Flytningar och klimakteriet – hur hänger det ihop?

Flytningar är den vätska som naturligt finns i slidan. Flytningar gör slemhinnorna i slidan fuktiga och håller slidan ren och skyddar den mot infektioner. Många kvinnor upplever förändringar i sina flytningar i samband med klimakteriet.

Insidan av slidan är täckt med slemhinna och genom slidslemhinnan och livmodertappen utsöndras vätska som tillsammans blir flytningar. Flytningar brukar lukta lite syrligt, ungefär som filmjölk. Flytningar kan se lite olika ut. Ibland är de vita och ibland helt genomskinliga.

Det är olika från person till person hur mycket flytningar man har, men när man kommer in i klimakteriet och östrogennivåerna sjunker blir slemhinnorna i underlivet mycket tunnare, vilket gör att det inte utsöndras lika mycket sekret som tidigare. I början av klimakteriet brukar man märka att flytningarna förändras i samband med att menscykeln blir oregelbunden och upphör. Hormonerna påverkar mängden flytningar och hur de ser ut. När slemhinnorna är torra blir de ömtåliga och det kan lätt bli små sprickor i dem. Då kan det göra ont att cykla, rida eller ha sex.

Hormoner påverkar flytningar

Om du börjar med hormoner, lokalt verkande eller de som har systemisk effekt, kommer du att märka att flytningarna kommer tillbaka. När östrogen tillförs blir slemhinnorna nämligen mer välmående och det kan man märka genom att man får flytningar. För många handlar det om att använda lokalt verkande östrogen hela livet för att underlivet ska må bra. 

Något annat som är viktigt att tänka på är hur man tvättar sitt underliv. Tvätta underlivet högst en gång om dagen och använd bara vatten och ingen tvål. Olja är bra att använda både före och efter duschen. Olja är både en rengöringsprodukt och ett skydd mot att hud och slemhinna blir uttorkat av vattnet. Använd gärna en ren olja helt utan tillsatser (som exempelvis olivolja, mandelolja eller kokosolja).

När du blir sexuellt upphetsad får du mer flytningar. Det kallas för lubrikation. De flytningarna brukar vara mer genomskinliga. Lubrikationen är kroppens eget glidmedel och gör att det ska kännas skönt och vara lätt att föra in något i slidan vid sex.

Torra slemhinnor

De torra slemhinnorna i slidan förändrar även miljön för de bakterier som normalt ska finnas i slidan. Man får mindre av laktobaciller som är väldigt viktiga för surhetsgraden och bidrar till en bra bakteriebalans. 

I första hand kan du pröva behandling med lokala östrogener på egen hand. Du kan köpa slidpiller eller gel innehållande östrogen receptfritt på apotek. När du behandlat dig ett tag gör östrogenet slemhinnorna tjockare och återställer den goda bakteriebalansen i slidan. 

flytningar
Till toppen