans äggstockar.

För svenska kvinnor inträffar menopausen i genomsnitt vid 51 års ålder, men det finns en väldigt stor individuell spridning. Många kvinnor har sin sista mens vid 45 års ålder medan många andra menstruerar fram till de är 57-58 år. Rökare får i genomsnitt sin sista mens två år tidigare än de som inte röker.

Olika kvinnor upplever de sista åren med mens otroligt olika. Det berättar Klimakterieportalens barnmorska Lotta Hasselberg.

– Jag har patienter som berättar att deras mens de sista åren innan menopaus var precis som när de fick mens första gången som tonåringar; helt oförutsägbar och ibland långdragen och riklig och ibland bara lite droppar, berättar hon. Andra berättar om att de har så kraftiga blödningar att de behöver både tampong och binda samtidigt och att det ibland kan blöda tre av fyra veckor under en månad i en period. Många vittnar också om att PMS och menssmärtor faktiskt blir värre under den här perioden i livet.

Det vanligaste förloppet före menopausen, den sista menstruation, är dock att mensen kommer med allt längre mellanrum tills den till slut upphör.

– Har det gått sex månader sedan din senaste mens har den i regel upphört, förklarar Lotta. Har det gått ett år sedan sista mensen, kan du räkna med att menopausen inträffat. Och skulle du blöda på nytt efter minst ett års uppehåll, bör du kontakta en gynekolog för att undersöka orsaken.

Lotta Hasselberg barnmorskan
Kvinna i röd klänning mensvärk