Lina gissar att hon är i klimakteriet

När Lina var 40 år bestämde hon sig till slut för att hon behövde göra något åt sina rikliga menstruationer som hade, faktiskt, plågat henne i många år. Vid en kontroll hos gynekologen upptäckte man att det satt ett stort myom i livmodern.

Ett myom är oftast en godartad muskelknuta som kan medföra att man får rikliga menstruationer men i Linas fall misstänkte man även att det kunde röra sig om något elakartat.

Tillsammans med läkarna tog Lina snabbt beslutet att operera bort livmodern. Hon hade fött tre barn och ville inte ha fler. Det fanns ingen sorg i beslutet att operera bort livmodern berättar Lina.

– Den enda känsla som fanns var oro. Läkarna misstänkte ju att det kunde vara något elakartat och den oron plågade mig enormt. Operationen gick bra och man kunde efteråt konstatera att det rörde sig om ett godartat myom, förklarar hon.

I och med att livmodern opererats bort försvann även mensen och eftersom den är borta vet hon heller inte om hon har kommit in i klimakteriet. För något år sedan hade hon en period med enorma svettningar på natten men de klingade av efter några veckor. När det gäller att äta östrogen ställer sig Lina tveksam till det.

– Vad jag har hört är det förenat med en massa biverkningar. Om jag skulle få svårt att sova på natten igen på grund av vallningar skulle jag nog hellre ta sömntabletter, förklarar Lina avslutningsvis.

Skicka in din berättelse

Läsarna berättar:

Så här är mitt klimakterium

Darya 55 år

Från mörkaste botten till ljusaste toppen på två veckor!

Från att senaste åren känt mig djupt nedstämd, och faktiskt haft ett stort självförakt, så blev jag på två veckor en kaxig “superwoman”. Hur gick detta till då, undrar ni väl. Ja, jag kan knappt tro det själv, men med hjälp av hormoner mår jag bättre än någonsin. Svårare än så är det inte!

Therese 52 år

Klimakteriets framsida

Jag tycker att det verkligen är dags att lyfta fram allt det positiva som klimakteriet innebär. Klimakteriet förknippas ofta med så mycket negativt men för mig så har det varit en befrielse att slippa mens. Och sexlivet har snarare blivit bättre. Jag behöver bland annat inte oroa mig för att bli gravid längre och kan därför njuta mer. Och jag tar ansvar för min egen njutning…

Sara 53 år

Jag har alltid fasat för att komma i klimakteriet, min mamma berättade långa och jobbiga historier för mig när jag var i 20-årsåldern om hur hon hade det och jag tänkte väl att det skulle bli så för mig också. Nu är jag där och jag säger bara “Äntligen”. Jag har aldrig mått bättre.

Maarit 47 år

För 1,5 år sen hade jag min sista mens, jag har inte haft några direkta besvär med vallningar mm men jag saknar min mens. Jag såg den liksom som ett tecken på min ungdom och att jag nu inte har den är liksom ett kvitto på att jag faktiskt håller på att bli gammal. Det är sorgligt på nåt sätt.

Beatrice 55 år

Nu har jag ätit östrogen i sju år och jag vaknar varje morgon och känner stor tacksamhet att jag har möjlighet att göra det. Innan jag började äta östrogen hade jag ett år med stora sömnproblem och nedstämdhet. Jag förstod inte då att det berodde på mina svettningar på natten och ville inte tro att det berodde på att jag kommit in i klimakteriet. Jag kände mig orolig för att äta östrogen, hade läst så mycket hemskt om det i tidningen. Nu berättar jag för alla mina väninnor hur bra jag mår av östrogenet.

2018-10-11T15:20:20+00:00