Klimakteriet – Ledsamhetens tid?!

Jag var inte beredd på detta, att klimakteriet skulle förändra min sinnesstämning så oerhört mycket. Varför alla dessa tårar och till vilken nytta? Ingen har ju dött i min närhet. Jag längtar tillbaka till mitt gamla jag.

Varför är mitt liv så ledsamt just nu? Jag var inte beredd på detta, att klimakteriet skulle förändra min sinnesstämning så oerhört mycket. Jag saknar inte min mens och sörjer inte heller att min fertilitet är över. Men alltför ofta nu för tiden känner jag mig gråtmild och ledsen, helt utan anledning.

Varför alla dessa tårar och till vilken nytta? Jag är så trött på att känna mig så här. Minsta lilla motgång känns övermäktig. Mitt bröst värker när gråten stockar sig i halsen och jag inte lyckas häva ytterligare en gråtattack. Jag vill inte ha uppmärksamhet och vara i centrum, men hamnar där vare sig jag vill det eller ej för gråten går inte att stoppa.

Ingen har dött i min närhet. Ingen är allvarligt sjuk. Ingen är elak mot mig. Jag är älskad av min familj. Jag har fantastiska vänner. Jag trivs på mitt arbete. Men just nu trivs jag inte med mig själv.

Varför har jag så mörka tankar? Var kommer de ifrån? Mig veterligen fanns de inte där förra hösten. Vad går livet ut på när man bara vill gråta? Jag längtar tillbaka till mitt gamla jag.

Varje dag är en kamp mot tårarna. Mitt inre sprinklersystem har satts ur spel och jag kan inte kontrollera det längre. Jag dräneras på energi och vägrar acceptera att jag ska må så här för alltid. Men vad har jag för val just nu?

Jag skulle gärna gå i ide som björnarna om vintern och vakna upp igen när solens strålar har värmt upp mitt kalla inre och jag inte förmår producera fler tårar.”

Helena, 51 år

känslor, sorg, klimakteriet