Majoriteten av kvinnor i klimakteriet är missnöjda med sitt sexliv

En ny, stor undersökning visar att 64 procent av kvinnor över 50 inte har ett frekvent sexliv och att majoriteten av dessa kvinnor är missnöjda med situationen.

Undersökning från KantarSifo har genomförts på uppdrag av Doktorn.com och i den deltog ettusen svenska kvinnor i åldern 50 och uppåt, varav 92 procent var i klimakteriet eller hade passerat det. Av dessa hade hela 64 procent minskad sexlust sedan de kom in i klimakteriet och var tredje kvinna hade inte haft sex alls det senaste året.

Att kroppen genomgår stora förändringar innan och under klimakteriet är en orsak till att sexlusten minskar. Och ett stort problem i detta sammanhang är torra slemhinnor i underlivet. I undersökningen framkom att 68  procent av kvinnorna upplevt torrhet vid sex, men att endast 19 procent använt lokal östrogenbehandling för att komma till rätta med det.

– Många kvinnor lider i onödan av torra slemhinnor som försämrar sexlivet, ökar risken för urinvägsinfektion och hämmar vardagen. Det finns effektiv hjälp att få genom exempelvis lokal östrogenbehandling. Med behandlingen kan slemhinnorna återställas till en 35-årings, förklarar sexolog Helena Cewers, Malmö, på Doktor.com

Närheten till partnern uppges av majoriteten av kvinnorna vara den bästa delen med sex.

– Sexualiteten är viktigt i en relation och ska inte likställas med samlag. Sex är så mycket mer. Närhet, ömhet, kyssar och alla människors behov av att vara en sensuell och sexuell människa till livets slutskede, säger Helena Cewers.

Läs mer om studien på Doktorn.com.

flera hjärtan sexliv