Meditation – ett effektivt sätt att bli av med stress och ångest

Visst kan vi bli lyckliga av meditation, men det finns så mycket mer att hämta om vi ger oss själva en stunds kontemplation varje dag. Det menar en av nutidens främsta kvinnliga talespersoner för den tibetanska buddhismen, läraren och nunnan Pema Chödrön. Nyligen lanserades hennes bok "Konsten att meditera – en praktisk guide för att bli vän med sitt sinne" på svenska.

Det pågår ständigt forskning om meditationens effekt på vår hälsa. Några fördelar med att då och då sitta stilla i lugn och ro är att vi verkar bli mer kreativa, må bättre både mentalt och fysiskt samt uppleva mindre ångest och stress. I boken Konsten att meditera lär Pema Chödrön ut olika meditationstekniker och vägleder såväl nybörjare som vana meditatörer genom de olika övningarna.

– Stress är ett av dagens samhälles allra värsta hälsoproblem och något som tyvärr påverkar framför allt kvinnor väldigt mycket och väldigt negativt. Meditationen låter oss vara öppna, medkännande och uppmärksamma på vad vi tänker och känner. När vi stannar upp och känner efter ordentligt är vi närvarande i nuet. Det är inte alltid behagligt men det leder alltid till stabilitet, en känsla för vilka vi är och hjälper oss att ta bättre beslut i våra liv, menar Pema Chödrön.

Olika typer av meditation

Boken lär ut den traditionella meditationens grunder och olika typer av meditationsövningar, men dyker också ner i de sju så kallade glädjeämnena inom buddistisk meditation: shamata – konsten att stabilisera sinnet, samt begreppen dharma, lojong, post-meditation, maitri, sangha och bodhicitta som, enligt författaren, ger meditationen en annan dimension.

– Meditation kan vara ett oerhört kraftfullt verktyg för att komma till rätta med stress, ångest och sömnproblem. Men det yttersta – och ursprungliga – skälet till varför vi praktiserar meditation är att bli rakt igenom kärleksfulla personer. Och det är något som världen idag verkligen behöver, konstaterar Pema Chödrön.

Sökte efter hjälp

Författarens eget andliga sökande startade i USA efter två kraschade äktenskap i början av 70-talet. Känslomässigt traumatiserad letade hon överallt efter hjälp att bearbeta och hantera krisen och kom till slut i kontakt med meditation. Efter två års buddhistiska studier utsågs hon till nunna redan vid 38 års ålder, och som första amerikan inom den så kallade Vayrayanatraditionen.

Idag är Pema Chödrön 83 år och verksam som andlig ledare på klostret Gampo Abbey i Cape Breton i den kanadensiska provinsen Nova Scotia.

meditation nunna
Pema Chödrön
meditation bok