Hur vet jag om jag är i klimakteriet?

Ja, hur är det egentligen - kan man vara säker på att klimakteriet har börjat och är det ens viktigt att veta det? Finns det prover man kan ta? Klimakterieportalen försöker här reda ut begreppen.

För de flesta startar klimakteriet någon gång mellan 45- och 50-årsåldern och det kan pågå i allt från några år upp till över tio år. Ett första tecken på klimakteriet kan vara att blödningsmönstret förändras och blir mer oregelbundet än tidigare.

– Till en början kan mensen komma tätare och vara rikligare än vanligt, för att sedan följas av perioder med glesare blödningar innan den upphör helt, berättar Klimakterieportalens barnmorska Lotta Hasselberg.

Vad är menopaus?

Några år in i klimakteriet inträffar menopausen, den sista menstruationsblödningen och den sker i genomsnitt vid 51-52-års ålder. För att säkert veta att man har passerat menopausen ska det ha gått ett år utan någon menstruationsblödning.

Värmevallningar och svettningar är några tidiga klimakteriesymtom som direkt kan kopplas till låga östrogennivåer. Likaså torra slemhinnor i underlivet, trötthet och humörpåverkan. Även nedstämdhet är ytterligare symtom som kan förknippas med den här perioden.

– Genom att titta på ålder, hur mensen är och vilka symtom man har kan man säga att “Ja, det är klimakteriet” eller “Nej, besvären kan förklaras på annat sätt”.

Svårt att ta prover

– Många vill gärna ta prover för att bekräfta att det är klimakteriet, men sanningen är den att det är ett krångligt sätt att genom provtagning säga att en kvinna är i klimakteriet, förklarar Lotta. Hormonnivåerna varierar mycket från dag till dag under klimakteriet och det är svårt att genom ett blodprov slå fast att en kvinna är i klimakteriet eller inte. Det säkraste sättet att fastslå det är alltså att väga samman sin ålder, hur mensen beter sig och de besvär man har, konstaterar hon avslutningsvis.

Vill du veta mer om hur man kan veta om man är i klimakteriet? Lyssna gärna på avsnitt 1 i vår podd KlimakterieKoll. 

Lotta Hasselberg barnmorskan
Lotta Hasselberg
Till toppen