Kan min ryggvärk bero på klimakteriet?

Hej, jag är 52 snart 53 år och de senaste två åren har jag haft rikliga blödningar, kraftiga menssmärta, oregelbundna blödningar – både längre och kortare tid än 4 v. Under samma period har jag oftare och oftare fått ont i ländryggen. Emellanåt så ont att jag inte kunnat sova. Jag har varit hos kiropraktor, sjukgymnast, fått massage, går på yoga och försöker träna upp min rygg, men idag slog det mig att det kanske har med klimakteriet att göra? Jag har inte torra slemhinnor, snarare tvärtom och har inga värmevallningar. Tacksam för svar

______________________________________________________________________________________________________

Hej,

Din ålder och dina oregelbundna och rikliga menstruationsblödningar tyder på att du är i klimakteriet. Många kvinnor får besvär med torra slemhinnor först efter att de slutat menstruera helt och en del besväras inte av värmevallningar alls eller så kommer de senare. Vad bra att du redan kommit igång med träning för det vet man har en god effekt på bland annat onda ryggar, så fortsätt med det. Och ja, dina ländryggsbesvär kan hänga ihop med hormonförändringar som  sker i kroppen under klimakteriet. Man vet att det finns en koppling mellan låg östrogennivå och värk i leder och muskler. Mitt råd till dig är att boka tid på din vårdcentral för vidare utredning av din ryggvärk och provtagning.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska