Loading...
Fråga barnmorskan
2018-12-11T20:45:26+00:00

Funderar du över förändringar i ditt humör eller kanske om man verkligen ska bli så här varm och klibbig på nätterna? Eller undrar du vad det där med hormoner egentligen är och vilka olika behandlingar som finns? Lotta Hasselberg är barnmorska och kurator och svarar på frågor som rör kvinnors hälsa, mående och tankar i och om klimakteriet.

Ställ din egen fråga

Klimakterieportalens egen barnmorska och kurator Lotta svarar på frågor som rör klimakteriet.

Vågar jag sluta med min p-spruta?

Hej!

Jag är 52 år och använder sen länge P-spruta. Har nu tagit prover på FSH, Östradiol och Progesteron på Vårdcentralen. Kan p-sprutan påverka provsvaren, så att de blir missvisande? Jag tänker om gestagenet gör att provsvaren visar på postmenopaus pga utebliven ägglossning? Vill gärna sluta med p-sprutan, men vill vara säker på att inte få tillbaka blödningar. Min läkare vet såklart inte…

FSH 44 (ref postmenopaus 40-175)

Östradiol <125 (ref postmenopaus <200 pmol)

Progesteron <3 (ref postmenopaus <3 nmol).

Har också läst på flera olika sajter och i böcker om hormoner, att progesteron bör ligga ca 300 gånger högre än östradiol. Gäller detta även om man är i postmenopaus? Jag har inga problem med humöret eller svettningar, däremot sover jag inte bra. Tror att det kan ha med binjurarna att göra, och har förstått att dessa påverkar även produktion av könshormoner och vice versa, så jag skulle vilja ligga så optimalt som möjligt.

Kan man utläsa någonting av mina provsvar, eller måste jag ha exakta siffror för att kunna räkna ut kvoten progesteron/östradiol? Vet att 3 nmol blir 3000 pmol när man räknar om, men ska jag räkna med att jag har 125 i östradiol och 3 i progesteron, eller kan mitt värde vara precis vadsomhelst under den siffran? Har aldrig sett såna provsvar tidigare, förutom när man tagit sänkan. Måste jag försöka hitta ett annat lab som tar prover på annat sätt, eller är detta vad man har att tillgå i min åldersfas?

Tacksam för svar och hjälp…. Vänliga hälsningar från Eva

______________________________________________________________________________________________________

Hej Eva!

Det här med provtagning i samband med klimakteriet är verkligen inte lätt. Provsvaren kan variera väldigt mycket från vecka till vecka och ett prov som är taget vid ett specifikt tillfälle säger egentligen inte så mycket. Visst tyder dina provsvar på att du passerat menopaus men man behöver ha en mer heltäckande bild innan man absolut kan säga det. (Istället för att ta prover bör man gå på de klimakteriebesvär man har, och behandla besvären oavsett vad eventuella prover visar). Men för dig är det ju egentligen inte det att du har besvär som gör att du vill veta. Vad jag förstår vill du veta om du kan sluta med din p-spruta eller inte, och att du är orolig att få tillbaka dina blödningar om du slutar med den.

Eftersom du är 52 år antar jag att du redan har börjat glesa ut injektionstillfällena. Rekommendationerna är att man, om man är under 40 år, ska ta sina injektioner var tredje månad. Är man mellan 40 och 45 år tar man injektionerna var fjärde månad och mellan 45 och 50 år var femte månad och när man fyllt 50 räcker det att ta sin p-spruta var 6-8:e månad. Har man passerat 51 års ålder är rekommendationen att man faktiskt helt kan sluta med sina injektioner. Medelåldern för menopaus, (den sista mensblödningen i livet) är 51-52 år, så det finns en god chans att du har passerat menopaus. Jag skulle råda dig att sluta med dina injektioner. Om du, mot förmodan, får tillbaka dina blödningar ska du självklart söka läkare för det så får man på nytt ta ställning till någon form av lämplig behandling. Dessutom tycker jag också att du ska höra av dig till läkaren som ordinerade proverna och ändå be hen om en förklaring till provsvaren. Det är alltid den ordinerande läkaren som ska förklara svaren.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Bör jag ta hormoner även om jag inte har några besvär?

Hej!

Jag är en 50 årig tjej som inte haft mens på snart 2 år. Den bara slutade och jag har väl inga större besvär av det än lite värmevallningar utan direkta svettningar och en del smärta i leder och muskler som nu blivit lite bättre av kosttillskott.

Så min fråga är då – eftersom jag inte har några större besvär än smärtan i kroppen måste jag då göra något? Undersöka något? Ta hormoner eller bara låta allt vara?

Man hör ju om förtjockad livmoderslemhinna vad innebär det?

Jag har gjort 2 koniseringar pga cellförändringar men är sedan 2017 friad på den fronten men när man börjar fundera blir det en ond spiral av cellförändringar, förtjockad livmoderslemhinna, cancer osv och vad som är vad?

Hoppas du kan reda ut begreppen lite för mig.

Tack på förhand från Annica

______________________________________________________________________________________________________

Hej Annica!

Vad skönt att du inte har haft så stora besvär genom klimakteriet. Det troliga är att du inte kommer att få så mycket mer besvär än dem du har haft eftersom det nu gått två år sedan din sista mens. Skönt också att kosttillskotten har hjälpt bra mot dina led- och muskelsmärtor. Det är egentligen inte alls så ovanligt att man passerar genom den här perioden i livet utan att bara märka en dag att mensen uteblir. Och är man en av dem, som man skulle kunna säga att du är, behöver man inte göra någonting. Om man inte har besvär som påverkar ens livskvalitet negativt behöver man inte heller söka vård. Och man behöver inte ta hormoner eller annat. Risken med förtjockad livmoderslemhinna finns bara om man tar östrogenpreparat i form av tabletter eller genom huden. Då behövs även någon form av gulkroppshormon som gör att slemhinnan hålls tunn. Om du lite längre fram kommer behöva lokalt verkande östrogen pga sköra och känsliga slemhinnor i slidan så behövs inget gulkroppshormon eftersom det lokalt verkande östrogenet just bara verkar lokalt och påverkar slemhinnan i slidan att må bättre. Vad skönt att du nu har fått behandling för dina cellförändringar och att du kunnat lägga det bakom dig. Det finns ingen risk att de cellförändringar du har haft på livmodertappen kan påverka risken att få cancer i själva livmodern så den oron kan du släppa. Om du fortsätter att vara besvärsfri behöver du från och med nu bara gå på de cellprovskontroller du blir kallad på enligt screeningprogrammet i det landsting där du bor.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Hur ska jag få tillbaka sexlusten?

Hejsan!

God fortsättning!

Jag fick bröstcancer 2015 (hormonell) o behandlades för det med op, cellgifter o strålning (extra boost). Därefter så har jag antihormonellbehandling. De första 2 åren med Zoladexinjektion samt tabletter (Exemestan) dagligen. Numera har jag bara tabletterna eftersom att jag fick feber av injektionerna.

Exemestan skall jag ta för att minska återfallsrisken i minst 7 år till. Jag har helt tappat min sexlust och känner mig förtvivlad över det. Jag har tagit upp problemet med Radiumhemmet och för dom är det ett känt problem men vet inte hur det skall lösas.

Jag är nyss fyllda 50 år och det känns väldigt tungt o sorgligt alltihop.

Vet du möjligtvis något som jag kan göra?

Med vänliga hälsningar

Liselotte 

______________________________________________________________________________________________________

Hej Liselott!

Jag förstår att du har haft en tuff tid de senaste åren. Ofta är det inte bara en faktor som gör att sexlusten påverkas utan många gånger är det en mix av flera saker. I ditt fall finns det ju dessutom en allvarlig sjukdom, och en regelbunden medicinering med hormonhämmande läkemedel, med i bilden. Hursomhelst så ska du inte behöva ha det såhär. Sexlusten går att få tillbaka men det kan kanske behövas lite mer arbete för dig. Eftersom du har behandlats på Radiumhemmet antar jag att du bor i Stockholmsområdet. Därför skulle jag råda dig att kontakta RFSU-kliniken i Stockholm. Där arbetar välutbildade terapeuter och sexologer och med deras vägledning kan du få hjälp med att komma tillrätta med din minskade lust. Du kan ringa 08-692 07 70 och boka tid för ett första samtal.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Går det att kombinera hälsokostpreparat med vanlig medicin?

Hej

Jag undrar om man kan äta Menakur när man äter blodtrycksmedicin?

Mvh

Marie

______________________________________________________________________________________________________

Hej Marie!

Om man vill kombinera ett läkemedel med ett hälsokostpreparat är det alltid viktigt att fråga den läkare som har skrivit receptet om det går att kombinera de båda. Oftast brukar det inte vara några problem att ta båda men mitt råd till dig är ändå att dubbelkolla detta med din läkare.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Behöver jag hormonbehandling även om jag inte har så mycket besvär?

Hej,

Slutade menstruera för ca 2 år sedan. Använder Ovesterin vagitorier mot sköra slemhinnor i underlivet och tycker det fungerar bra förutom kladdet. Har för övrigt inte stora problem tycker jag, lite svettningar. Funderar nu på om jag borde ta någon annan hormonbehandling ändå men vet inte vad? Finns det något alternativ till vagitorierna? Om man tar någonting annat måste man ändå fortsätta med vagitorierna?

Vänligen AM

______________________________________________________________________________________________________

Hej!

Vad skönt att du inte har så mycket besvär förutom de torra slemhinnorna. Om du inte tycker att de svettningar du har är ett stort problem, så finns det egentligen ingen anledning att du ska påbörja någon annan hormonbehandling än den lokalt verkande som du redan har. När det gäller den så finns det en hel del olika produkter på marknaden som man kan använda för att tillföra lokalt verkade östrogen till underlivet och Ovesterin, som du tar, är ett. Ibland kan det vara svårt att veta vilket man ska välja så ganska ofta får man prova sig fram lite för att hitta det preparat som fungerar bäst för just en själv. Om du tycker att Ovesterin är kladdigt så skulle jag råda dig att prova Vagifem som är mer som en “torr” tablett som förs in i slidan med hjälp av en applikator. Lokalt verkande östrogen brukar inte behöva användas om man tar östrogen i form av tabletter, plåster, spray eller gel för övriga klimakteriebesvär. Så om du beslutar dig för att starta med hormonbehandling på grund av dina svettningar  kommer du troligtvis inte behöva det lokalt verkande östrogenet.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Visa fler inlägg