Lina gissar att hon är i klimakteriet

När Lina var 40 år bestämde hon sig till slut för att hon behövde göra något åt sina rikliga menstruationer som hade, faktiskt, plågat henne i många år.

Ett myom är oftast en godartad muskelknuta som kan medföra att man får rikliga menstruationer men i Linas fall misstänkte man även att det kunde röra sig om något elakartat.

Tillsammans med läkarna tog Lina snabbt beslutet att operera bort livmodern. Hon hade fött tre barn och ville inte ha fler. Det fanns ingen sorg i beslutet att operera bort livmodern berättar Lina.

– Den enda känsla som fanns var oro. Läkarna misstänkte ju att det kunde vara något elakartat och den oron plågade mig enormt. Operationen gick bra och man kunde efteråt konstatera att det rörde sig om ett godartat myom, förklarar hon.

I och med att livmodern opererats bort försvann även mensen och eftersom den är borta vet hon heller inte om hon har kommit in i klimakteriet. För något år sedan hade hon en period med enorma svettningar på natten men de klingade av efter några veckor. När det gäller att äta östrogen ställer sig Lina tveksam till det.

– Vad jag har hört är det förenat med en massa biverkningar. Om jag skulle få svårt att sova på natten igen på grund av vallningar skulle jag nog hellre ta sömntabletter, förklarar Lina avslutningsvis.

Skicka in din berättelse