Klimakteriet – Annika Lantz, Åsa Beckman och Sara Kadefors samtalar

Hur är det att åldras som kvinna i Sverige i dag? På scenen på Stockholms Stadsbibliotek den 20 februari, samtalar Åsa Beckman, Dagens Nyheters biträdande kulturchef, Annika Lantz, radiopratare, programledare och komiker samt författaren Sara Kadefors kring åldrande, kropp och vad det är att vara kvinna på 2000-talet.

Annika Lantz Åsa Beckman klimakteriet

Klimakteriet eller menopausen är något som alla kvinnor har upplevt eller kommer att uppleva och upplevelsen kan skilja sig åt drastiskt från person till person. Många tänker kanske på vallningar, humörsvängningar och att chansen, eller risken, att få barn därefter är obefintlig. Men i övrigt talas det väldigt sällan om vad det egentligen innebär. Det var upprinnelsen till evenemanget som äger rum på Stockholms Stadsbibliotek klockan 18.00 den 20 februari.

Annika Lantz – journalist, programledare och komiker – är välkänd från radio och TV i en rad olika program. ”Lantzkampen” och ”Kära Annika” är två av Annika Lantz mycket populära radioprogram, som sänds i Sveriges Radio P1. År 2016 utkom självbiografin ”Vad ska en flicka göra? Konsten att vara riktigt rädd”, om barndomen, arbetslivet och om behandlingen av den livmoderhalscancer hon drabbades av under skrivprocessen. Och i höstas kom boken “Vi måste prata om 50!”, en antologi där bland annat Annika skrev om sina upplevelser inför och i klimakteriet.

Åsa Beckman – biträdande kulturchef och krönikör på Dagens Nyheter – har 2018 tilldelats utmärkelsen ”Årets mediaamazon”, ett pris som delas ut till en kvinnlig arbetsledare inom mediebranschen. Motivering: ”För ditt ledarskap och dina krönikor som behandlar en verklighet som kvinnor känner igen sig i.” Juryn nämner också artikeln i DN där 18 kvinnor vittnar mot den så kallade Kulturprofilen, som Åsa Beckman var redaktör för.

Sara Kadefors – författare som även skriver manus för TV och film – tilldelades våren 2001 det litterära debutantpriset Slangbellan av Sveriges Författarförbund för barnboken Långlördag i city. I november samma år erhöll hon även Augustpriset för tonårsromanen Sandor slash Ida. Sara Kadefors har också gett ut flera vuxenromaner samt regisserat filmen Sluta stöna eller dö.

Kvällens moderator är Tove Leffler, förlagschef på Bokförlaget Atlas och anmälan till evenemanget, som är gratis, kan göras här .

2019-01-22T12:01:14+00:00