Hitta din perimenopower när hormonerna svänger!

Katarina Wilk är hälso- och medicinjournalisten som inte själv förstod vad som hände när hon redan innan 45 års ålder drabbades av svåra sömnstörningar, oro och så småningom kraftiga svettningar.

– Det tog flera år innan jag förstod vad som hände. Jag hade tidigare länge lidit av svår PMS, men jag kopplade till en början inte att mitt mående kunde ha något med hormoner att göra, utan blev väldigt rädd för att jag drabbats av någon allvarlig sjukdom.

Men som den journalist hon är började hon ändå skriva ned och noga dokumentera vad som hände i hennes kropp, hur hon mådde och alla de metoder och saker som hon tog till för att försöka må bättre.

– Jag prövade att ändra min kost och jag tog en rad olika typer av hälsokosttillskott. Under en period åt jag också melatonin för att se om det skulle få mig att sova bättre och melatonin fick mig på fötterna igen, konstaterar hon.

Stor okunskap om perimenopaus

Till och med inom sjukvården finns en stor okunskap om vad som händer med kroppen innan den går in i menopaus, dvs när mensen upphör.

– Mina symptom liknade de som många får i klimakteriet, men jag var ju fortfarande ganska ung. Och när jag gick till min husläkare och berättade om mina besvär trodde han att jag hade fått en utmattningsdepression, så jag fick sömntabletter och antidepressiv medicin, men det hjälpte ju inte.

Vill ta till vara på kvinnors kraft

Till slut fick hon hjälp av en gynekolog som föreslog hormonspiral och östrogen och efter ett tag började hon må mycket bättre. Hennes personliga erfarenheter och den dokumentation hon gjorde under flera år – tillsammans med en stor och grundlig research på området – har nu resulterat i boken ”Perimenopower – Hitta din superkraft när hormonerna svänger”.

– Vi kvinnor har så mycket power i oss under perimenopausen, men den ligger ofta lite dold. Samtidigt finns det ju tyvärr också ett stigma kring kvinnors åldrande och vad som händer i våra kroppar. Jag skulle vilja att vi tar tillvara all den kraft vi har och pratar mer om det som händer i perimenopausen, dvs tiden innan mensen upphör och att kvinnor förstår att det faktiskt finns hjälp att få mot vallningar, oro och ångest.

Hjälpmedel att förstå kroppen

Hennes bok vill därför vara ett hjälpmedel för att förstå hur kroppen fungerar, innan menopaus och att ge de bästa tipsen för kvinnor som drabbas av olika besvär. Där kan man nu därför läsa om bland annat naturläkemedel, kost, träning och yoga och, inte minst, hormonet östrogen och hur det påverkar kvinnans kropp.

– Med sömn, bra mat och träning kommer man faktiskt ganska långt, men naturligtvis kan många kvinnor behöva tillskott av hormoner, förklarar Katarina avslutningsvis. Det viktigaste är dock att veta att det finns mycket hjälp att få och att du är långt ifrån ensam om alla dessa konstiga symptom!

Perimenopausen är perioden innan mensen upphör (menopaus) och den kan faktiskt komma så tidigt som redan i 35-årsåldern.

Till toppen