ActiveAidCooling kyler ned vallningar och svettningar

När Peders mamma och hennes väninnor kom in i klimakteriet var han själv bara tonåring och hade ingen aning om vad det var. Men han såg hur mycket de led av svettningar och vallningar och hur det påverkade såväl deras sociala liv som deras sömn. Det blev startskottet till kylmattan ActiveAidCooling.

– Min fru arbetar med inköp av olika djurprodukter och under den heta sommaren för snart två år sedan hittade vi en kylmatta för hundar och katter. Och då började jag fundera på om inte detta kanske också kunde vara något som skulle vara bra för kvinnor i klimakteriet, berättar han.

De testade djurmattan utifrån en rad olika aspekter och krav, men kom fram till att den inte var tillräckligt bra.

– Så vi började utveckla kylmattan, dels så att den skulle kunna ge bättre och längre kyleffektivitet, dels så att designen och formen skulle passa bättre under en kudde eller ett lakan.

Och i höstas kunde de så äntligen lansera ActiveAidCooling, en platt dyna innehållande en kylande gel som aktiveras direkt när man lutar, sitter eller ligger på mattan. Inom någon minut kommer en svalkande känsla som varar i upp till tre timmar.

– Naturligtvis har vi gjort en mängd tester och rigorösa mätningar för att säkerställa att det vi utlovar faktiskt är sant, för vi vill ju inte sälja en produkt som folk blir missnöjda med, förklarar Peder.

När kylan har gått ur mattan låter man den vila i ungefär 45 minuter och därefter kan man sedan återaktivera den igen – i princip hur många gånger som helst.

– Vi har fått en otroligt bra respons från kvinnor i klimakteriet, som använder ActiveAidCooling i sin kudde eller under lakanet i madrassen och som tycker att de sover mycket bättre nu. Men det är också många människor som tycker att det är praktiskt att ta med sig mattan när de reser till varmare länder, både att ha på långflygningar, i varma hotellrum och om man kanske bränt ryggen i solen.

Men det finns även många andra grupper som kan ha nytta av kylmattan. Så har exempelvis patienter med sjukdomen Hypertyreossom ofta drabbas av oönskade svettningar, hört av sig och berättat att de blivit hjälpta av ActiveAidCooling.

– Och när vår ettåriga son har haft feber har vi lagt mattan i hans säng och då sover han mycket bättre. Dessutom använder såväl min mamma (även om hon nu passerat klimakteriet) som min 95-åriga mormor – som vistas stora delar av året i hettan i södra Frankrike – mattan och de är väldigt nöjda med den, konstaterar Peder med ett leende.

Fakta ActiveAidCooling

Kylmattan har måttet 50 x 40 cm och väger ett kilo. Den passar perfekt i kudden på natten, stolsryggen i bilen eller sittdynan i soffan. Om man vill att mattan täcker en större område eller yta såsom sängen kan man enkelt fästa ihop flera mattor med hjälp av kardborrebandet som är fastsytt på ena långsidan av dynan. Planer finns även på att utveckla ett speciellt armband som kan användas för att kyla av handleden.

https://www.activeaidcooling.com/

 

kylmattan
kylmattan
Till toppen