Jag känner mig så ur balans. Vad finns det för alternativ till hormonbehandling?

Hej!

Jag är en kvinna på 56 år som inte får rätt bland mina hormoner utan känner väldigt ofta en obalans. Min mens upphörde för snart två år sedan. Många år innan sista mensen hade jag vallningar och hjärtklappning. efter sista mensen har symptomen ökat och jag har svettats mycket. I våras fick jag östrogen i form av Estradotplåster då jag sov dåligt och blev mycket påverkad av det. Svettningarna och nattsömnen har blivit bättre och de övriga symptomen lindrats men jag upplever en obalans i kroppen som jag inte vet hur jag ska komma till bukt med, en oro i kroppen och speciellt i magen. Jag provar nu med 100 mikrogram Estradot sedan en dryg vecka och allt kändes bra under de första 6 dagarna men nu kommer oron tillbaka i kroppen tillsammans med lite hjärtklappning och ibland extra hjärtslag. Tar jag 75 mikrogram vaknar jag av vallningar (mildare men jag känner ändå av det).

Det är även svårt med gulkroppshormon då jag provat många olika sorter från kombinationsplåster, Provera och Utrogest (som varit ett önskemål och som min gyn hjälpt mig med) men jag får problem med rikliga blödningar. Känns väldigt svårt i det här träsket att veta hur man ska tänka. Min gyn är en man och det är svårt att ha en diskussion då han är man och inte heller vet hur mycket som helst.

Nu känner jag nästan att jag vill sluta ta hormoner och söka hjälp på ett alternativt sätt istället, kanske akupunktur.

Det tar enormt mycket på energin och glädjen.

Hur tänker du när du läser detta och vilka råd kan du ge?

Tacksam för svar.

Vänliga hälsningar

Helena

______________________________________________________________________________________________________

Hej Helena!

Ja det du beskriver låter verkligen jobbigt. Ibland är det så att man måste prova sig igenom flera olika läkemedel och läkemedelskombinationer innan man hittar något som passar just en själv, men nu har ju du redan provat flera olika typer och jag förstår om det börjar kännas tröstlöst. Men du skriver att du bara har haft 100 mikrogram i en vecka, om du kan hålla ut ett tag till tycker jag att du ska göra det. Ibland måste man ge det lite mer tid för att kunna utvärdera ordentligt. Jag vet inte om din gynekolog har tagit sköldkörtelprover på dig. Om inte så tycker jag att det kan vara bra att göra det. Sen tycker jag också att du bör gå till din husläkare för undersökning så att man kan utesluta andra orsaker till din hjärtklappning. När det gäller “icke-medicinska” behandlingar har studier visat att akupunktur kan ha gynnsamma effekter på flertalet symtom förknippade med klimakteriet. Dessutom vet man att även yoga kan minska olika besvär under klimakteriet. Jag skulle råda dig att, utöver din hormonbehandling, även prova akupunktur och yoga för att se om det kan hjälpa dig. Bor du i Stockholmsområdet kan jag tipsa om Mia Egnefors. Mia är Leg. Naprapat och har specialiserat sig på akupunktur. Hon har god kunskap i akupunkturbehandling vid klimakteriebesvär.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska