Loading...
Fråga barnmorskan2019-04-15T10:58:51+02:00

Funderar du över förändringar i ditt humör eller kanske om man verkligen ska bli så här varm och klibbig på nätterna? Eller undrar du vad det där med hormoner egentligen är och vilka olika behandlingar som finns? Lotta Hasselberg är barnmorska och kurator och svarar på frågor som rör kvinnors hälsa, mående och tankar i och om klimakteriet. Vi får in många frågor till Klimakterieportalen och Lotta har tyvärr inte möjlighet att svara på alla frågor som kommer in.

Ställ din egen fråga

Klimakterieportalens egen barnmorska och kurator Lotta svarar på frågor som rör klimakteriet.

Jag är rädd att få blödningar om jag slutar med Cerazette. Hur ska jag göra?

Hej Lotta!

Läste ditt svar till Katrin på hennes fråga om när hon ska sluta med Cerazette. Jag fyller 54 år i december och äter fortfarande Cerazette. Har inga blödningar och har aldrig haft så länge som jag har ätit pillren. 

Jag undrar vad som händer om jag slutar med dom. Får jag blödningar? Jag har ju tillfört dessa hormoner i många år, vad händer med hormonbalansen i kroppen när jag slutar? 

Är orolig över vad som kommer att hända den dag jag slutar.

Mvh Lotta

___________________________________________________________________________________________________

Hej Lotta! 

Jag ska, precis som jag skrev till Katrin i svaret du läste på hemsidan, försöka svara så specifikt som möjligt på din fråga. Men jag vill ändå säga att det, på grund av din ålder, kan vara bra att diskutera denna fråga med en läkare innan du beslutar dig hur du ska göra. (Vi barnmorskor får bara skriva ut Cerazette till och med 52 års ålder). Det mest sannolika är att du redan har passerat menopaus, det vill säga haft din sista mens. Medelåldern för det är 51-52 år. Troligen kommer du inte få tillbaka någon mens om du slutar med Cerazette och jag tror heller inte att du skulle märka någon skillnad i ditt mående i övrigt. Visst finns det en liten risk att du får tillbaka dina blödningar och att du då kan behöva någon form av  behandling om de blir för rikliga eller trasslar på annat sätt. Men som sagt, jag tror att risken är liten och att du ändå kan prova att sluta med Cerazette inom en ganska snar framtid. 

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Hur vet jag när jag ska sluta med mina p-piller?

Hej. Jag är 47 år och äter Cerazette. Jag har aldrig fått blödningar utan bara gjort uppehåll då jag velat bli gravid (16 år sen). Hur vet jag om jag kommit i klimakteriet? Bör jag sluta med Cerazette eftersom jag inte ska ha fler barn eller kan jag fortsätta eftersom Cerazette fungerat så bra för mig?

Mvh Katrin

___________________________________________________________________________________________________

Hej Katrin!

Vad skönt att du har ett preventivmedel som du har trivts bra med under så många år. Det här med att veta när man ska sluta med sitt preventivmedel kan ibland vara lite klurigt och det finns inte ett och samma svar som kan ges till alla. Men jag ska försöka ge dig ett så specifikt svar som möjligt. Cerazette är att så kallat mellandospiller, eller östrogenfritt p-piller, och innehåller bara gestagen (syntetiskt gulkroppshormon). Det har ett lika säkert skydd mot graviditet som “vanliga” kombinerade p-piller som innehåller både östrogen och gestagen. En av skillnaderna mellan mellandospiller och kombinerade p-piller är att man kan fortsätta att äta mellandospiller upp i högre ålder än vad man kan med kombinerade p-piller. Detta beror bland annat på att risken för blodpropp inte ökar när man äter mellandospiller. Många som använder Cerazette har också, precis som du, inga blödningar alls eftersom livmoderslemhinnan hålls tunn så länge man äter pillerna. Det är en så kallad positiv biverkan.

Man vet att fertiliteten börjar minska redan i 30-årsåldern och efter 45-års ålder är det väldigt liten risk att bli gravid. Men helt säker kan man inte vara förrän efter menopaus, det vill säga efter den sista mensen. Troligtvis är alltså risken för dig att bli gravid mycket liten, om du slutar med Cerazette. Men eftersom du mår så bra av dem och inte har några direkta klimakteriebesvär finns det ingen anledning för dig att sluta med dem i dagsläget tycker jag. Genom att du är helt blödningsfri när du tar Cerazette kommer troligen din menopaus (den sista mensen) att “kamoufleras” och du kan aldrig veta förrän du slutar med Cerazette om du har haft din sista mensblödning. Men det finns som sagt egentligen heller ingen anledning för dig att veta om du är i klimakteriet så länge du fortsätter att må bra. Mitt råd till dig är att du fortsätter äta Cerazette, men att du också med regelbundenhet, ungefär en gång per år, träffar en barnmorska för att diskutera hur du mår av dina piller och om du upplever några klimakteriesymtom. Blir det någon förändring i ditt mående tycker jag att du ska träffa en läkare för att ta ställning till fortsatt användande av Cerazette. Barnmorskor kan skriva ut recept på Cerazette tills dess att du är 52 år.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Mitt klimakterium har varit en mardröm. Vad ska jag göra för att må bättre?

Hej Lotta,

Jag hoppas du kan hjälpa mig och ge mig lite bra vägledning och tips.

Är kvinna snart 50 år, och i klimakteriet. Nu är det kring 3 år sedan min sista blödning. Klimakteriet har varit en mardröm rent ut sagt. Ingen har förvarnat mig för detta elände. Min gynekolog menar att jag är deprimerad, när jag söker hjälp eller försöker finna en lösning. Men jag är inte deprimerad jag är bara tjock och trött. Jag vill göra massa roliga saker, men jag finner ingen energi. Hela jag har liksom blivit en skugga av den jag en gång var. Osocial, tråkig och osäker. Prover har tagits, inget som direkt visar något speciellt, mer än att jag är i klimakteriet. Hade i början, när allt startade kraftiga vallningar var 30:e minut, frossa, sömnsvårigheter, kläda, skör hy/ naglar/ hår, ser suddigt, torra slemhinnor, ont i kroppen och muskler, viktuppgång, energilös och så evinnerligt trött. Har under åren provat det mesta för att komma tillrätta med dessa besvär, inget verkade fungera. Nu sedan 1,5 år äter jag Femoston conti och det har hjälpt mot vallningarna, och livkvaliten är något bättre. Dock kvarstår trötthet, viktuppgång ca + 10 kg (med hemska celluliter/gropar på låren, vilket jag aldrig haft tidigare. Detta har kommit det senaste året). Det lägger sig på låren, baken, midjan/magen och dallriga armar. Jag är som en dallrig muffins, hela jag.  Jag vet att min ämnesomsättning är låg, det visar maskinen på gymmet, kring 46% (ca 1260 Kal). Har googlat såklart och kanske har jag binjureutmattning också. Symptomen stämmer väl. Mediterar sedan 8 år tillbaka, nu de senaste 2 åren nästan dagligen. Tränar yoga 1 gr/vecka, promenerar 4-8 km/ dag. Ibland på gymmet. Klarar inte längre vanliga gruppass, då det känns som jag får mjölksyra direkt och jag orkar inte. Har i grunden en stark kropp, tränade mycket som ung och var en hästtjej. Jag äter överlag nyttigt och balanserat, sällan skräpmat, chips eller godis. Har provat 5:2 utan resultat. Äter vanligtvis 3 mål om dagen. Yogi till frukost, lunch ofta från salladsbuffén eller kyckling med kokta grönsaker, middag -soppa, spagetti och köttfärssås och liknande. På kvällen sen kan jag ibland ta yogi (turkiskyogi) med lite müsli. Min kropp vill inte släppa ett enda kilo….

Jag har googlat och laborerat lite med vitaminer i brist på vägledning och har sedan några månader ätit följande utan resultat:

Morgon: Msm 1 st 1000 mg, L-lysine (ska visst öka förbränningen)1 st 1000 mg, B5 1 st  (öka förbränningen 1000 mg, Kelp 1 st 225 ug, Adrenal Corex 1 st 50 mg. D vitamin 1 st 2000 iu. 1 dl rödbetsjuice och citronvatten.

Kväll: Femoston conti 1 st 5 mg, L-lysine (ska visst öka förbränningen)1 st 1000 mg, B5 1 st  (öka förbränningen 1000 mg, Kelp 1 st 225 ug, selen/zink (+A,C,B6,E) 2 st, Magnesium 1-2 st.

Verkar inte som min förbränning eller ämnesomsättning vill öka, för jag inte se att det ger något resultat. Just nu sedan ett par dagar tar jag inget alls mer än Femoston Conti.

Vad behöver jag göra för att få min kropp att fungera igen? Få en fungerande ämnesomsättning, bli av med extra vikten, celluliterna? Få mer energi och lust till livet?  Och balans i mitt hormonkaos?

Mvh Helena

___________________________________________________________________________________________________

Hej Helena!

Ja det låter verkligen som du har det jobbigt. Och det låter också som du har testat “det mesta” för att börja må bättre. Man vet ju att motion är bra, och kan lindra vissa klimakteriebesvär. Men med tanke på hur mycket du rör på dig så behövs det troligen även andra åtgärder för att du ska må bra. Vikten varierar naturligtvis under livets olika faser men i allmänhet går kvinnor upp i vikt med åren och speciellt under klimakteriet. Man uppskattar att viktuppgången är ungefär ett kilo per år. Troligtvis hänger det ihop med att ämnesomsättningen minskar när östrogennivån successivt sjunker. Så vissa saker du beskriver kan självklart ha med klimakteriet att göra medan andra tillhör normalt åldrande. Kroppen förändras när vi blir äldre, huden blir tunnare och rynkigare och många upplever förändringar som till exempel att få mer celluliter.

En sak som jag funderar över när jag läser din fråga är var du fått din medicin utskriven? Det är en form av hormonpreparat som inte skrivs ut i Sverige längre, vad jag vet ialla fall. Kanske behöver du en justering av dosen för att må bättre eller så behöver du ett annat gestagen än det som finns i Femoston. Just nu är bioidentiskt progesteron på tapeten och många kvinnor som mår dåligt av den syntetiska varianten gestagen beskriver att det mår mycket bättre sedan de börjat med bioidentiskt progesteron. Än så länge måste läkarna skriva ut detta preparat på licens så du kan behöva stå på dig för att få hjälp med detta. Kanske skulle du också må bättre av att ta ditt östrogen genom huden i form av plåster, gel eller spray. Du nämner att prover har tagits, är även din sköldkörtel ordentligt utredd? Jag tycker hursomhelst att du ska gå vidare med utredning och eventuell justering av din behandling, för så här ska du inte behöva må. Det finns olika privatkliniker i landet som är specialiserade på kvinnohälsa och hormonell obalans. Jag tror att det skulle vara bra för dig att gå är att kontakta någon av dem för rådgivning.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Beror mina svullna fotleder på min östrogenbehandling?

Hej! Har använt Estradot hormonplåster 25 mikrogram i ca ett och ett halvt år. Gjorde en total hysterektomi 2016. Har nu problem med ömma och svullna fotleder och undrar om östrogenet kan vara orsaken?

___________________________________________________________________________________________________

Hej,

Du uppger att du använt Estradotplåster 25 mikrogram i ca ett och ett halvt år men jag tolkar det som att ditt problem med ömma och svullna fotleder är relativt nytt. Stämmer det? En biverkan med Estradot hormonplåster kan vara vätskeansamling i armar och ben och svullnaden i sig skulle kunna göra att dina fotleder känns ömma. Men orsaken till dina besvär skulle även kunna bero på något annat. Det är alltid bra att använda stödstrumpor men mitt råd till dig är att kontakta din förskrivande läkare för att diskutera detta och utreda om dina svullna fotleder har någon annan orsak.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Ska jag söka hjälp för mina rikliga blödningar?

Är 51 år och har fortfarande regelbunden mens. Dock har den ökat i mängd och denna månaden har jag blött i två veckor och den tilltar. Blöder igenom tampongen på en timme. Är detta ett vanligt problem när klimakteriet närmar sig? Dax att söka hjälp?

Med vänlig hälsning, Petra

___________________________________________________________________________________________________

Hej Petra!

Ja, det är mycket vanligt med rikliga och långdragna menstruationsblödningar när klimakteriet börjar närma sig. Det här är helt normalt och sker då hormonnivåerna förändras. Det låter som du har det besvärligt med dina rikliga blödningar. Jag tycker absolut att du ska söka läkare, för det finns hjälp att få. I väntan på läkartid skulle du kunna pröva att äta Tranexamsyra t ex Cyklo F. Det går att köpa receptfritt. Fråga på apoteket om råd och dosering.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Visa fler inlägg