Hjärntrötthet drabbade Stina mitt i livet

Månadens KlimakterieKvinna, producenten och programledaren Stina Näslund, har alltid brunnit för att sprida information och öka kunskapen om kvinnors hälsa. Men när hon själv för några år sedan drabbades av hjärntrötthet fick detta arbete en helt ny dimension.

För femton år sedan var Stina Näslund med och startade det populära radioprogrammet Kropp och Själ i P1 och i mer än tio år därefter var hon programmets producent – ett jobb som innebar att hon var spindeln i nätet för en redaktion med fyra personer och för ett direktsänt radioprogram varje vecka. För fyra år sedan ändrades emellertid allt och Stinas liv som hon tidigare levt ställdes på ända.

– Jag var i vår sommarstuga häruppe i Hälsingland när jag plötsligt drabbades av minnesförluster, kräkningar, ont i huvudet och helt enkelt tuppade av, berättar Stina en augustiförmiddag när vi sitter på hennes soliga altan.

Efter flera turer, där det lokala sjukhuset först inte såg några fel på Stinas hjärna, fick hon till slut åka ambulanstransport ned till neurokirurgen på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Där konstaterades en ovanlig form av hjärnskada med vattenskalle som följd. Vätska hade samlats i ett av hjärnans hålrum och det i sin tur skapade ett stort tryck på hjärnan. Hon opererades efter ett dygn och blev sedan hemskickad efter bara två dagar.

– Det var ju egentligen alldeles för tidigt och jag var absolut inte färdigbehandlad, så min man fick dra ett stort lass och vårda mig hemma, förklarar hon.

Lång och svår rehabilitering mot hjärntrötthet

I och med utskrivningen från sjukhuset tappade hon kontakten med specialistvården och hänvisades till vårdcentralen, vilket i hennes fall, just under denna period, innebar ständigt nya allmänläkare, som inte alltid hade tillräcklig kunskap om hennes tillstånd. Och rehabiliteringen skulle visa sig vara längre och svårare än vad Stina någonsin hade kunnat ana.

– Jag älskade ju mitt jobb, var hyfsat vältränad och – innan det här hände – en frisk och pigg person, så jag ville ju komma tillbaka till redaktionen så fort som möjligt.

Operationen gick bra och den akuta hjärnskadan åtgärdades, men efteråt drabbades Stina av hjärntrötthet som är en vanlig följd efter många olika sorters skador på hjärnan. Det är ett stort dolt problem, men man räknar med att ungefär 200.000 personer i Sverige lider av detta. För Stina innebar det att hjärnan inte kunde sortera ljud och andra intryck, hon förlorade sin simultankapacitet och kunde bli onormalt trött i huvudet av minsta samtal.

– Den första tiden gick jag med hörselkåpor hemma för jag klarade inte av ljuden av bestickskrammel i köket, barnens röster eller att TV:n stod på.

Fick kämpa mycket för rätt vård

Sakta, men säkert började Stina ändå utsätta sig för ljud och mer intryck och efter fyra månader kunde hon börja arbeta så smått, i början bara några minuter om dagen innan hjärnan sen ”stängde av”.

– Det var verkligen otroligt frustrerande, men tack och lov är min arbetsplats sådan att jag kunde komma tillbaka på deltid, nu dock som reporter och inte producent. Jag är också övertygad om att det faktum att jag började träna och röra på mig ganska fort, gjorde att jag snabbare återhämtade mig.

Efter ett års tjatande lyckades hon också få en plats på hjärnskaderehabiliteringen på Danderyds Sjukhus utanför Stockholm och sedan två år tillbaka kan hon numera jobba sex timmar om dagen innan hon cyklar hem för att sova en timme innan resten av familjen sedan kommer hem.

– Men det är tyvärr inte alla som det går lika bra för. Jag hade dessutom en stor tur som dels kunde mycket om vården innan, dels visste vart jag skulle vända mig och vem jag skulle kontakta.

Och även om det har varit några otroligt tuffa år har hjärntröttheten faktiskt inte bara medfört negativa saker.

– Eftersom jag fortfarande bara kan ha en sak i huvudet, har det liksom lett till en slags påtvingad ”mindfulness”, vilket innebär att jag blir mer effektiv i det som jag för stunden håller på med. Dessutom oroar jag mig mindre för saker som kan komma att hända eftersom jag bara kan vara ”här och nu”.

Brinner för kvinnors hälsa

Om Stina tidigare brunnit för frågor om vård och hälsa innan, har hennes erfarenhet av hjärntröttheten gjort henne än mer motiverad att sprida information om hur olika sjukdomar och medicinska tillstånd kan slå undan fötterna på kvinnor mitt i livet.

– Jag brinner verkligen för kvinnors hälsa och har efter detta börjat intressera mig ännu mer för allt som kan drabba kvinnor under den här perioden i livet som sammanfaller med klimakteriet, som exempelvis olika typer av sköldkörtelsproblem och depressioner. Och om jag ska se något positivt i allt som hänt, så är jag ju faktiskt lite glad att det hände mig just nu i den här åldern – så här mitt i livet när jag slutat att bry mig så mycket om vad andra tänker och tycker om mig. Jag skäms inte för mig, utan kan liksom bjussa på min hjärnskada och jag oroar mig inte för att nån ska tycka att jag är knäpp, konstaterar Stina avslutningsvis med ett leende.

Stina Näslund
50 år
Gift med Urban, tre barn i åldrarna 23, 18 och 14
Radioproducent och reporter
Bor i Gröndal utanför Stockholm

Fakta – Hjärntrötthet

Det uppskattas finnas minst 200.000 personer i Sverige som lider av långvarig hjärntrötthet. Bland de personer som har en pågående sjukdom/skada i nervsystemet har sannolikt en stor andel hjärntrötthet. Även efter det att sjukdomen eller skadan har läkt blir hjärntröttheten kvarstående hos en andel. Ungefär 25 procent av dem som drabbats av en traumatisk hjärnskada, även lättare sådana, uppskattas ha kvarstående problem med hjärntrötthet. Samma förhållande ses efter stroke och hjärnhinneinflammation.

Många personer med sjukdom eller skada i nervsystemet lider av hjärntrötthet. Hit hör multipel skleros (MS)strokeParkinsons sjukdom, vissa demenssjukdomar, skallskador, hjärntumörerencefalitmeningit, stressrelaterade tillstånd och myalgisk encefalopati (ME). Även personer som genomgått hjärtoperation kan ibland drabbas av hjärntrötthet, liksom personer med hormonstörningar som hypotyreos eller Cushings syndrom.

Typiska symptom är:

 • Onormalt snabb förlust av mental energi vid tankearbete
 • Onormalt lång återhämtning av mental energi efter uttröttning
 • Sämre koncentrationsförmåga över tid
 • Hjärntröttheten varierar – ofta bättre på förmiddagen och sämre senare under dagen, även variation mellan dagar
 • Minnesproblem
 • Svårt att komma igång med en aktivitet
 • Känslosamhet och irritabilitet
 • Sömnproblem
 • Ljud- och ljuskänslighet
 • Stresskänslighet
 • Huvudvärk om man gjort alltför mycket

(Källa: Institutionen för neurovetenskap och fysiologi/Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet)

Porträttbild på radioproducenten Stina Näslund
Radioproducenten Stina Näslund
Radioproducenten Stina Näslund och Klimakterieportalens reporter Anna Hansen