Loading...
Fråga barnmorskan2019-04-15T10:58:51+02:00

Funderar du över förändringar i ditt humör eller kanske om man verkligen ska bli så här varm och klibbig på nätterna? Eller undrar du vad det där med hormoner egentligen är och vilka olika behandlingar som finns? Lotta Hasselberg är barnmorska och kurator och svarar på frågor som rör kvinnors hälsa, mående och tankar i och om klimakteriet. Vi får in många frågor till Klimakterieportalen och Lotta har tyvärr inte möjlighet att svara på alla frågor som kommer in.

Ställ din egen fråga

Klimakterieportalens egen barnmorska och kurator Lotta svarar på frågor som rör klimakteriet.

Kan man använda dildo om man har östrogenring?

Hej, kan man använda en dildo om man har en östrogenring? Kan dildon göra så att östrogenringen ramlar ut tex?

Mvh

Sara

___________________________________________________________________________________________________

Hej!

Tack för din fråga! Javisst kan du använda en dildo samtidigt som du har en östrogenring. Risken att den skulle åka ut tillsammans med dildon är inte alls stor, men om du tycker att det är besvärligt att ha den inne går det också bra att plocka ut den när du har sex. Efteråt sätter du bara in den igen.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Jag vill börja må bättre och inte vara så sur och grinig!

Hej

Jag är en kvinna på 53 år. Jag gjorde en hysterektomi för ca 10 år sedan.

Idag mår jag så här: huvud- och ansiktsvärk, värk i nacke, axlar, ljumskar och knän. Stel i kroppen på morgonen och efter stillasittande. Torra slemhinnor, ingen sexlust, tinnitus, klåda under fötterna (ffa på natten). Sover dåligt, är trött när jag vaknar. 

Äter Treo för daglig huvudvärk och Omeprazol för att jag äter Treo. Använder sedan något år Estradotplåster 75 (så vallningarna är borta) samt smörjer med progesteronkräm på kvällen. Jag äter tillskott av magnesium och D-vitamin på kvällen.

Tog prover i juni: Progesteron 2,2 nmol/L, FSH 32 IE/L, östradiol 210 pmo/L

Hälsningar Anna-Karin som vill må bättre och inte vara så ”sur och grinig”

___________________________________________________________________________________________________

Hej Anna-Karin,

Tack för ditt mejl! Ibland är det inte så lätt att vara pigg och glad när man har mycket värk i kroppen. Jättebra att du har haft god effekt av dina Estradotplåster så du slipper dina vallningar iallafall. Däremot kan dina torra slemhinnor behöva extra behandling med lokalt verkande östrogen för att må bra igen. Det finns att köpa receptfritt på apoteket. När underlivet väl mår bra är det lättare att lusten att vilja ha sex kommer tillbaka. 

Du skriver att du smörjer med progesteronkräm på kvällen. Jag tycker att du kan prova en period utan progesteronkräm för att se hur det påverkar ditt mående på ett eller annat vis. Om du märker att du mår mycket sämre när du inte tar den kan du ju givetvis bara börja igen.

Det låter som du har hamnat i en ond smärtcirkel. Du beskriver att du äter treo för daglig huvudvärk och omeprazol för att magen tar stryk. Treo är ett läkemedel som inte ska användas som långtidsbehandling då det bland annat kan ha en förvärrande effekt på huvudvärken, så kallad “läkemedelsinducerad huvudvärk”. Det innehåller också koffein som kan störa nattsömnen om det tas nära inpå sänggående. Jag tänker därför att det kan vara bra att försöka att avsluta behandlingen med Treo för att utvärdera hur du mår. När man slutar med ett preparat tvärt kan det också medföra att man mår sämre till en början och man kan därför behöva trappa ut (beroende av mängd). Men ibland är detta svårt att klara själv och man kan behöva hjälp. Mitt råd till dig är att du kontaktar din husläkare för att diskutera detta och för att få hjälp med uttrappningen. 

När det gäller hormonprovtagning under pågående hormonbehandling kan det vara svårt att avläsa provsvaren. Jag tycker återigen att du ska vända dig till din läkare angående detta. Dessutom tycker jag att du ska be din läkare (om du inte redan gjort det) om provtagning av sköldkörtelhormonerna. Ganska ofta kan besvär med huvudvärk och annan värk bero på rubbningar i sköldkörtelfunktionen. Det är också viktigt att undersöka vad din huvudvärk beror på från allra första början. 

Hoppas att du kan få hjälp och att du snart börjar må bättre.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Varför får jag så ont när jag tränat och vad ska jag göra åt min energilöshet?

Hej!

Vill först tacka för att ni finns! Läser det mesta ni skriver om och lyssnar på er podcast. Jag är kvinna 53 år, har hormonplåster som är Guds gåva till oss kvinnor:-). Jag undrar dock, ibland efter träning så blir jag helt slut i kroppen, även fast jag inte kört hårt, får liksom ont i kroppen och slut på energi. Det kan sitta i flera dagar. Det går sen över och sen mår jag som vanligt igen. Sen har jag dagar då jag är så så trött allmänt eg utan förklaring, kan somna typ var som helst. Kan detta hänga ihop med klimakteriet? Jag förstår att det är svårt att svara på men vill ändå höra. Trots att jag har hormonplåster så har jag ju många symptom på klimakteriet men plåstret hjälper för jag sover sååå mkt bättre och har inga vallningar längre.  Tacksam för svar.

___________________________________________________________________________________________________

Hej!

Tack för fina ord. Och jag håller med, tänk vad fantastiskt det är med hormoner och att många kan få så bra hjälp. När det gäller dina besvär tror jag att det kan finnas en koppling mellan din känsla, av “ont i kroppen och slut på energi” efter träning, och klimakteriet. Det är många kvinnor som beskriver just det du gör. Man vet ju att kvinnor generellt i åldern kring klimakteriet kan uppleva mer värk i muskler och leder och att studier visat att en del också blir hjälpta av östrogenbehandling. Du nämner att du står på hormonplåster men inte vilken styrka. Kan det vara så att den skulle behöva justeras?

Är det samma sorts träning du gör varje gång eller varierar du din träning? Finns det någon sorts träning du mår bättre eller sämre av? Äter du gestagen/progesteron cykliskt eller tar du varje dag? Kan du se någon koppling till var du är i cykeln i så fall? Det blir många motfrågor nu, men mitt råd till dig blir att föra dagbok under en period för att lättare kunna utröna om det är något annat som påverkar/har påverkat dig de dagar då du blir så trött. Skriv ner saker som till exempel hur sömnen har varit, hur du haft det på arbetet, vad du ätit, om du har druckit alkohol, hur magen har skött sig etc.

En annan sak som jag undrar över är om du har kontrollerat dina sköldkörtelvärden? Annars tycker jag att du bör göra det. Trötthet i musklerna och generell trötthet kan också vara ett symtom på rubbning av sköldkörtelhormonerna. Hoppas detta kan hjälpa dig något och att du snart börjar må bättre.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Behöver jag oroa mig för mina spottings och hur hittar jag rätt balans i hormonbehandlingen?

Hej Lotta!

Jag är 52 år, bor utomlands och har två barn på 18 resp. 16 år, födda med kejsarsnitt (pga havandeskapsförgiftning) o har även 2008 genomgått en endometrios-operation, där man gick in i samma ärr. Påbörjade i December 2018 en hormonterapi bestående av Estradot 25 2ggr/vecka samt Progesteron 200 dag 14-28 i varje månadscykel, detta för att jag led(!) av smärtsamma, eskalerande mensblödningar a la Niagarafallen (drabbades av akut järnbrist o fick två infusioner på sjukhus), eskalerande sömnbesvär samt vallningar (vaknade genomdränkt av svett på bröst, hals o hårbotten) o kunde plötsligt inte hantera stress (vilket jag måste kunna i mitt yrke!)

Jag svarade mycket snabbt positivt på behandling, jag blev nästan euforisk, det kändes som jag hade fått mitt liv tillbaka!!! Hade inte ont vid blödning, behövde ej oroa mig för att blöda igenom grövsta tampong OCH binda efter en halvtimma, kunde sova igen o blev därigenom lugnare, mindre irritabel o jag svettades bara minimalt om nätterna. Fantastiskt, tänkte jag – denna återfunna livskvalitet är värd diverse cancerrisker! 

Redan efter några månader började jag dock långsamt att må sämre igen o det verkligen påtagligt under sommaren, semesterlugn (finns det? haha) till trots o min gynekolog har nu höjt Estradot-dosen till 37.5 2ggr/vecka. Svettningarna har avtagit igen, MEN jag småblöder (spotting?) hela tiden. 

Vill också påpeka att Progesteron-tabletterna (Utrogestan 200) känns som „lyckopiller“, jag märker att jag går o längtar till dagarna jag ska ta dem o önskar att det vore hela månaden, eftersom jag känner mig betydligt piggare o dessutom lättare i kroppen (de är bl.a vattenlösande, eller hur?) Detta förvånar mig mycket, då jag pga progesteron-känslighet inte stod ut med p-pillret Yasmine jag blev ordinerad att ta efter min endometrios-operation (jag bara grät o grät o grät, vilket upphörde meddetsamma jag slutade ta dessa piller).

Vad tänker Du när Du läser om min situation? Den största frågan för mig är egentligen hur man kan hitta o behålla rätt balans mellan östrogen o progesteron, för det är väl det viktigaste om jag förstått saken rätt? Jag har en jämnårig väninna som (genomgått en hysterektomi för några år sedan) vid sidan av Estradot o Progesteron även får Pregnenolon-tillskott o mår JÄTTEBRA nu. Hur ser Du på det?

Slutligen, bör jag oroa mig över spotting? Känner att jag gör det, då jag aldrig haft detta problem tidigare …

Stora famnen o tack för allt Du gör för oss kvinnor,

Lisa🌺

___________________________________________________________________________________________________

Hej Lisa!

Ja, det låter som du har haft det ordentligt besvärligt innan du började med hormoner. Och att du svarat så bra på hormonbehandlingen tyder ju verkligen på att du också behöver den. Jag ska försöka svara dig så gott det går.

Så bra att dina svettningar minskat sedan du höjde dosen men kämpigt såklart att du fått spottings. Det kan vara så att att du har fått ett ökat behov av hormoner, dvs din egen hormonproduktion kan ha sjunkit ytterligare sedan december och att du därför behövde höja  östrogendosen. Att du har spottings kan bero på olika saker och visst kan det hänga ihop med att dosen östrogen nu är högre. Självklart ska man alltid kolla upp blödningar med sin förskrivande läkare så det tycker jag att du ska göra. Ibland kan man också behöva prova sig fram för att hitta en balans i hormonbehandlingen, och det är därför viktigt att med jämna mellanrum utvärdera hur man mår.

Eftersom du fortfarande menstruerade när du startade med hormonbehandlingen valde man att lägga till Progesteron i cyklisk form, det vill säga dag 14-28. För de kvinnor som passerat menopaus när de startar med hormonbehandling brukar man eftersträva blödningsfrihet och då tar man progesteron i lägre dos dagligen istället. På så sätt hålls slemhinnan tunn och ingen blödning sker.

Att du mår så bra av progesteronet nu och inte gjorde det när du åt Yasmin beror på att det i Yasmin är en syntetisk form av progesteron, så kallat gestagen. Det är inte helt ovanligt att man kan reagera negativt med humörpåverkan på gestagen. Men när det däremot gäller det naturliga progesteronet Utrogestan, som du tar, upplever många en positiv effekter.

Angående Pregnenolontillskottet som din väninna tar, så är jag inte tillräckligt påläst om detta och kan därför inte rekommendera dig vare sig det ena eller det andra. Sammanfattningsvis är mitt råd till dig är att fortsätta med den dos du fått ordinerat men att boka tid hos din gynekolog på grund av dina spottings för att diskutera hur ni ska gå vidare.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Jag har gått vilse i hormondjungeln, vad ska jag göra?

Hej Lotta!

