Måste jag verkligen ta progesteron när jag inte har någon livmoder kvar?

Hej Jag har ingen livmoder och har tagit östrogenspray en längre tid nu och mår bra av det. Någon sa till mig att om jag tar östrogen så ska jag oxå ta progesteron. Jag sa att det behövs inte men hon sa att jag har fel. Så min fråga är, vad är det som gäller i min situation?

Med vänlig hälsning, Catrin

___________________________________________________________________________________________________

Hej Catrin! 

Så skönt att du mår bra av att ta östrogenspray. De kvinnor som har sin livmoder kvar och som står på östrogenbehandling behöver också någon form av progesteron för att förhindra att livmoderslemhinnan växer sig tjock. Du skriver att du inte längre har någon livmoder kvar, och det stämmer som du säger, att du därför inte behöver ta något progesteron. Men, det finns en del kvinnor som upplever att de mår bättre om de även tar progesteron samtidigt, även om de egentligen inte behöver det. Eftersom du skriver att du mår bra av endast östrogenspray finns det ju ingen anledning för dig att ta progesteron också. 

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska