Klimakteriet påverkar humöret

Tillsammans med puberteten är klimakteriet den andra stora hormonella omställningen i en kvinnas liv. Alltifrån irritation och gråtmildhet till riktiga känsloutbrott och rastlöshet kan vara vardag för den som går igenom klimakteriet.

Stora omställningar, som att barnen börjar bli stora och flyttar hemifrån, de egna föräldrarna blir gamla att man kanske har varit väldigt länge på en och samma arbetsplats. Bland vänner och bekanta börjar olika sjukdomar dyka upp mer och mer, vilket i sig kan trigga igång tunga tankar om vår egen dödlighet.

– Från att vi har varit så fokuserade på att som fertila kvinnor kunna ge liv, vilket ju ytterst symboliserats av att mensen kommer regelbundet, förändras våra perspektiv i den här åldern. Döden blir mer uppenbar och det är ju helt naturligt att många då drabbas av en slags livskris, konstaterar Lotta Hasselberg, barnmorska och kurator.

Hon uppmanar oss dock till att försöka att se det positiva i klimakteriet.

– Det är viktigt att komma ihåg att klimakteriet inte i sig är ett sjukdomstillstånd. Däremot kan olika symptom dyka upp under klimakteriet som kan liknas vid olika sjukdomstillstånd. Men dessa symptom finns det bra behandling mot.

Hon konstaterar att det ju faktiskt också är en period i livet när vi får mer egen tid och att denna kan användas till att göra mycket saker som kan påverka humöret på ett positivt sätt.

– Många får ju mer tid att umgås med sina vänner, vilket ju är en viktig faktor för alla människors välbefinnande. Kanske hittar man en ny hobby eller ett nytt intresse, eller kanske fastnar man för en motionsform som man inte tidigare prövat.