Hur funkar det med preventivmedel och klimakteriet?

Man vet att fertiliteten börjar minska redan i 30-årsåldern och att det är väldigt liten risk att bli gravid efter 45-års ålder. Men helt säker kan man inte vara förrän efter menopaus.

Man brukar säga att när mensen upphört helt sedan ett år tillbaka och kvinnan är mer än 50 år, så är risken att bli gravid mycket liten. Fram till dess är det bra att skydda sig.

Några preventivmedel som är bra att använda efter 45 års ålder är kopparspiral, hormonspiral eller östrogenfria p-piller (mellandospiller). Kopparspiralen påverkar inte menscykeln eftersom den inte innehåller några hormoner. En fördel med detta är att man vet precis när man kommit i klimakteriet och när menopaus inträffar. När blödningarna uteblivit mer än ett år kan man dra ut spiralen.

Om man har hormonspiral brukar blödningarna vara mycket sparsamma och ibland försvinna helt. Det kan därför vara svårt att veta när man kommer i klimakteriet. Men om man börjar få symptom som vallningar och svettningar kan man dra slutsatsen att östrogenproduktionen börjar sjunka och klimakteriet är på gång.

Om man har haft samma hormonspiral i fem år avtar hormoneffekten och man måste byta spiral för att få ett säkert skydd mot graviditet. En hormonspiral som har satts in efter 45 års ålder kan dock sitta kvar i minst 7 år.  

Om man föredrar tabletter är östrogenfria p-piller ett bra alternativ. De innehåller, precis som  hormonspiralen, bara gulkroppshormon men är ändå lika säkra som vanliga kombinerade p-piller.

Men det är också viktigt att komma ihåg att använda kondom vid tillfälliga sexuella kontakter även om det inte finns risk för graviditet. Kondom är det enda preventivmedlet som skyddar mot sexuellt överförda infektioner.