Kan östrogenbehandling lindra mina besvär?

Hej.

Jag är 47 år gammal. Känner vallningar, har torra slemhinnor. Min senaste mens var för 3 månader sedan. Dessförinnan oregelbunden.

Känner mig även deprimerad och har humörsvängningar. Är jag i klimakteriet? Kan man använda receptfria östrogen plåster/krämer/tabletter? Finns någon risk iom detta?

Tacksam för svar!

___________________________________________________________________________________________________

Hej!

De besvär du beskriver, i kombination med din ålder och din oregelbundna mens, tyder på att du är i klimakteriet. Det troliga är att du skulle kunna få god hjälp mot dina besvär med hjälp av hormonbehandling. När det gäller östrogenbehandling som påverkar hela kroppen, och på så sätt hjälper mot bland annat vallningar och för en del även lindrar humörsvängningar, behöver du få dessa förskrivna av en läkare. Men när det gäller lokalt verkande östrogen, som hjälper mot torra slemhinnor, kan du köpa dessa receptfritt på apoteket. Om du är fullt frisk behöver du inte oroa dig för att starta hormonbehandling, vare sig systemisk eller lokal. Eftersom du har en hel del besvär tycker jag att du ska kontakta din husläkare eller gynekolog för en bedömning och ställningstagande till eventuell hormonbehandling. Självklart ska läkaren också utesluta att dina besvär inte beror på någonting annat än just klimakteriet. I väntan på att du får komma till läkare kan du köpa lokalt verkande östrogen på apoteket och starta med den behandlingen.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska