Loading...
Fråga barnmorskan2020-02-03T15:17:18+01:00

Här har vi samlat frågor och svar som rör kvinnors hälsa, mående och tankar under klimakteriet. Vi får in många frågor till Klimakterieportalen och för närvarande har Lotta tyvärr inte möjlighet att svara på fler frågor som kommer in. Du kan söka bland redan publicerade frågor och svar för att se om du hittar ett svar som stämmer överens med din fråga

Måste jag verkligen ta progesteron när jag inte har någon livmoder kvar?

Hej Jag har ingen livmoder och har tagit östrogenspray en längre tid nu och mår bra av det. Någon sa till mig att om jag tar östrogen så ska jag oxå ta progesteron. Jag sa att det behövs inte men hon sa att jag har fel. Så min fråga är, vad är det som gäller i min situation?

Med vänlig hälsning, Catrin

___________________________________________________________________________________________________

Hej Catrin! 

Så skönt att du mår bra av att ta östrogenspray. De kvinnor som har sin livmoder kvar och som står på östrogenbehandling behöver också någon form av progesteron för att förhindra att livmoderslemhinnan växer sig tjock. Du skriver att du inte längre har någon livmoder kvar, och det stämmer som du säger, att du därför inte behöver ta något progesteron. Men, det finns en del kvinnor som upplever att de mår bättre om de även tar progesteron samtidigt, även om de egentligen inte behöver det. Eftersom du skriver att du mår bra av endast östrogenspray finns det ju ingen anledning för dig att ta progesteron också. 

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Kan jag ta lokalt verkande östrogen även om jag redan äter hormoner?

Hej. Äter Novofem, kan jag även använda Vagifem då?

Med vänlig hälsning Maria

___________________________________________________________________________________________________

Hej Maria! 
Ja, det går bra att använda Vagifem samtidigt som du äter Novofem. Vagifem är ett lokalt verkande östrogen som har god effekt på slemhinnorna i slidan och urinröret och gör så att de håller sig friska. Även om man redan har hormonbehandling i form av tabletter, spray, gel eller plåster kan den lokala behandlingen också behövas. Framför allt för att förhindra trängningsinkontinens, upprepade urinvägsinfektioner samt smärta vid vaginala samlag. Så om du behöver komplettera med Vagifem för att ditt underliv ska må bättre kan du lugnt göra det. 

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Är hormoner verkligen så farliga som det står i bipacksedlarna?

Hej, 

Hormonbehandlingsdjungeln är inte så lätt att navigera i. Har ett par frågor.
Varför kan ev hormonbehandling i klimakteriet vara “farligt”? Läser man en bipacksedel (ex  Novofem) så är risken för cancer, propp, stroke mm rätt stor. Vi kvinnor har ju haft dessa hormoner i våra kroppar under hela vårt vuxna liv och NU är de delvis farliga. Är verkligen bioidentiska hormoner bättre (mindre otäcka risker) jämförelsevis mot icke?

Och slutligen…är det svårt/dyrt att framställa bioidentiska hormonpreparat? Är det därför det är så svårt att få tag i dem och att de ofta att slut på apoteken?
Stort tack på förhand

___________________________________________________________________________________________________

Hej!

Nej, det är sannerligen inte lätt att navigera i hormonbehandlingsdjungeln. Man jag ska försöka reda ut lite här i allafall. Det som skrivs i läkemedlets bipacksedel är tillverkarens information och här redogörs för den verksamma substansen. Därför måste alla rapporterade biverkningar av själva substansen finnas med. Ett exempel är läkemedlet Vagifem som innehåller östradiol i låg dos och används vid lokala besvär i slida och urinvägar och alltså inte går ut i resten av kroppen. Detta läkemedel kan nästan de allra flesta ta, och risken för biverkningar är mycket låg. Men trots detta måste alla rapporterade biverkningar av östrogen redogöras för. 

Det är alltid bra att läsa bipacksedeln, men ibland skrämmer den upp många helt i onödan. Flertalet kvinnor skulle säkerligen kunna få en förbättrad livskvalitet om de behandlade sina besvär på rätt sätt, men det är nog många som avstår pga rädsla. Vi inom vården måste bli bättre på att informera om detta.

När det gäller risken för blodpropp vet man att den är något förhöjd om man äter östrogentabletter. Tar man det däremot genom huden i form av gel, spray eller plåster ska det inte vara någon ökad risk. Men även här redogörs det i bipacksedeln bara för själva verksamma ämnet som sådant, inget om på vilket sätt läkemedlet tas. 

Att det är svårare att få tag på det bioidentiska progesteronet beror framför allt på att det endast skrivs ut på licens i Sverige. Det är inte alla läkare som vill skriva ut det utan förskriver hellre den syntetiska varianten gestagen. Men däremot är de flesta östrogenpreparat som skrivs ut idag bioidentiska. 

Vad gäller risker med hormoner så vet man att risken för bröstcancer inte ökar under de första fem åren vid hormonbehandling. Men därefter kan man se en liten riskökning, men då främst bland kvinnor i gruppen som tar syntetiskt progesteron, dvs gestagen. Gestagena preparat är däremot mycket effektiva på att hålla livmoderslemhinnan tunn och på så sätt skydda mot cancer i livmodern när de används tillsammans med östrogen. Hoppas att vi har lyckats besvara några av dina frågor.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Jag är jättearg och jätteledsen. Är det dags för mig att pröva hormoner?

Hej,

Jag är 48 år och skulle behöva era råd. Jag har inte kommit in i klimakteriet ännu men tror att det är nåt slags förstadium till klimakteriet.

PMS har jag haft så länge jag kan minnas. Då i form av nedstämdhet, sockersug mm. Dessa symptom försvann alltid när mensen kom.  På senare år upplever jag att det har blivit mycket värre. Nu för tiden blir jag både jättearg och jätteledsen. Tycker att alla i min omgivning är idioter. Vill inte vara hemma och inte på jobbet. Är bara otrevlig mot min sambo och arg på våra barn. Jag får även hemsk ledvärk i samband med ägglossning. Alla symptom håller i sig så länge. Från ägglossning till några dagar in på mensen.

Vill gå till en läkare och be om hjälp men har inte superstort förtroende vårdcentralen. Jag har själv testat en rad olika saker för att må bättre. Alltifrån olika hälsokostpreparat som Femal, Woho, zink till att sluta med socker och bröd, träna, lyckopiller, akupunktur.

Undrar vad ni har för erfarenheter av östrogen? Fick höra av en väninna att hon mådde mycket bättre av det. Vet inte om ni kan rekommendera någon bra läkare som är duktig på de här med kvinnors mens, PMS och klimakterie. Vill inte må såhär halva tiden av mitt liv.


Så tacksam för svar! 

___________________________________________________________________________________________________

Hej!

Med tanke på din ålder skulle det kunna tyda på att dina besvär beror på att du kommit i klimakteriet/förklimakteriet. Kommer din mens fortfarande regelbundet eller har den förändrats? Under förklimakteriet är besvären som du beskriver ganska vanliga och troligtvis skulle de kunna mildrats med hormonbehandling. Det finns inget fel i att börja med hormonbehandling tidigt i klimakteriet. Mitt råd till dig är att testa hormonbehandling under tre till sex månader och sedan utvärdera effekten. Om du bor i stockholm eller kan ta dig dit, finns Cevita Care som är en gynekologisk mottagning där läkare har stor kunskap kring klimakterierelaterade besvär och behandling av dessa. Lycka till! 

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Är det farligt att endast ta progesteron eller måste jag ta östrogen också?

Hejsan!
Jag är kvinna, 51 år, varit i klimakteriet ett bra tag nu, ingen mens sista 3-4 åren, har livmodern kvar, nyligen grundligt undersökt hos gynekologen samt mammografi, alla resultat var bra. Jag har fibromyalgi sedan många år och i övrigt frisk. Ej fått barn, har livmodern kvar, tar inga mediciner, aldrig haft cancer.

Men jag har svåra klimakteriebesvär,  jag har väl i stort sett allt man kan få utom torra slemhinnor. Att få hjälp är hopplöst svårt, erbjuds bara syntetiska hormoner vilket jag vägrar ta om jag inte är absolut tvungen. Under ett års tid tog jag Tibolona tabletter, mådde lite bättre men långtifrån bra, men jag slutade med dom då jag är livrädd för att ta syntetiska hormoner och att få cancer.

Jag har nu börjat ta bioidentiskt progesteron i tablettform, Progeffik 100mg. Tar en tablett varje kväll. Jag mår bättre, sover bättre, inga svettningar/vallningar, har tom. börjat gå ner i vikt, vilket är bra, har gått upp 20kg senaste 10 åren. Dock mår jag inte psykiskt jättebra, men det kan jag leva med. Jag mår bra mycket bättre än innan jag började med Profeffik.

Min fråga är, är det farligt att enbart ta Progeffik 100mg? Måste jag ta östrogen också? Eller kan jag fortsätta med mina Progeffik? Eller är det bättre att jag tar progesteron kräm?

Tack på förhand!
Hälsningar från en tjock klimakteriehäxa =).

___________________________________________________________________________________________________

Hej!
Vad skönt att höra att du mår bättre sedan du började med Progeffik. Progeffik är ett progesteron och det är inte farligt att ta enbart det. Men när du beskriver dina besvär låter det som typiska klimakteriebesvär och då behövs ofta även östrogen för att må bra samt för att få bättre lindring av besvären. Det man vet är att risken för bröstcancer inte ökar under de fem första åren vid hormonbehandling. Efter fem års behandling kan man se en liten riskökning men då främst bland kvinnor i gruppen som tar syntetisk progesteron, dvs gestagen. I Sverige är i princip alla östrogenpreparat, som skrivs ut för klimakteriebesvär, bioidentiska. Det bästa är att ta östrogen genom huden i form av gel, spray eller plåster. Om du börjar med något östrogenpreparat måste du också kombinera det med progesteron eftersom du har din livmoder kvar. Risken är annars att slemhinnan i livmodern kan växa sig tjock. Eftersom du redan tar Progeffik kan du i princip “närsomhelst bara börja” med östrogen. Kontakta en läkare för att diskutera detta och tala om att du önskar östrogen som tas genom huden. Lycka till! 

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Visa fler inlägg
Till toppen