Jag är jättearg och jätteledsen. Är det dags för mig att pröva hormoner?

Hej,

Jag är 48 år och skulle behöva era råd. Jag har inte kommit in i klimakteriet ännu men tror att det är nåt slags förstadium till klimakteriet.

PMS har jag haft så länge jag kan minnas. Då i form av nedstämdhet, sockersug mm. Dessa symptom försvann alltid när mensen kom.  På senare år upplever jag att det har blivit mycket värre. Nu för tiden blir jag både jättearg och jätteledsen. Tycker att alla i min omgivning är idioter. Vill inte vara hemma och inte på jobbet. Är bara otrevlig mot min sambo och arg på våra barn. Jag får även hemsk ledvärk i samband med ägglossning. Alla symptom håller i sig så länge. Från ägglossning till några dagar in på mensen.

Vill gå till en läkare och be om hjälp men har inte superstort förtroende vårdcentralen. Jag har själv testat en rad olika saker för att må bättre. Alltifrån olika hälsokostpreparat som Femal, Woho, zink till att sluta med socker och bröd, träna, lyckopiller, akupunktur.

Undrar vad ni har för erfarenheter av östrogen? Fick höra av en väninna att hon mådde mycket bättre av det. Vet inte om ni kan rekommendera någon bra läkare som är duktig på de här med kvinnors mens, PMS och klimakterie. Vill inte må såhär halva tiden av mitt liv.


Så tacksam för svar! 

___________________________________________________________________________________________________

Hej!

Med tanke på din ålder skulle det kunna tyda på att dina besvär beror på att du kommit i klimakteriet/förklimakteriet. Kommer din mens fortfarande regelbundet eller har den förändrats? Under förklimakteriet är besvären som du beskriver ganska vanliga och troligtvis skulle de kunna mildrats med hormonbehandling. Det finns inget fel i att börja med hormonbehandling tidigt i klimakteriet. Mitt råd till dig är att testa hormonbehandling under tre till sex månader och sedan utvärdera effekten. Om du bor i stockholm eller kan ta dig dit, finns Cevita Care som är en gynekologisk mottagning där läkare har stor kunskap kring klimakterierelaterade besvär och behandling av dessa. Lycka till! 

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska