Jag behöver något annat än Novofem, hur ska jag göra?

Hej!

Har sedan ett år ingen mens. Efterfrågar bioidentiska hormoner, skriver inte någon ut det, hör att vissa får det. Äter Novofem men känns inte rätt just nu. Vallningar värst på morgonen, lugnar sig på kvällen…sover dåligt.

Mvh Ann-Christin

___________________________________________________________________________________________________

Hej Ann-Christin!

I Sverige är så gott som alla östrogenpreparat som skrivs ut bioidentiska och det gäller även östrogenet i Novofem som du äter. Däremot är det vanligast att det kombineras med ett gestagen, dvs ett syntetiskt progesteron och inte ett bioidentiskt. Idag är det lite krångligare att få tag på bioidentiskt progesteron eftersom läkare i Sverige måste skicka in en licensansökan till Läkemedelsverket och inte på ett enkelt sätt kan skriva ut detta. 

Men det stämmer att vissa läkare ordnar med sådana licensansökningar eftersom många kvinnor efterfrågar bioidentiskt progesteron pga jobbiga biverkningar av gestagena preparat.

Om du upplever att du inte mår bra av Novofem och inte får god effekt av detta preparat, är mitt råd att du vänder dig till en läkare för att utvärdera dina behov. Som jag tolkar ditt brev efterfrågar du också bioidentiskt progesteron. Om du bor i Stockholm, eller kan ta dig dit, finns Cevita Care som är en gynekologisk mottagning där läkare har stor kunskap kring bioidentiskt progesteron. Lycka till!

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska