Här, på Hälsa & Livsstil, hittar ni allt ni behöver veta för att göra klimakterietillvaron lättare; som tips och råd om kost, träning, mediciner och alternativa behandlingsmetoder. Dessutom tipsar vi om bra litteratur, kulturella evenemang och andra livskvalitethöjande aktiviteter.

  • Alla
  • Hälsa och livsstil
  • Kost & recept
  • Kultur & Nöjen
  • Resor & Fritid
  • Träning & Välbefinnande
image001

En medelålders Bridget Jones i Göteborg

Idag släpps boken ”Dagboken jag aldrig skrev”, en härlig berättelse om en kvinna mitt i livet och en av de just nu mest efterlängtade titlarna bland alla Storytels kommande releaser.

IMG_4816

Är du i klimakteriet och har sömnbesvär? – Vill du delta i en testpanel?

Nu är det dags för Great Earths och Klimakterieportalens nästa testpanel. Den här gången väljer vi att fokusera på sömnen. Vi söker därför 50 kvinnor med sömnbesvär som debuterat i samband med klimakteriet.

morgonljus över trädgård

Ljuset påverkar vår psykiska och fysiska hälsa

Att vistas i dagsljus spelar roll för människors hälsa och välbefinnande. Bland annat påverkas regleringen av dygnsrytm, sömn och vakenhet, humör- och stress.

Testpanel

Är du i klimakteriet, har muskel- och ledbesvär och vill delta i en testpanel?

Efter att coronapandemin tvingade oss att pausa arbetet med att utvärdera Great Earths utvalda hälsokostpreparat mot klimakteriebesvär, är vi på Klimakterieportalen nu redo att starta upp vår nya testpanel. Vi söker därför 50 kvinnor i klimakteriet – är du kanske en av dem?

great earth

Great Earth utvecklar hälsokostpreparat för klimakteriebesvär

Att hälsokostpreparat kan vara en stor hjälp vid klimakteriebesvär vet många kvinnor. Men vad kanske inte så många känner till, är att det finns stora skillnader bland tillverkarna av de olika preparaten och att endast ett fåtal av de produkter som säljs i Sverige kommer från certifierade producenter.

regeringen doktor

Regeringen vill få mer kunskap om klimakterievården

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att beskriva vilka insatser som ges i primärvården och den gynekologiska specialistvården vid klimakteriebesvär. Myndigheten ska även bedöma behovet av åtgärder för att förbättra råd, stöd och behandling till patienter med klimakteriebesvär.

kylmattan

ActiveAidCooling kyler ned vallningar och svettningar

När Peders mamma och hennes väninnor kom in i klimakteriet var han själv bara tonåring och hade ingen aning om vad det var. Men han såg hur mycket de led av svettningar och vallningar och hur det påverkade såväl deras sociala liv som deras sömn. Det blev startskottet till kylmattan ActiveAidCooling.

utställningen

Stadsbiblioteket visar utställning om klimakteriet

Vad gör övergångsåldern med männen? Hur ser kvinnors erfarenhet av klimakteriet ut? Två frågor, två utställningar och två körverk som förenas i frågan om hur det är att åldras. I helgen öppnade utställningen “Hjässan är kal och äggen är slut” av Annica Carlsson Bergdahl och med fotografier av Elisabeth Ohlson Wallin på Göteborgs Stadsbibliotek.

blossom tainton

Blossom Tainton vill hjälpa kvinnor genom klimakteriet

Mångsysslaren och hälsoprofilen Blossom Tainton gick in ett tufft klimakterium nästan över en natt när hon precis fyllt 50 år. Strax efter det fick hon dessutom en svår utmattningsdepression. Nu har hon tagit sig igenom det jobbigaste och startat ett nytt liv på Gotland, där hon brinner för att hjälpa kvinnor i klimakteriet att må bättre.

sömnstörningar kvinna klimakteriet

Sömnstörningar vanliga i klimakteriet

Att sömnstörningar är vanligt i klimakteriet är nog ingen nyhet för de flesta kvinnor i medelåldern. I en stor studie har forskare i Kanada studerat över 6.000 kvinnor mellan 45 och 60 år och resultaten bekräftar tyvärr sambandet mellan klimakteriet och sömnsvårigheter.

Mia Lundin

Mia Lundin skriver ny bok om klimakteriet

I sin nya bok , “Vägen till hormonell balans”, som släpps i dagarna, skriver specialistsjuksköterskan Mia Lundin om hjärnkoll, sexlust och välmående genom klimakteriet.

klimakterierådgivning barnmorskor

Kurs i klimakterierådgivning för barnmorskor

En helt ny kurs, ”Klimakteriets fysiologi och psykologi”, har nyligen avslutats på Karolinska Institutet. Barnmorskorna Anna Lundberg och Stina Netz är två av dem som gick kursen.