Jag har inte fibromyalgi – jag är i klimakteriet!

"För ganska exakt ett år sedan började jag känna av en molande värk i mina muskler och leder. Värken hade kommit smygande och det kändes som om jag gick omkring med ständig träningsvärk. Först trodde jag att det var fibromyalgi." Det berättar Ann-Sofie.

Jag funderade på om det kunde vara något allvarligt eftersom jag hade så ont och googlade på fibromyalgi, ME och sökte information om olika cancerdiagnoser. Jag gick igenom alla sjukdomar i släkten och bokade slutligen tid hos min husläkare. Alla mina värden var normala och man kunde inte hitta något fel på mig. Det kändes ju bra, samtidigt som värken i mina leder fanns där. Jag rekommenderades att uppsöka sjukgymnast och att äta Ipren när värken var som värst.

Jag träffade till slut en fantastisk sjukgymnast som direkt såg en koppling mellan mina onda leder och klimakteriet. Hon förklarade att värken sannolikt berodde på att jag hade brist på östrogen. Jag fick olika övningar som jag skulle göra hemma och hon motiverade mig till att börja träna igen.

Idag mår jag ganska bra; har fortfarande lite ont i leder, men tycker att värken är hanterbar. Även om jag inte motionerar som tidigare kan jag gå raska promenader och känner att jag mår bra av det.

Jag behövde verkligen hjälp att ta mig ur min onda spiral och är tacksam att jag har fått sådan bra stöttning av min sjukgymnast. Men det är lite märkligt ändå att min husläkare inte hade koll på klimakteriet och onda leder.”

Ann-Sofie, 52 år, i Linköping

klimakteriet