Frossa i fytoöstrogener på semestern – besök en gårdsbutik på landet!

Frukt, bär och grönsaker innehåller fytoöstrogener som är bra att äta under klimakteriet. Fytoöstrogenerna kan omvandlas i tarmen och ge en östrogenliknande effekt.

När vi blir äldre och kommer in i klimakteriet förändras vår ämnesomsättning och det är ofta svårt att behålla sin trivselvikt. Knepet är då att inte äta mer än kroppen behöver och att röra på sig mer. Men det är ju inte alltid helt lätt. Att äta mycket frukt, bär och grönt är alltid ett bra val. Det går utmärkt att frossa i dessa näringsrika och färgglada livsmedel. Och eftersom de inte är så energirika och därmed inte heller innehåller så mycket kalorier, kan du äta desto mer.

Frukt, bär och grönsaker innehåller också fytoöstrogener som är utomordentligt bra att äta under klimakteriet. Fytoöstrogenerna kan omvandlas i tarmen och ge en östrogenliknande effekt i kroppen och sägs på så vis kunna lindra olika klimakteriebesvär. För att du ska ha en god effekt av dessa födoämnen bör du äta dem regelbundet.

I asiatiska länder äter kvinnor mycket soyaprodukter som anses innehålla mängder av just fytoöstrogener. Det sägs att kvinnorna i asien inte besväras lika mycket av svettningar och vallningar som västerländska kvinnor. 

Ett hett tips från Klimakterieportalen till alla semesterfirare är att besöka någon av Sveriges alla gårdsbutiker och handla närproducerat. Du kommer garanterat att bli inspirerad till att äta mer grönsaker! 

närodlade grönsaker