Jag är 46 år och har kommit in i klimakteriet för ungefär 1 och ett halvt år sedan (enligt mig själv) ville inte tro det först, och har försökt på alla sätt och vis skylla på förändrade livssituationer, till för lite collagen i lederna. Känner inte alls igen mig själv längre, deprimerad, orolig, ledsen, gråtmild och osocial. Jag har tränat i alla år, sådär lagom, 3-4 ggr i veckan, men nu har jag varit tvungen att träna mindre på grund av att jag får så ont i lederna. Detta leder ju såklart till att jag känner mig ännu mer rastlös och som en ledbruten gammal gumma.

Min fråga är nu, jag blir så otroligt förvirrad av alla tips och råd, progesteron krämer, östrogen piller, balanser och bioidentiskt. vad är det egentligen som gäller…. Kortisoler, binjurar, hormomer, kost, träning…man blir lätt svimfärdig tycker jag.

Kort om min kropps historia:

Första mens när jag var 11 år, P-piller mellan 15 – 18 års ålder, barnafödande 23-26 år (ett kejsarsnitt, och en normal förlossning utan komplikationer), kopparspiral mellan dec. 1999- nov 2013 (utan byte av spiral). Vid 40 års ålder 2013 hysterektomi (enbart livmoder togs bort) pga stora myom och extremt kraftiga blödningar.

2017 började jag känna av kroppen. Efter mina träningspass kommer jag knappt upp ur sängen, trött, matt, torra slemhinnor, ledsen, orolig, sover dåligt, kissar ofta, har ingen lust att göra saker, håglös helt enkelt. Funderar över livet och beslut man tagit och inte tagit etc etc. 

Häromdagen hade jag en tid hos min gynekolog för ett rutin kontroll PAP prov etc. Uttryckte då allt som jag försökt stävja själv och sa att jag inte längre orkade stå emot, frågade vad för slags hormon jag skulle få. 

Fick utskrivet Primaquin / 1 mg Estradiol. Jag bor utomlands och undrar nu hur ni svenska läkare / barnmorskor arbetar, skulle vilja ha ngt att jämföra med om du förstår hur jag menar, hormoner ska man ju som sagt inte leka med.

Hoppas på att höra ev dig så snart som möjligt eftersom jag känner att jag gått vilse i hormondjungeln…råd och tips, naturläkemedel, kopparförgiftningar, kortisol, och vitaminer.

Med Vänlig Hälsning Therese : )

___________________________________________________________________________________________________

Hej Therese!

Ja det är sannerligen inte lätt att hitta rätt i denna hormondjungel ibland. Och många kvinnor beskriver, precis som du gör, att de har en hel massa olika diffusa symtom som “enligt skolboken” inte stämmer in på klimakteriet. Men dina besvär sammantagna skulle absolut kunna tyda på att du är i klimakteriet. För de som inte har någon mens på grund av att de har hormonspiral eller som i ditt fall, inte har någon livmoder, kan det var ännu lite trixigare att säga om klimakteriet kommit eftersom det inte går att notera ett förändrat blödningsmönster, vilket ofta är vanligt i början av klimakteriet.

 Den medicin du fått utskrivet innehåller bara Östradiol, det vill säga bioidentiskt östrogen, och självklart är hormoner inget att leka med men det finns tyvärr en rätt utbredd hormonrädsla nu för tiden. Och det är synd tycker jag, för det finns så många som skulle kunna bli hjälpta och få tillbaka sin livskvalitet om de skulle starta med hormonbehandling. Mitt råd till dig är du ska prova östrogenet du fått utskrivet och utvärdera hur du mår om 2-3 månader. Skriv gärna lite dagbok under tiden om hur du mår. Till exempel vad som gjort dig glad, ledsen, arg. Hur du har sovit och hur det har känts i kroppen efter motion. Boka sen ett återbesök hos din gynekolog och diskutera fortsatt behandling. Om du inte känner någon skillnad då kan dosen eventuellt behöva höjas alternativt att du kan ta ditt östrogen genom huden i form av plåster, gel eller spray. Och eftersom du inte har din livmoder kvar behöver du heller inget tillägg med progesteron (som man annars ger för att skydda livmoderslemhinnan att växa sig för tjock). Om det inte redan är gjort tycker jag också du ska be din läkare om provtagning av sköldkörteln eftersom besvär med den ibland kan ge liknande symtom som du har. Hoppas du snart börjar må bättre.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Visa fler inlägg