Notondietanymore-Anna vill förändra synen på våra kroppar

Under hela sitt vuxna liv hade Anna Perlestam, alias Notondietanymore, jojobantat och aldrig varit nöjd med sin kropp. För två och ett halvt år sedan startade hon sitt instagramkonto “Notondietanymore” som snabbt växte och idag har drygt 16.000 följare. För Klimakterieportalen berättar hon om sin väg till att bli “influencer” och om hur lång tid det tog innan hon förstod hur mycket klimakteriet påverkade hennes mående.

Från början var tanken med instagramkontot Notondietanymore bara att följa andra kroppsaktivister, men efter ett tag började Anna lägga in lite bilder på sig själv och sin kropp.

-Egentligen var det mest som terapi för mig själv i början, men efter ett tag märkte jag att jag fick fler och fler följare och då vågade jag börja ge mig in på andra områden också.

Idag har Anna över 16.000 följare på sitt instagramkonto och det växer ständigt.

-Visserligen har jag ju fortfarande kontot för min egen skull, men det är också väldigt roligt när andra har glädje av det och blir peppade av det jag gör och skriver. Men jag blir också väldigt glad när mina följare, i kommentarsfältet, peppar varandra på olika sätt.

Dela tankar och känslor

Att kunna dela sina tankar och känslor så här på ett instagramkonto är, menar hon, ett sätt för många människor att känna att man faktiskt inte är ensam med sina problem eller funderingar.

-Jag vill peppa mina följare att inse att man faktiskt kan älska sig själv utan att tycka att ens kropp är det snyggaste som finns. Jag tycker inte det om min kropp, men jag kan titta mig i spegeln idag och tänka “Jaha, så här ser jag ut och det är inget konstigt med det”.

I dagens samhälle finns det så många krav på hur en kvinna ska vara och se ut och för de allra flesta är det tufft att försöka leva upp till dem.

-Ett sätt att lära sig att acceptera sin kropp är faktiskt att fotografera sig själv, berättar Anna. Naturligtvis kommer inte acceptansen över en natt och det är inte helt lätt, men jag har märkt att fotograferandet av mig själv och min kropp hjälper mig att se att jag duger.

Depression eller klimakteriet

För ungefär fyra år sedan gick Anna in i en depression, som hon idag – med facit i hand – tänker hade samband med klimakteriet.

-Men ingen av alla de läkare som jag var hos då ställde en enda fråga om mitt klimakterie eller kopplade att min depression kunde ha något med det att göra. Och om inte ens läkare har kunskap om att klimakteriet kan spela en så stor roll på vår sinnesstämning, så är det ju inte så konstigt att inte vi kvinnor gör det heller.

Hon önskar att hon då vetat mer om klimakteriet och om hur mycket det kan påverka oss kvinnor och är glad att det nu äntligen börjat talas mer om det.

-Min man sa hela tiden under mina depressioner att han trodde att det hade med klimakteriet att göra, men jag sa “nej, nej, jag har ju fortfarande mens, så det kan inte stämma”. Inte ens det visste jag! Att klimakteriet ju faktiskt kan börja redan medan man fortfarande har mens.

Fick till slut östrogen

Vid en utlandsresa, tillsammans med sin dotter, fick hon enorma svettningar och hennes dotter mer eller mindre tvingade henne att gå till en läkare. Han konstaterade bara rakt av att det var klimakteriet och skrev ut östrogen, men gav inga instruktioner om hur hon skulle ta det eller hur hon skulle tänka kring behandlingen.

-Ett år åt jag det innan jag plötsligt fick en jätteblödning som pågick i fyra veckor. Till slut blev jag inlagd på sjukhuset här i Malmö och fick då träffa en gynekolog som bara sa att jag skulle sluta med östrogenet, men som inte gav mig någon mer information om vad jag skulle tänka på eller göra istället.

Så hon slutade att ta östrogenet och blödningarna försvann. Men hon kan fortfarande idag känna att hon nog ändå mådde lite bättre psykiskt under det året hon åt östrogen. Och efter alla turer som hon haft med läkare och gynekologer, har en viktig fråga utkristalliserats allt mer för henne, nämligen vårdens bemötande av kvinnor.

-Jag tycker att det är oerhört viktigt att vårdpersonal vet hur de ska prata med oss överviktiga. Eftersom de flesta kroppsaktivister är mycket yngre än jag, så känner jag att jag har ett särskilt “mission” kring detta: att jag på mitt instakonto också pratar om klimakteriet, åldrande och övervikt och hur kvinnor ska göra för att må så bra de bara kan, konstaterar Anna avslutningsvis.

Lyssna också gärna på vår podd med Anna här.

Till toppen