Loading...
Fråga barnmorskan2019-04-15T10:58:51+02:00

Funderar du över förändringar i ditt humör eller kanske om man verkligen ska bli så här varm och klibbig på nätterna? Eller undrar du vad det där med hormoner egentligen är och vilka olika behandlingar som finns? Lotta Hasselberg är barnmorska och kurator och svarar på frågor som rör kvinnors hälsa, mående och tankar i och om klimakteriet. Vi får in många frågor till Klimakterieportalen och Lotta har tyvärr inte möjlighet att svara på alla frågor som kommer in.

Ställ din egen fråga

Klimakterieportalens egen barnmorska och kurator Lotta svarar på frågor som rör klimakteriet.

Ska jag söka hjälp för mina rikliga blödningar?

Är 51 år och har fortfarande regelbunden mens. Dock har den ökat i mängd och denna månaden har jag blött i två veckor och den tilltar. Blöder igenom tampongen på en timme. Är detta ett vanligt problem när klimakteriet närmar sig? Dax att söka hjälp?

Med vänlig hälsning, Petra

___________________________________________________________________________________________________

Hej Petra!

Ja, det är mycket vanligt med rikliga och långdragna menstruationsblödningar när klimakteriet börjar närma sig. Det här är helt normalt och sker då hormonnivåerna förändras. Det låter som du har det besvärligt med dina rikliga blödningar. Jag tycker absolut att du ska söka läkare, för det finns hjälp att få. I väntan på läkartid skulle du kunna pröva att äta Tranexamsyra t ex Cyklo F. Det går att köpa receptfritt. Fråga på apoteket om råd och dosering.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Kan jag få hjälp av en barnmorska att sätta in en Oestring?

Undrar om barnmorska kan sätta in östrogenring? Är 65 år och har problem med torra slemhinnor speciellt vid samlag. Har testat Ovesterin och Vagifem med visst resultat men undrar om det vore än bättre med östrogenring.

Bor i Malmö.

___________________________________________________________________________________________________

Hej!

Att sätta in och ta ut en Östrogenring (Oestring) kan ibland vara lite pilligt. Och tycker man det så kan en barnmorska absolut hjälpa till. Men som det ser ut i dagsläget kan inte barnmorskor skriva recept på Oestring eller annat lokalt verkande östrogen. Detta kan till exempel din läkare på vårdcentralen göra. Mitt råd till dig är att kontakta din läkare för recept och om du upplever att du själv har svårt att sätta in den går det bra att höra av sig till en barnmorskemottagning för hjälp. En mottagning som specialiserat sig på klimakteriefrågor heter Admira kvinnohälsa och finns i Lund. Deras telefonnummer är 046-30 30 90.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Jag blir uppblåst som en tunna av gestagenet. Vad ska jag göra?

Kan hormonbehandling med Provera förklara att jag blir “uppblåst som en tunna”, samlar på mig en massa vätska i kroppen och ett par dagar väldigt kissnödig? Ökade problem också med nedstämdhet och humörsvängningar. Tar Provera 7 dagar var 3:e månad tillsammans med östrogenplåster ständigt. Fasar för dessa perioder, mår nog dåligt resten av tiden… Skulle bioidentiskt gestagen kunna ge mindre besvär?

Mvh/Åsa

______________________________________________________________________________________________________

Hej Åsa!

Ja, Provera (gestagen) kan ge en ökad vätskeansamling i kroppen och det är säkerligen därför du känner dig “uppblåst”. Det du samlar på dig kissar du också ur dig. Dessutom finns det en del som beskriver att de mår dåligt även på andra sätt och känner sig nedstämda av gestagenet. I Sverige pågår för närvarande en stor diskussion huruvida det ska vara möjligt för läkare att förskriva det bioidentiska progesteronet (som man tror ger mindre påverkan bland annat på humöret) och inte bara, som i nuläget, det syntetiska gestagenet. Man kan även använda hormonspiral för att motverka tillväxten av livmoderslemhinnan och då är effekten bara lokal. Det vanliga då är att man inte påverkas lika negativt i humöret. Men du skriver också att du mår nog så dåligt även resten av tiden (även när du inte tar Provera), stämmer det? I så fall tycker jag att du ska diskutera en justering av dosen på dina plåster för att se om du mår bättre då. Förbered dig inför nästa läkarbesök med frågor och stå på dig om det är en specifik du behandling som du föredrar.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Behöver jag mäta mina hormonvärden innan jag startar behandling med östrogen?

Hej

Min huvudsakliga fråga: Kan man mäta sina hormonvärden på tex hälsocentralen och få veta om man är i klimakteriet eller inte när man har hormonspiral? Läste lite om det på er hemsida och förstår att det är svårt?

Orsaken är att jag mellan barn 1 och 2 (fick barn vid 39år och 43år, och är nu 47år) hade stora problem med PMS, humörsvängningar, nedstämdhet etc OCH nattsvettningar. Nu efter andra barnet (som är 3,5år) verkar det inte ha kommit tillbaka förutom att humöret fortfarande inte är på topp. Jag är för det mesta likgiltig, nedstämd, grubblande med inslag av ilska. Men har inga nattsvettningar eller PMS men jag har å andra sidan spiral. Har inte haft mens sedan barn nr 2 kom men det kanske beror på spiralen, tycker fortfarande att jag känner av mensvärk månadsvis. Jag var till kvinnohälsan och fick Estradot utskrivet (har ej testat än). Men hur vet jag om det är det jag behöver eller om det är något annat?

Tacksam för hjälp!

Mvh

Maria

______________________________________________________________________________________________________

Hej Maria!

Tyvärr är det så att det är ett krångligt sätt att genom provtagning säga om du är i klimakteriet eller inte. Hormonnivåerna varierar mycket från dag till dag och det är svårt att genom ett blodprov slå fast om besvären du har beror på klimakteriet. Det är inte helt ovanligt att ha besvär som du beskriver utan att ha vallingar eller svettningar. Istället för att ta prover tycker jag att du ska börja med dina Estradot-plåster som du fått utskrivna. Du har ju redan en hormonspiral, vilket är ett utmärkt skydd för din livmoderslemhinna. Och kom ihåg att det aldrig är farligt att testa och mår du bättre vet du att dina besvär är klimakterierelaterade. Eftersom du är 47 år är det dessutom ganska troligt att klimakteriet är i antågande eller redan är här. För gärna dagbok för att du lättare ska kunna utvärdera ditt mående.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Kan torra slemhinnor i näsan hänga ihop med klimakteriet?

Hej!

Jag har besvär med slemhinnorna i näsan, det är torrt och jämt sårskorpor, är det något som kan bero på klimakteriet ? Min mamma har precis likadant.

Med vänlig hälsning

Ingela ☀️

______________________________________________________________________________________________________

Hej Ingela!

Under och efter klimakteriet är det, förutom torra slemhinnor i underlivet, även vanligt med torra slemhinnor generellt i kroppen. Din upplevelse att din näsa är torr samt att  du lätt får sårskorpor kan absolut hänga ihop med låga östrogennivåer som man har i klimakteriet. Slemhinnorna blir lite mer känsliga när fuktigheten minskar. De kvinnor som har östrogenbehandling brukar beskriva att slemhinnorna blir bättre. Men annars går det också att tillföra fukt med olika nässprayer som innehåller olja. Fråga gärna på apoteket om råd.

Hälsningar

Lotta Hasselberg, Barnmorska

Visa fler inlägg