Loading...
Fråga barnmorskan2019-04-15T10:58:51+02:00

Funderar du över förändringar i ditt humör eller kanske om man verkligen ska bli så här varm och klibbig på nätterna? Eller undrar du vad det där med hormoner egentligen är och vilka olika behandlingar som finns? Lotta Hasselberg är barnmorska och kurator och svarar på frågor som rör kvinnors hälsa, mående och tankar i och om klimakteriet. Vi får in många frågor till Klimakterieportalen och Lotta har tyvärr inte möjlighet att svara på alla frågor som kommer in.

Ställ din egen fråga

Klimakterieportalens egen barnmorska och kurator Lotta svarar på frågor som rör klimakteriet.

Kan min ryggvärk bero på klimakteriet?

Hej, jag är 52 snart 53 år och de senaste två åren har jag haft rikliga blödningar, kraftiga menssmärta, oregelbundna blödningar – både längre och kortare tid än 4 v. Under samma period har jag oftare och oftare fått ont i ländryggen. Emellanåt så ont att jag inte kunnat sova. Jag har varit hos kiropraktor, sjukgymnast, fått massage, går på yoga och försöker träna upp min rygg, men idag slog det mig att det kanske har med klimakteriet att göra? Jag har inte torra slemhinnor, snarare tvärtom och har inga värmevallningar. Tacksam för svar

______________________________________________________________________________________________________

Hej,

Din ålder och dina oregelbundna och rikliga menstruationsblödningar tyder på att du är i klimakteriet. Många kvinnor får besvär med torra slemhinnor först efter att de slutat menstruera helt och en del besväras inte av värmevallningar alls eller så kommer de senare. Vad bra att du redan kommit igång med träning för det vet man har en god effekt på bland annat onda ryggar, så fortsätt med det. Och ja, dina ländryggsbesvär kan hänga ihop med hormonförändringar som  sker i kroppen under klimakteriet. Man vet att det finns en koppling mellan låg östrogennivå och värk i leder och muskler. Mitt råd till dig är att boka tid på din vårdcentral för vidare utredning av din ryggvärk och provtagning.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Vad kan min sjukdomskänsla bero på?

Hej!

Jag är 52 år, 53 i sommar. Jag kan till och från känna mig oerhört trött, få väldiga s k “sjunk” samt få som sjukdomskänsla i hela kroppen. Just sjukdomskänslan går över ofta på någon dag eller så, men det känns verkligen som att jag är på gång att bli förkyld eller flunsan, men vipps så är det borta. Kan det hänga ihop med klimakteriet undrar jag? Jag använder hormonplåster sedan oktober och tycker det har hjälp mot vallningarna i alla fall och viss del sömnen också.

Jag ser fram emot ditt svar!

Tack!

______________________________________________________________________________________________________

Hej!

Vad skönt att höra att hormonplåstret har hjälpt för dina vallningar och att din sömn har förbättrats lite grand. Nu har det gått ungefär ett halvår sedan du började med dina plåster. Har du varit på ett uppföljningsbesök sedan dess? Annars tycker jag att det är dags att du bokar en tid hos din läkare för att utvärdera din hormonbehandling. Du beskriver också att du har en sjukdomskänsla i kroppen som kommer och går. Visst kan det vara symtom på klimakteriet, men det vore bra om det görs ytterligare utredning av din sjukdomskänsla så att det inte är något annat bakomliggande, bland annat bör prover på din sköldkörtel tas.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Vågar jag sluta med min p-spruta?

Hej!

Jag är 52 år och använder sen länge P-spruta. Har nu tagit prover på FSH, Östradiol och Progesteron på Vårdcentralen. Kan p-sprutan påverka provsvaren, så att de blir missvisande? Jag tänker om gestagenet gör att provsvaren visar på postmenopaus pga utebliven ägglossning? Vill gärna sluta med p-sprutan, men vill vara säker på att inte få tillbaka blödningar. Min läkare vet såklart inte…

FSH 44 (ref postmenopaus 40-175)

Östradiol <125 (ref postmenopaus <200 pmol)

Progesteron <3 (ref postmenopaus <3 nmol).

Har också läst på flera olika sajter och i böcker om hormoner, att progesteron bör ligga ca 300 gånger högre än östradiol. Gäller detta även om man är i postmenopaus? Jag har inga problem med humöret eller svettningar, däremot sover jag inte bra. Tror att det kan ha med binjurarna att göra, och har förstått att dessa påverkar även produktion av könshormoner och vice versa, så jag skulle vilja ligga så optimalt som möjligt.

Kan man utläsa någonting av mina provsvar, eller måste jag ha exakta siffror för att kunna räkna ut kvoten progesteron/östradiol? Vet att 3 nmol blir 3000 pmol när man räknar om, men ska jag räkna med att jag har 125 i östradiol och 3 i progesteron, eller kan mitt värde vara precis vadsomhelst under den siffran? Har aldrig sett såna provsvar tidigare, förutom när man tagit sänkan. Måste jag försöka hitta ett annat lab som tar prover på annat sätt, eller är detta vad man har att tillgå i min åldersfas?

Tacksam för svar och hjälp…. Vänliga hälsningar från Eva

______________________________________________________________________________________________________

Hej Eva!

Det här med provtagning i samband med klimakteriet är verkligen inte lätt. Provsvaren kan variera väldigt mycket från vecka till vecka och ett prov som är taget vid ett specifikt tillfälle säger egentligen inte så mycket. Visst tyder dina provsvar på att du passerat menopaus men man behöver ha en mer heltäckande bild innan man absolut kan säga det. (Istället för att ta prover bör man gå på de klimakteriebesvär man har, och behandla besvären oavsett vad eventuella prover visar). Men för dig är det ju egentligen inte det att du har besvär som gör att du vill veta. Vad jag förstår vill du veta om du kan sluta med din p-spruta eller inte, och att du är orolig att få tillbaka dina blödningar om du slutar med den.

Eftersom du är 52 år antar jag att du redan har börjat glesa ut injektionstillfällena. Rekommendationerna är att man, om man är under 40 år, ska ta sina injektioner var tredje månad. Är man mellan 40 och 45 år tar man injektionerna var fjärde månad och mellan 45 och 50 år var femte månad och när man fyllt 50 räcker det att ta sin p-spruta var 6-8:e månad. Har man passerat 51 års ålder är rekommendationen att man faktiskt helt kan sluta med sina injektioner. Medelåldern för menopaus, (den sista mensblödningen i livet) är 51-52 år, så det finns en god chans att du har passerat menopaus. Jag skulle råda dig att sluta med dina injektioner. Om du, mot förmodan, får tillbaka dina blödningar ska du självklart söka läkare för det så får man på nytt ta ställning till någon form av lämplig behandling. Dessutom tycker jag också att du ska höra av dig till läkaren som ordinerade proverna och ändå be hen om en förklaring till provsvaren. Det är alltid den ordinerande läkaren som ska förklara svaren.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Bör jag ta hormoner även om jag inte har några besvär?

Hej!

Jag är en 50 årig tjej som inte haft mens på snart 2 år. Den bara slutade och jag har väl inga större besvär av det än lite värmevallningar utan direkta svettningar och en del smärta i leder och muskler som nu blivit lite bättre av kosttillskott.

Så min fråga är då – eftersom jag inte har några större besvär än smärtan i kroppen måste jag då göra något? Undersöka något? Ta hormoner eller bara låta allt vara?

Man hör ju om förtjockad livmoderslemhinna vad innebär det?

Jag har gjort 2 koniseringar pga cellförändringar men är sedan 2017 friad på den fronten men när man börjar fundera blir det en ond spiral av cellförändringar, förtjockad livmoderslemhinna, cancer osv och vad som är vad?

Hoppas du kan reda ut begreppen lite för mig.

Tack på förhand från Annica

______________________________________________________________________________________________________

Hej Annica!

Vad skönt att du inte har haft så stora besvär genom klimakteriet. Det troliga är att du inte kommer att få så mycket mer besvär än dem du har haft eftersom det nu gått två år sedan din sista mens. Skönt också att kosttillskotten har hjälpt bra mot dina led- och muskelsmärtor. Det är egentligen inte alls så ovanligt att man passerar genom den här perioden i livet utan att bara märka en dag att mensen uteblir. Och är man en av dem, som man skulle kunna säga att du är, behöver man inte göra någonting. Om man inte har besvär som påverkar ens livskvalitet negativt behöver man inte heller söka vård. Och man behöver inte ta hormoner eller annat. Risken med förtjockad livmoderslemhinna finns bara om man tar östrogenpreparat i form av tabletter eller genom huden. Då behövs även någon form av gulkroppshormon som gör att slemhinnan hålls tunn. Om du lite längre fram kommer behöva lokalt verkande östrogen pga sköra och känsliga slemhinnor i slidan så behövs inget gulkroppshormon eftersom det lokalt verkande östrogenet just bara verkar lokalt och påverkar slemhinnan i slidan att må bättre. Vad skönt att du nu har fått behandling för dina cellförändringar och att du kunnat lägga det bakom dig. Det finns ingen risk att de cellförändringar du har haft på livmodertappen kan påverka risken att få cancer i själva livmodern så den oron kan du släppa. Om du fortsätter att vara besvärsfri behöver du från och med nu bara gå på de cellprovskontroller du blir kallad på enligt screeningprogrammet i det landsting där du bor.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Hur ska jag få tillbaka sexlusten?

Hejsan!

God fortsättning!

Jag fick bröstcancer 2015 (hormonell) o behandlades för det med op, cellgifter o strålning (extra boost). Därefter så har jag antihormonellbehandling. De första 2 åren med Zoladexinjektion samt tabletter (Exemestan) dagligen. Numera har jag bara tabletterna eftersom att jag fick feber av injektionerna.

Exemestan skall jag ta för att minska återfallsrisken i minst 7 år till. Jag har helt tappat min sexlust och känner mig förtvivlad över det. Jag har tagit upp problemet med Radiumhemmet och för dom är det ett känt problem men vet inte hur det skall lösas.

Jag är nyss fyllda 50 år och det känns väldigt tungt o sorgligt alltihop.

Vet du möjligtvis något som jag kan göra?

Med vänliga hälsningar

Liselotte 

______________________________________________________________________________________________________

Hej Liselott!

Jag förstår att du har haft en tuff tid de senaste åren. Ofta är det inte bara en faktor som gör att sexlusten påverkas utan många gånger är det en mix av flera saker. I ditt fall finns det ju dessutom en allvarlig sjukdom, och en regelbunden medicinering med hormonhämmande läkemedel, med i bilden. Hursomhelst så ska du inte behöva ha det såhär. Sexlusten går att få tillbaka men det kan kanske behövas lite mer arbete för dig. Eftersom du har behandlats på Radiumhemmet antar jag att du bor i Stockholmsområdet. Därför skulle jag råda dig att kontakta RFSU-kliniken i Stockholm. Där arbetar välutbildade terapeuter och sexologer och med deras vägledning kan du få hjälp med att komma tillrätta med din minskade lust. Du kan ringa 08-692 07 70 och boka tid för ett första samtal.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Visa fler inlägg