Här, på Hälsa & Livsstil, hittar ni allt ni behöver veta för att göra klimakterietillvaron lättare; som tips och råd om kost, träning, mediciner och alternativa behandlingsmetoder. Dessutom tipsar vi om bra litteratur, kulturella evenemang och andra livskvalitethöjande aktiviteter.

  • Alla
  • Hälsa och livsstil
  • Kost & recept
  • Kultur & Nöjen
  • Resor & Fritid
  • Träning & Välbefinnande
blossom tainton

Blossom Tainton vill hjälpa kvinnor genom klimakteriet

Mångsysslaren och hälsoprofilen Blossom Tainton gick in ett tufft klimakterium nästan över en natt när hon precis fyllt 50 år. Strax efter det fick hon dessutom en svår utmattningsdepression. Nu har hon tagit sig igenom det jobbigaste och startat ett nytt liv på Gotland, där hon brinner för att hjälpa kvinnor i klimakteriet att må bättre.

sömnstörningar kvinna klimakteriet

Sömnstörningar vanliga i klimakteriet

Att sömnstörningar är vanligt i klimakteriet är nog ingen nyhet för de flesta kvinnor i medelåldern. I en ny stor studie har forskare i Kanada studerat över 6.000 kvinnor mellan 45 och 60 år och resultaten bekräftar tyvärr sambandet mellan menopaus och sömnsvårigheter.

Mia Lundin

Mia Lundin skriver ny bok om klimakteriet

I sin nya bok , “Vägen till hormonell balans”, som släpps i dagarna, skriver specialistsjuksköterskan Mia Lundin om hjärnkoll, sexlust och välmående genom klimakteriet.

klimakterierådgivning barnmorskor

Kurs i klimakterierådgivning för barnmorskor

En helt ny kurs, ”Klimakteriets fysiologi och psykologi”, har nyligen avslutats på Karolinska Institutet. Barnmorskorna Anna Lundberg och Stina Netz är två av dem som gick kursen.

hormonläkemedel tablettkartor med mikroniserat progesteron studie

Ny studie om hormonbehandling inleds

Forskare vid bland annat Karolinska Institutet inleder nu en ny studie – den första svenska i sitt slag – för att ta reda på skillnaderna mellan hormonbehandling med biodentiskt progesteron och syntetiskt gestagen.

simning anna-carin nordin

Simning är livet för Månadens KlimakterieKvinna

Månadens Klimakteriekvinna, Anna-Carin Nordin, är den första kvinnan i världen som har fullbordat den prestigefulla ”Oceans Seven”, en utmaning med sju långdistanssimningar utan våtdräkt. Nu bor hon i en liten fiskeby i Hälsingland och vill få fler kvinnor att upptäcka det fantastiska med simning och kalla bad.

psykisk ohälsa depression

Psykisk ohälsa största orsak till sjukskrivning

Psykisk ohälsa och psykiska diagnoser är den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro i samtliga län i Sverige. Det visar en ny statistikrapport från AFA Försäkring. Och värst drabbade är kvinnor över 50 år.

lustpaket

Köp Pistills och Klimakterieportalens Lustpaket till dig själv eller någon du älskar!

Unna dig lite avkoppling och njutning under de mörka månader vi har framför oss. Passa på att ta del av Pistills och Klimakterieportalens rabatterade Lustpaket.

SAD kvinna mörker

SAD – depression som drabbar många kvinnor

Så här års är det många som drabbas av årstidsbunden depression, SAD efter det engelska namnet på diagnosen (Seasonal Affective Disorder). Av de drabbade beräknas ungefär 60-80 procent vara kvinnor över 50 år och samtida klimakteriebesvär tenderar att förvärra SAD.

färgglada piller

Hälsokostpreparat – är allt som är “naturligt” också nyttigt?

Det blir allt vanligare att kvinnor med klimakteriebesvär självmedicinerar med olika hälsokostpreparat i ett försök att må bättre. Och många mår verkligen bättre av dessa preparat. Men hur är det egentligen, är verkligen allt som kommer från naturen nyttigt?

huden rynkig kvinna

Därför åldras huden i klimakteriet

Många kvinnor upplever att huden blir torrare och skörare samt att rynkorna blir fler. Enligt vissa studier kan östrogenbrist vara en orsak, men att huden åldras beror också på en rad yttre faktorer.

flytningar

Flytningar och klimakteriet – hur hänger det ihop?

Flytningar är den vätska som naturligt finns i slidan. Flytningar gör slemhinnorna i slidan fuktiga och håller slidan ren och skyddar den mot infektioner. Många kvinnor upplever förändringar i sina flytningar i samband med klimakteriet.